Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '06

 
Kategori
Eğitim
 

2006 Öss ve düşündürdükleri

2006 Öss ve düşündürdükleri
 

2006 ÖSS sonuçları açıklandı. Kimileri sevindi; kimileri üzüldü.Ancak bir zorlu sınav daha geride kaldı. Bundan sonra üniversite adaylarının tercih telaşı başlayacak. Yine karmaşa, yine kararsızlık, yine hayal kırıklığı yaşanacak.Çünkü, sistem senelerden beri bir türlü yerli yerine oturtulamadı.

2006 ÖSS'de geçen yıllardan daha farklı bir yöntem denendi.Bu yöntemde sınav tek oturumda ve iki aşamada yapıldı. Zaten bu iki aşama da, bazı adayların üzüntüsü, bazı adayların başarısı oldu. Sınav sonuçlarına baktığımızda en başarılı okulların Askeri liseler, Fen liseleri ve Anadolu liseleri olduğunu görüyoruz. Böyle bir sonucun ortaya çıkacağı belliydi.Çünkü, Sayısal-2 testi tamamen sayısal öğrencilerini elemeye yönelikti ve sorular oldukça zordu. Bu durumda Fen Liselerindeki öğrenciler Sayısal-2 puan türünde daha da öne geçti.Aynı zorluk Eşit Ağırlık-2 ve Sözel -2 testi için de geçerliydi.Yani, sınavın ikinci bölümü öğrencilerin elenmesinde önemli rol oynadı.

ÖSS Birincisi ve Sınav Sistemi

Her sınavda olduğu gibi kaybedenlerin yanında kazananlar da oldu bu sınavda.Ancak kazananlar arasında en çok ilgiyi her sene olduğu gibi bu sene de, birinciler gördü.Biraz önce bahsettik. Sınav sistemi çok aşamalı olunca, bu sınavda da birden fazla birinci çıktı. On birinci çıkaran 2006 ÖSS'de birincilerin de farklı farklı hayalleri vardı. Bu hayaller aslında hem Türkiye'nin hem de sınav sisteminin fotoğrafını çeker gibiydi.

ÖSS birincilerinden biri sınava hazırlanırken, farklı bir yöntem denemediğini; ancak sürekli çalıştığını ve sınava aslında ilkokul üçüncü sınıftan bu yana hazırlandığını söyledi.İşte size, eğitim sistemi hakkında gerçek bir örnek. Bu sözlerden şu çıkıyor ortaya.Türk eğitim sistemi o kadar karmaşık ve zorlayıcı ki, bir ÖSS birincisi itiraf ediyor."Bu sınava ilkokuldan bu yana hazırlanıyorum" diyor. Aslında acı bir tabloyla karşı karşıyayız.Çünkü, Türk eiğtim sistemi böyle olmamalı, bir üniversiteye girmek isteyen öğrenci ilkokuldan itibaren bu yarışa sokulmamalı. Tabii ki, buradaki öneri ideal olanın gerçekleşmesi yönünde; ancak Türkiye'de halen bu ideal sistem uygulanamadı.

Birincinin bir diğer cümlesi ise şuydu, "Sürekli ders çalıştım. Arada bir kendime de vakit ayırdım.Mesela televizyonda beğendiğim bir program varsa onu izledim." Anlaşılıyor ki, birinci olan genç, sosyal hayatını sınavı kazanmak için ertelemiş.Sadece televizyonda beğendiği programları izleyebilmiş.Bu da olayın diğer bir acı yönü.Yaşananlardan şunlar anlaşılıyor. Bir üniversiteye girmek isteyen öğrenci, öyle büyük bir çaba sarf etmeli ki, sosyal hayatını, özel hayatını kısıtlamalı.Tam anlamıyla ÖSS'ye konsantre olmalı. Çünkü başarı ancak bu şekilde elde ediliyor.

Sistem Sürekli Değişiyor

Ancak, sistem her geçen gün değişiyor; her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu zorluğu yaşayanlar ise, üniversite adayları ve anne-babalar oluyor. Diğer ülkelerde sosyal faaliyet, gönüllülük, kültürel etkinliklere katılma düzeyine göre gerçekleşen üniversite hayalleri, Türkiye'de 3 saat 15 dakikalık bir sınav ile şekillendirilmeye çalışılıyor. Ancak, bir üniversiteye girebilmek için de bu sisteme kenarından, ucundan dahil olmak gerekiyor. Çünkü, çalışan, zamanını derse ayıran, başka hiçbir şey ile uğraşmayan sınavı kaznıyor; sosyal hayatından ve alışkanlıklarından vazgeçmeyen ise, sınavı kazanamayanlar arasına giriyor.

Kazananlar ve kaybedenler ile birlikte, bir ÖSS daha bu şekilde geride kaldı. Şimdi tercih telaşı başlayacak.Ancak, tercihler sırasında yine karmaşa yaşanacak. Çünkü, sistem yeni ve geçen senenin puanlarına göre bu sene bir tercih yapmak imkansız. İşte bu aşamada, yanlış tercih nedeniyle yine birçok öğrenci istediği üniversiteye ya da bölüme girme hakkını kaybedecek. Üniversiteye girenler ise, geriye baktıklarında bir üniversiteye girdikleri için, mutlu olacak.

Yaşananlara bakıldığında üniversiteye girmenin her geçen gün daha da zorlaştığını görüyoruz. 2006 ÖSS geldi geçti.Peki, 2007 ÖSS nasıl olacak, neler değişecek, neler aynı kalacak ? Değişecek şeylerin başında elbette ki, sınav sistemi geliyor. Değişmeyecek şeyler ise, öğrencilerin üniversiteye girme hayalleri, heyecanları ve sınava çok çalışmak zorunda olmaları.

 
Toplam blog
: 14
: 6889
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında çalı..