Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '09

 
Kategori
Atletizm
 

2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'na doğru

2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'na doğru
 

Organizasyon Maskotu


Geçen yıl geride bıraktığımız Pekin Olimpiyatları'ndan sonra tüm dünyanın merakla beklediği Atletizm Şampiyonası bu cumartesi günü Berlin'de başlayacak. Toplam 8 gün sürecek yarışmalar boyunca herkesin gözleri şüphesiz ki erkekler 100 m ve 200 m müsabakalarında olacak.
Bir tarafta Olimpiyatlarda rekorları paramparça eden ve tüm dünyanın sevgilisi haline gelen Usain Bolt, 2007'de 100 ve 200 dublesi yapan fakat olimpiyatlarda sakatlığı yüzünden hüsran yaşayan Tyson Gay ve son olarak eski dünya rekortmeni Asafa Powell.. Eee daha ne olsun..Bolt'un 100 metreyi 9, 69 ve 200 metreyi 19, 30 gibi insanüstü derecelerle koşarak çıtayı yükseltmesi tüm atletler için beklenmedik bir durumdu. Önceden 100 metrede 9, 80 koşan kendini 1 numara kabul ederken şimdilerde 9, 60 civarı dereceler bekleniyor. Seçmeleri cumartesi, finali ise pazar günü yapılacak 100 m kategorisinde Usain Bolt tartışmasız favori. Eğer yapılcak 3 seçme serisinde herhabgi bir sakatlık yaşamazsa otoriteler kendisinden bir rekor bile bekliyor. Tyson Gay kendisini zorlayarak sezonun en iyi derecesi olan 9, 77 koştuğu halde, Bolt son metrelerde yavaşlayarak ve etrafına gülerek koşuyor ve 9, 80'i rahatlıkla görüyor. Olimpiyatlarda Usain Bolt'un finişe nasıl vardığını hatırlayanlar demek istediğimi daha iyi anlarlar. Gümüş madalya için Tyson Gay tek aday gözüküyor. Gerçi bu iki ezeli rakip bu sene hiç birlikte yarışmadılar, bu nedenle ayrı yarışmalardaki performanslarına bakarak yorum yapıyorum ama gönlümden geçen kişi kesinlikle Usain Bolt... Bronz madalya için Asafa Powell ve Churandy Martina çekişebilir.
Erkekler 200 metrede yine Usain Bolt ve Tyson Gay isimleri ön plana çıkıyor. Bu iki içinden 100 m yarışını kazanan atlet, 200 metre için psikolojik olarak avantajlı başlayacaktır. Aslında 200 m Bolt'un gerçek dalı fakat kendisi o kadar inanılmaz işler yapıyor ki; yakında 400 m bile koşabilir. Dünya rekorunu 19, 30 ile elinde tutan Bolt bu sene rüzgar ters yönden esmesine rağmen 19, 59 koşmayı başardı. Rüzgarın desteğini de alan Tyson Gay ise 19, 58 koştu. Şahsi fikrim 200 m yarışının daha çekişmeli olacağı yönünde. Elemelerde Usain Bolt düşük dereceler yapabilir çünkü kendisi boyu uzun olduğu gerekçesiyle iç kulvarlarda yarışmayı pek sevmiyor.
Erkek ve bayanlarda özellikler sprint dallarında ABD-Jamaika çekişmesi izleyeceğiz gibi görünüyor.Bayanlar 100 metrede Jamaikalı sporcular Veronica Campbell ve Shelly-Ann Fraser favori gözüküyorlar. 200 m yarışı ise bu organizasyonun en iyisi olmaya aday. 2004 ve 2008 Olimpiyat şampiyonu Jamaikalı Veronica Campbell ile 2005 ve 2007 Dünya şampiyonu ABD'li Allyson Felix müthiş bir rekabet içinde olacaklar. Bu yarışmada favori göstermek oldukça zor.
Yine erkekler ve bayanlar 400 metre kategorilerinde ABD üstünlüğü olacaktır. 400 metre bayanlarda günümüzün en iyi atleti olan fakat ülke seçmelerini kazanamadığı için olimpiyatlara gidemeyen Sanya Richards burada yarışacak ve çok büyük bir süpriz olmazsa ülkesine altın madalya kazandıracaktır. Erkekler 400 metrede favorilerin sayısı artsa bile ülke yine aynı. ABD'li Jeremy Wariner ve Angelo Taylor kıyasıya bir rekabet içinde olacaklardır.
Bu şampiyonada Rus bayan atletlerden çok şey bekleniyordu fakat onların içinden 5 tanesi dopingli oldukları gerekçesiyle yarışmalardan men edildiler. Geriye kalan Rus atletler birer kapalı kutu olduğu için onlar hakkında yorum yapma şansına sahip değilim.
Orta mesafe koşularında madalyalar çok çeşitli ülkelere gidebilir. Özellikle Afrika ülkeleri kendilerini buralarda hissettirmeye başlıyorlar. Bayanlar 800 metrenin en büyük favorisi hiç şüphesiz ki Kenyalı Pamela Jelimo olacak. Yine erkekler 3000 engelli yarışında ilk üç sıra Kenyalı atletlerden oluşursa kimse şaşırmasın. Son dünya şampiyonasında 1500 ve 5000 m dublesi yapan devşirme Amerikalı Bernard Lagat olimpiyatlarda yaşadığı büyük hayal kırıklığının izlerini burada silmeye çalışacak. Hem erkeklerde hem de bayanlarda 5000 ve 10000 yarışlarında Etiyopya adı kesinlikle ön plana çıkacaktır. Milli atletimiz Elvan'da bayanlar uzun mesafe yarışlarında madalyanın en büyük favorilerinden olacaktır.
Bir başka sprint dalı olan 110 m engelli de ise Kübalı Dayron Robles çok ağır basmakta. En büyük rakibi Çinli Liu Xiang'ın yaklaşık 10 ay sakatlıkla boğuşması ve buraya katılsa bile formunu bulamayacak olması Kübalının işini daha da kolaylaştıracaktır.
Atma dallarına geçersek; erkekler cirit atmada 2004 ve 2008 olimpiyat şampiyonu olan fakat Dünya Şampiyonalarında henüz altın madalya kazanamayan Norveçli Andreas Thorkildsen ve onun ezeli rakibi Finli Tero Pitkamaki bir kez daha tüm güçlerini ortaya koyacak. Son atışa kadar heyecanın devam edeceği müsabakada 90 metreyi bulan atlet altın madalyayı garantiler. Çekiç atmada ise son 3 şampiyonanın altın ismi Ivan Tsikhan ve son olimpiyat şampiyonu Sloven Primoz Kozmus kategorinin favori isimleri. Disk atmada en büyük favori şüphesiz ki Estonyalı Gerd Kanter olacak. Bayanlar disk atmada ise ilerlemiş yaşına rağmen Alman Franka Dietzsch kendi evinde bir altın madalya daha almak isteyecektir.
Atlama dallarına bakacak olursak; bayanlar yüksek atlamada son yılların en iyisi olan fakat büyük bir süpriz ile olimpiyatlarda gümüşte kalan Blanka Vlasiç toparlanma peşinde. Son olimpiyat şampiyonu Tia Hellebaut ve ev sahibi Arne Friedrich ona karşı bir süpriz daha yaratmak isteyeceklerdir. Erkekler yüksek atlamada Stefan Holm'ün bırakmasının ardından pek çok kişi onun tahtına göz koydu. Yarışma tıpkı erkekler sırıkla atlama gibi her sonuca açık. Bayanlar sırıkla atlamada efsane Elena Isinbayeva 2 yıl sonra bir yarış kaybetti ama bu onun için hiç önemli değil. Kendisi 3. dünya şampiyonluğuna rahatlıkla ulaşacaktır. Bayanlar uzun atlama ve üç adım atlamada Rus Tatyana Lebedeva iki kategoride de madalyaya yakın isim. Üç adım atlamada son iki olimpiyat şampiyonu Kamerunlu atleti de unutmamak gerekir..

Sonuçta 8 güün boyunca bizleri atletizme doyuracak olaylar ve yarışmalar olacaktır..Müsabakalar TRT-3' ten yayınlanacaktır..

 
Toplam blog
: 27
: 1790
Kayıt tarihi
: 10.02.09
 
 

1990 Kadıköy Doğumluyum. Hala İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğrenciyim. Koyu bir Beşikt..