Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

2008 yılı UNESCO tarafından KAŞKARLI MAHMUT yılı ilan edilmiştir.

2008 yılı UNESCO tarafından KAŞKARLI MAHMUT yılı ilan edilmiştir.
 

UNESCO 2008 yılını doğumunun 1000. yılı olma sebebi ile KAŞKARLI MAHMUT yılı ilan edilmiştir. Çin'in sincan özerk bölgesinde kaşgarda mezarı bulunan KAŞKARLI MAHMUTUN UNESCO tarafından mezarı ve çevresi korumaya alınmıştır..

Türklerin ilk sözlüğü ve türk kültürünü anlatan ansiklopedisi olan Divan-ü Lügati't türkün yazarı olan Kaşkarlı MAHMUT Türk diline çok büyük ve önemli bir eser kazandırmıştır.
Kaşkarlı Mahmut yılı olması türk dilinin tanıtımı ve zenginliğinin 1000 yıl evvelki gösgergesini bilmek ve tanıtmak zorundayız.

Divanü Lügati-t Türk sadece kelime ve kültür zenginliğini içermemekte .Aynı zamanda Türkçenin ses bilgisini ve yapı bilgisinide açıklamaktadır. El yazma nushası 638 sayfadır,yaklaşık 9000 Türkçe kelimenin arapça açıklamasını içerir.

Divanü Lügati Türk madde başları günümüz Türkçesine göre oldukça uzundur ve Türk kültürü ve yaşam biçiminide kitapta açıklamalar içerdiği için aynı zamanda ansiklopedi özelliğine sahiptir.

Divanü Lügati-t ürk bir Türklük le ilgili bilgileri içeren kitap olma özelliğine sahiptir.
Kaşkarlı Mahmut çok iyi eğitim aldıktan sonra kendisini Türk kültürünü ve dilini içcelemeye vermiştir. Bu amaçla Orta Asya'yı karış karış gezmiştir 30 dan fazl Türk lehçesini ve özellikle Oğuz,kıpçak,Karluk,,Argu,Bırgar,Suvar,Hakaniye,Tatar,Baskut lhçe ve ağızlarını çok iyi öğrenmiştir. Kaşkarlı bu lehçeleri neden öğrendiğini şu şekilde açıklar"Ben Türklerin,Türkmenlerin,Oğuzların,Çiğillerin,Yağmaların,kırgızların şehirlerini uzun yıllar baştan başa dolaştım,sözlerini topladım,değişik sözlerinözelliklerini öğrendim ben bu işleri dil bilmediğim için değil aksine bu dillerin en küçük farklarını kaydetmek için yaptım "demektedir.

Kaşkarlı Mahmut 1072-1073 yıllarında divanü Lugati-t Türk eserini Abbas Halifesine sunmuştur. Eser 1910 yılına kadar varlığı bilinen ancak nerede olduğu bilinmeyen bir eser halindeydi. 1917 yılında Ali Emiri Efendi eseri sahaflar çarşısında bulmuş ve 33 lira para vererek almıştır. Eseri satan sahaflardaki kişi kitabın DİVANÜ LÜGATİ-T TÜRK olduğundan haberdar değildi. Kitabı alan Ali Emiri Efendi kitabın çok yıpranmış halının düzeltilmesi için çalışmaya başladı.Kitapta sayfa numaraları bile mevcut değildi. Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra ZİYA GÖKALP VE TALAT PAŞANIN desteği ile 1917 YILINDA basımı gerçekleşmiştir.Ali Emiri Efendi kitabı bulduğu için hiç bir parasal menfaat beklememiştir. Sadece kitap Türk milletine ulaşsın diye çok büyük gayret göstermiştir.

BİR TÜRKOLOJİ KİTABI GÖREVİ GÖREN DİVANU LÜGATİ TÜRK TÜRKLERİN CORAFİ,KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİNİ ORTAYA KOYDUĞU İÇİN VE BİZİ TARİHİMİZ ,GEÇMİŞİMİZ VE DİLİMİZİN ZENGİNLİĞİ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ YAPTIĞI İÇİN KENDİLERİNE MİNNETTARIZ.

MEKANI CENNET OLSUN .HİÇ BİR TÜRK KAŞKARLI MAHMUT'U UNUTMAYACAKTIR; UNUTTURMAYIZ.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..