Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '08

 
Kategori
Sınavlar
 

2009 OKS'ye gireceklere Murat Ünalmış yaz tatili çalışma tavsiyeleri

İLKÖĞRETİM FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ MURAT ÜNALMIŞ 2009 DE SBS’YE GİRECEK OLANLARLA AİLELERİNE SESLENDİ : SBS ADAYI POTANSİYELİNİ ÇOK İYİ BELİRLEYEREK KENDİLERİNİ O YÖNDE YÖNLENDİRMELİDİR” DEDİ
2009 yılından itibaren uygulanacak olan yeni adıyla SBS sınavına çalışma yöntemlerini, bu sınavlara yüzlerce hatta binlerce öğrenci hazırlamış olan İlköğretim Fen ve Teknoloji öğretmeni Murat Ünalmış’ a sorarak aldığımız cevapları sizinle paylaşalım istedik.

SORU – Hocam 2009 yılında ilk defa uygulanacak olan SBS sınavına girecek olan çocuklarımız sizce ne zaman çalışmaya başlamalı ?

MURAT ÜNALMIŞ – 2009 SBS’ye girecek adaylar için en kritik dönem yaz aylarıdır. Y az aylarını en iyi değerlendiren aday diğerlerinden bir adım önde olacaktır. Ağustos 2008 den başlayan bir maratonla , iyi hazırlanmış bir çalışma proğramı hazırlanmalı ve hangi sınıftan sınava girecek ise aday müfredatı (ders içerikleri ) inceleyip ona göre çalışmaya disiplinli bir şekilde başlamalıdır.

SORU- Dershaneye gitme imkanı bulamayanlara nasıl bir çalışma yöntemi önermektesiniz Hocam ?

MURAT ÜNALMIŞ- Dershane imkanı bulamayan SBS adayı , çalışmalarını öncelikle kaynaklarını iyi planlayıp, sınav gününe kadar iyi bir çalışma ile çeşitli çalışma tekniklerini kullanarak başarıyı yakalayabilir. Her zaman unutmamalıdır ki, hiçbir destek öğrencinin kendi iç potansiyelinden daha da önemli değildir. İstek olan bir öğrenci dershaneye gitmeden kendi çalışması ile de SBS de başarılı sonuçlar alabilir.

SORU-Çocuğu 2009 da SBS’ye girecek olan anne ve babalar nasıl bir davranış içerisinde olmalı ki ? Çocuklarına verimli ve faydalı olsunlar ?

MURAT ÜNALMIŞ- Bir SBS adayının en büyük destekçisi kuşkusuz ailesidir. Demokratik bir aile yapısı her zaman başarının anahtarıdır. Ancak çocuğun başıboş kendi haline bırakılması da uygun olan yöntem değildir. Aile SBS adayını kontrollü ama uzaktan takip etmeli , adayın zaferini kendi başarısı ile kazanması için uygun ortam hazırlamalıdır. İhtiyaç ve istekleri makul sınırlar içinde temin edilmeli, çok fazla otoriter bir tutum sergilenmemelidir.

SORU- SBS adayı okul dışında, akrabalık , arkadaşlık gibi sosyal ilişkilerinde neye dikkat etmeli başarıyı yakalaması için ?

MURAT ÜNALMIŞ - SBS adayının arkadaşlık ilişkileri her zaman bu süreç içerisinde hedefe yönelik olmalıdır. Arkadaş çevresi kendisi gibi SBS ye hazırlanan, hedeflerini belirlemiş kişiler olmalıdır.

SBS adayının okul dışında bu tempodan uzaklaşacak aktiviteleri tercih etmeli, kendini sınava hazırlarken uygun yöntemler seçmelidir.

Sosyal ilişkilerde ise her zaman uygun tavırlar sergileyerek umutlarının kaybolmasına müsaade etmemelidir.

SORU- SBS adayının ne gibi kitaplar okumalı ki , SBS de bu tutumu ona faydalı olsun ?

MURAT ÜNALMIŞ –SBS adayı bu sınavın içeriğini çok iyi bilmelidir. SBS sınavında okuduğunu anlama, yorumlama ve akıl yürütme , şeklinde gelmektedir. Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersinde edebi kitapların okunması öğrencilerin okuduğunu anlamasına ve yorumlamasına yardımcı olacaktır.

Özellikle Fen Bilgisi ve Matematik Derslerinde ise akıl yürütmenin gerçekleşebilmesi için soruların iyi anlaşılması gerekir. Bundan dolayı her yayın öğrenciler için faydalı olabilir.

SORU-İlköğretim okullarının sınıf öğretmenlerinin, rehber öğretmenlerinin SBS adaylarına tutumu nasıl olmalıdır ?

MURAT ÜNALMIŞ-İlköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri , branş öğretmenleri ve rehber öğretmenler öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilecekleri , tüm potansiyellerini kullanabilecekleri , öğrenme yöntemlerinden yaparak ve yaşayarak öğrenebilecekleri ortamları oluşturmak , sevecen, samimi , özverili, sabırlı ve yeniliğe açık olmalıdırlar. Demokratik tavırlarıyla her öğrencinin gelişim özelliklerine göre davranmalıdırlar.

SORU- Dershaneye devam eden SBS adayı , okul, dershane dışında nasıl bir çalışma temposu içerisinde olmalıdır ?

MURAT ÜNALMIŞ- Dershane öğrencisi olan SBS adayı , gerek okulunda , gerekse dershanesinde önce uygulanan proğramları takip noktasında disiplini ihmal etmemelidir. Kaynaklarını son derece titiz olarak cevaplandırmalı ve analizini yapmalıdır. Etüd ve sınavlarını çok iyi takip etmelidir. Çözemediği soruları çözmek için öğretmenleriyle koordineli çalışmalıdır. Unutmamalıdır ki, bu sınavlarda başarı bir ekip işidir. Bu ekip tam olunca başarı kaçınılmaz olacaktır.

SORU- SBS ye hazırlananlara başka ne önereceksiniz Hocam ?

MURAT ÜNALMIŞ-Öncelikle öğrencilerimize sabırlı olmalarını ve kendi potansiyellerini iyi bilmelerini önermekteyim. Ben kimim? Şimdiye kadar ne yaptım ? Ne yapabileceğim? Ne yapabilirim ? gibi soruların cevap noktasında sonuçlarını değerlendirmelidir. Hedef ve başarıyı birlikte ama çalışmanın gayretiyle olabileceğini unutmadan disiplinli bir şekilde örnek bir çalışma sonucunda başarıyı yakalamak hedeflenmelidir.

İlginize teşekkür ederim Murat Bey.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..