Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '16

 
Kategori
Bayramlar
 

2007 yılı Kurban Bayramında "abla" ve kızkardeşleri, Hindistan'dadır.

Konsomasyon Taburesi 104 (yeniden)

2007 yılı Kurban Bayramında "abla" ve kızkardeşleri, Hindistan'dadır.

Hintlilerin %30'unu oluşturan Müslümanlar her nasılsa Türkiye'den birgün sonra başlayacak bayrama hazırlanırlar; doğallıkla onlarda "ortaklaşa büyükbaşa girelim!" uygulaması yok, yerine koyun ve daha çok keçi satılmakta.

Ganj kıyısındaki Hinduların başları üzerindeki koca bohçalarla kafileler halinde yürüyerek ulaştıkları, reenkarnasyon döngüsünü kırıp bir kez daha bedenli yaşama zahmetinden kurtulacakları inancıyla burada ölmeye geldikleri Varanasi'de akşamüstü, yarım saat süren bir rickshaw* turunda "abla" öyle denk gelir, iki kişilik arabaya tek kişi kurulur.

"Kara kuru" tanımının tam karşılığı sürücü, bir yandan arabayı tırıs çekerken bir yandan da "abla"yı onunkinden çoook daha iyi İngilizcesiyle sorgular: "Nerelidir? Adı nedir?" Kendini tanıtır, ismi Zübeyr'dir, raslantıya bak o da Müslüman'dır! "Abla" dört karısı olup olmadığını sorarak takılır, Zübeyr ciddiyetle bir karısı ama dört çocuğu olduğunu anlatır. Ve konuşma gelir gelir hep yoksulluğa bağlanır; yola çıkmadan "abla"nın ayaklarını arabanın kırık kısmına basıp başına bir kaza gelmesin diye tutarak özenle sağlam kısma yerleştirdiği, babasından kaldığı için çok eskiliğini yana yakıla anlattığı arabayı yenilemek için paraya ihtiyacı olduğunu "madam Fatma, sen de Müslümansın, bana yardım etmelisin!" diyerek dile getirir. Ganj kıyısına inildiğinde işin kötüsü gezinin fonunu sağlayan diğer kardeşlerin de yanında o kadar para -yeni bir rickshaw 100-150 Dolar- olmadığı anlaşılır, adamla ertesi sabah, bayramın ilk günü otel kapısında randevulaşılır.

Sağlı sollu kadın, çocuk, köpek, domuz, ineklerin sıralandığı merdivenlerle Ganj'a inen grup, diğer turist grupları ile Hindular arasında bir yerler bulup Aarti -"abla" bunu doğru yazdığından emin olmasa da- Töreni'ni izlemeye hazırlanırlar: Akşamüzeri günbatımında yapılan bu tören, her biri farklı renkte giysili rahibin yaktığı tütsü ve ateş eşliğinde, muhteşem güzellikte ilâhilerle bezenmiş bir kozmos arındırma ritüelidir, arada yaşlı bir adamın ipini çektiği bir çan, tınıya katılır, küçük bir oğlan çocuğu kadife çiçekleri dolu tepsiyi dolaştırıp bağış toplar. Ve "abla" gözünden yaşlar akarak, bu töreni ölmeden bir daha izleme konusunda kendine söz verir.

Ertesi sabah, bu kez kayıklarla gündoğumunda Ganj üzerinde olmak için karanlıkta otobüslere doluşup yola çıkarlar, dilek tutup yanan mumları nehre salarlar, kıyıyı, sabah törensel yıkanışlarını yapan Hinduları izleyerek boyluca gezerler: Otele döndüklerinde çok geçtir ve Zübeyr'den bir iz yoktur.

"Abla" için Kurban Bayramı, Zübeyr'den sonra, yoksulluğa mahkûm/kurban edilen binlerce insan yaşamıyla, annesinin bir ayrılık, bir yoksulluk, bir ölüm! diye tanımladığı mahşerin üç atlısı ile, yaşamı bir atınkinden parlak olmayan Zübeyr'le birlikte hatırlanacak.

*Rickshaw, bir adamın çektiği, bir ya da iki kişilik fayton 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..