Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '08

 
Kategori
Müzik
 

2007’ye veda 2008’e merhaba konserleri

2007’ye veda 2008’e merhaba konserleri
 

Bugünkü konseri yöneten Georges Pretre


NTV, BERLİN FİLARMONİ VE VİYANA FİLARMONİ

Her yıl başı yaklaştığında herkesin bir derdi oluyor. Benim derdim de; Berlin Filarmoni yıla nasıl veda edecek, Viyana Filarmoni yeni yıla nasıl merhaba diyecek!..

Dünyanın bu çok önemli iki orkestrasına alıştırdı bizi NTV, dört gözle bekliyoruz, klasik müzikseverler olarak 31 Aralık gecesi, 1 Ocak öğle saatlerini.

''2007’ye Veda Konseri'' olarak adlandırmışlar yılın son konserini. Akşam saat 18.00 e yaklaşırken, keyifle geçecek birkaç saatin heyecanını duyarım. NTV bu muhteşem konsere, 18.17’de ‘bir yerinden’ girdi. Gecikmenin siniri olsa da, Sir Simon Rattle ekranda gözükünce gevşedim. Alexander Borodin’in ‘Prens İgor Operasından Poloveç Dansları epey mesafe almış olsa da, neşemi yerine getirmişti artık.

Berlin Filarmoni Orkestrası, şef Sir Simon Rattle yönetiminde ikinci olarak yine Borodin’i seçmiş; 2. senfoniyi seslendirdiler. Çok bilinen bu görkemli senfoniyi de şanına yakışır şekilde seslendirdi orkestra.

Sir Rattle, her eser bitimi sonrası kulise gidip gelişini heyecanla bekliyorum ki, solist sürprizi bir an önce öğrenmek için. Çünkü program önceden duyurulmadı NTV tarafından program. Tüm çalınan eserler sürpriz benim için. Ancak her gidiş sonunda tek döndü, bu değerli şef. Ben de konser sonuna kadar soloist bekledim, konser bitti. Neyse...

Eserler çalınmaya başladıkça anlaşılıyordu ki, bu akşam Rus bestecilere ayrılmış. Modest Mussorgski’nin, bir opera giriş müziği seslendirildi (tanımadığım bir eseri). Peşinden, Mussorgski’nin muhteşem yaratılarından biri olan ‘Bir Sergiden Tablolar’ başladı. Orijinali piyano için bestelenmiş bir süit olan bu eserin, orkestrasyonunu dinledik. Besteci bu eseri, dostu ressam ve mimar Victor Hartmann’ın ölümü sonrası açılan, desen ve suluboya resim sergisi dolayısıyla yazmıştır. Maurice Ravel’de 1922 yılında bu süitin orkestrasyonunu gerçekleştirmiştir.

Nota sehpası kullanmadan konseri sürdüren şef Rattle, akşamı D. Şostakoviç eseriyle sonlandırdı, Altınçağ Balesi, Dans.

Akşam işitsel olduğu kadar çekimleri dikkate alındığında, görsel bir zenginlikte izledik desem abartmış olmam sanıyorum. Bir dileğimde, obua çalarken kemanı, flüt çalarken timpaniyi vs.çeken TRT mize de ders olması, akşamki konser çekimlerinin.

Viyana Filarmoni Orkestrası'nın konserini de bu yazıya ilave edeceğim. Henüz başlamadı. Ama NTV ye bir eleştirimi yazmazsam kendime haksızlık ederim.

Efendim, düşünün kırda bir dostunuz size ziyafet veriyor. Manzara güzel, enfes kebablar, salatalar çeşit çeşit. Tam yemeğe oturacaksınız, o dostunuz mangalın içindeki külleri sofraya boca ediyor! Düşünün o sofrayı artık... Konser için teşekkür borçlu olduğum NTV, reklam sevdasıyla, başında ve sonunda o kırdaki dostun yaptıklarını yaptı bize!..

Şimdi Viyana Filarmoni’nin saatini beklemekteyim, onu da ilave edeceğim.

....................

Saat 12.15 olduğunda beklenilen konser başladı. Önceleri olduğu gibi yine anlatıcı (Türkçe, sanıyorum anında çeviri) eşliğinde başladı.

50 yıl önce başlayan yeni yıl konserleri serisinde bu yıl orkestrayı, Fransız şef Georges Pretre yönetti.

Viyana Filarmoni’nin konser programı her zaman olduğu gibi Staruss lar ağırlıklıydı.

Valsler, polkalar, mazurkalar ve galopplar ve marşlardan oluşturulmuş eserlerdi, orkestranın seslendirdikleri.

Genelde, ilgi duysun duymasın herkesin beğenerek dinlediği türden ve neşeli yaratılar elbette...

Fransız şef Pretre, 83 yıllık bir bedenin ihtişamını gösterdi salondaki ve ekranları başındaki müzikseverlere! Ezbere çaldırdı bütün eserleri, bu ünlü Fransız.

Çekimlere çok dikkat ederim. Orkestrayı gören neredeyse her noktadan, her açıdan görüntüler vardı, San Remo’dan getirilen çiçeklerle bezenmiş salonda. Berlin Filarmoni'deki TRT dileğim burası içinde geçerli.

Konser, salon dışı çekimlerle de görsel bir şölene dönüşmesi de sağlanmış. İnsan yüreğini pır pır ettiren bu valsler, polkalar 83 lük Pretre’nin coşkusuyla izleyenlere ulaşıyordu. Joseph Strauss, J, Jacques Offenbach, Johan Strauss’un eserleriydi bu kadar coşkuyu yaratan müzikler.

Tutuculuğuyla ünlü Viyana Filarmoni’de biri arpist, diğeri kemancı iki bayan müzisyen bulunması dikkat çekiciydi(!)

Futbol (spor) ve binicilik konulu görsel ekler doyumsuzdu.

Yeni yıl konserlerinin olmazsa olmazı Radetski Marşı (bir daha eseri) final oldu.

Şef Georges Pretre, bu konser için teklif aldığında gurur duyduğunu söylemiş ve eklemiş; “kariyerimin dönüm noktası”. Bunları (daha önce) söyleyen 83 lük Pretre’yi konseri dolduran müzikseverler ayakta alkışladılar.

Ben, migren nedeniyle kaçırdığım, hafta içindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri’nin acısını bu iki konserle aldım...

Kısa kısa notlar verdim Viyana Filarmoni konserinden, akşam 00.10 dan sonra NTV de tekrarı var. İzlemek isteyenler olursa, hiç değilse 83 lük şefin gözlerindeki parıltıyı kaçırmayın lütfen!..

Fotoğraf: http://foto.rompres.ro/index.php?i=2106206

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..