Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '09

 
Kategori
ÖSYS
 

2009 ÖSS Dil Türkiye 471. sü Hande Zülal Serin ile röportaj

ÖSS 2009 Yılında sınıfının tamamı üniversiteyi kazanan Final Dergisi Dersanesi öğrencilerinden Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliğini kazanan “Hande Zülal Serin” ÖSS’ye hazırlanma şeklini bizlere anlattı. Gelecek yıl sınava girecek öğrencilere yol göstereceğine inandığımız bu röportajı yayınlamayı bir görev bildik.

1.Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okulları okudunuz? ÖSS’de hangi okulu kazandınız?

Ben Hande Zülâl SERİN. 1 Şubat 1991, Tokat Pazar doğumluyum. İlköğrenimimi TOBB ilköğretim okulunda, lise öğrenimimi ise Gaziosmanpaşa (Anadolu) Lisesi’nde tamamladım. ÖSS sonucunda Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazandım.

2. Dil alanını seçmenizin sebebi neydi? ÖSS’ye ne zamandan bu yana çalışmaktasınız? ÖSS’de ülke ve il genelinde başarınız nedir?

- Dil öğrenimine olan merakım ilkokuldan bu yana sürüyor. Yabancı dil eğitimi almak ve bir İngilizce öğretmeni olmak 12 yaşımda karar verdiğim ve vazgeçmediğim amacımdı. İngilizce öğrenmeye olan sevgim ve alanında uzman öğretmenlerim sayesinde bu amacıma ulaştım.

ÖSS, liseye başladığım zaman bilincinde olduğum final sınavıydı. Ama en verimli ve düzenli çalışmam son sınıfta oldu. Sınav sonucunda alanımda Türkiye 471.si oldum. Dershanemizde de dil sınıfı olarak %100 başarı sağladık.

3. Bize ailenizden bahseder misiniz? Anne ve babanız ne iş yapar? Kardeşleriniz nerede okur? Onların bu başarınızda katkısı nedir?

- 5 kişilik çekirdek bir aileyiz. Bir kız, bir de erkek kardeşim var. Babam elektrik teknisyeni, annem ev hanımı. Kız kardeşim Tokat Atatürk Lisesi son sınıf öğrencisi, erkek kardeşimse GOP İlköğretim okulunda 3. sınıfta okuyor. Ailem tüm öğrenimim boyunca desteklerini ve inançlarını benden esirgemedi. Her birinin başarımda büyük rolü var. Biliyorsunuz ki öğrencinin başarısının temel direği ailedir. Anne-baba çocuğunu motive ettiği sürece ve onlara gerekli ortamı hazırladığı sürece öğrenci hedefinin farkına varır ve o doğrultuda her şeyi planlı yürütür. Annem ve babam bunu çok çok iyi yaptılar. Evde motive olmayan, ev çalışmasını beceremeyen öğrencilerin başarılı olmaları çok zordur. Sınava hazırlık bir takım oyunudur. Oyunculardan biri de anne-babadır. Bunu çok iyi oynayan anne ve babama ve beni yormayan kardeşlerime teşekkür ederim.

4. Kitap okumakta mısınız? ÖSS dil sınavında kitap okumanın ne gibi faydalarını gördünüz?

- Evet kitap okurum. Kitapların kazandırdıkları elbette sayısız ve hayat boyu etkilidir. Ben kitap okumanın en önemli etkilerinden birisini de soru çözerken gördüm. Dil öğrencisi olmam da kitap okumaya vermem gereken önemi artıran etkendi. Çünkü ÖSS’de de YDS’de de sorular anlama gücüne ve algılama hızına dayalı. Bunları geliştiren de kitap okumak şüphesiz.

5. Arkadaş seçiminde neye dikkat ediyorsunuz? Bunun ÖSS başarınıza olan katkısı nedir?

- Arkadaş edinirken karşılıklı uyum ve fikir birliği önemlidir. Arkadaşlar birbirlerine artı değerler kazandırmalıdırlar. Ben özellikle ÖSS’ye çalışırken bunun faydası gördüm. Arkadaşlarımla birbirimizi anlıyor olmamız, birlikte hareket edebilmemiz ve toplu çalışmalarımız bizleri başarıya götüren etkenler arasındaydı. Ayrıca arkadaşlarımın hayatımda çok büyük bir yere sahip olduğunu da söylemek istiyorum.

6. ÖSS çalışmalarınızda bize bir hafta sonu ve hafta içi çalışma programınızı anlatır mısınız?

- Okul ve dershanenin programlarına uygun çalışıyordum. Dolayısıyla haftanın çoğunu okul ve dershane programlarına göre çalışarak geçiriyor, geri kalan zamanda da ek çalışmalar yapıyordum

7. ÖSS dil sınavında başarınızın sırrı nedir? Hangi faktörler sizi başarıya taşıdı?

- Arkadaşlarımla okulda da aynı sınıfta olduğumuz için birbirimizi daha iyi tanıyor olmamız dershanemizde de iyi bir sınıf olmamızı sağladı. Arkadaşlarımın her biri sorumluluklarının farkında, amaçları olan, azimli insanlardı ve biz birlikte hareket etmeyi bilen, bunun faydasını gören bir sınıftık. Buna bir de öğretmenlerimizin bize olan inancı, sevgisi, ilgisi, desteği ve her bir öğretmenimin alanındaki başarısı eklenince her birimiz bu emeklerin karşılığını aldık okul, dershane, ev çalışmasını çok verimli bir şekilde yürüttüğümüz için dershanemizdeki sınıfın başarısı %100 oldu. Bunda Final Dergisi Dershanesi rehberlik hocasının motivasyonu ve öğretmenlerin usanmadan bizlere ders anlatmaları katkısı inkâr edilemez.

8. Başarınızda okul, dershane, aile, akraba, komşu gibi yakın çevre faktörlerinin ne gibi etkisi vardır?

- Bir öğrencinin başarısında hepimizin de bildiği gibi çevresinin rolü büyüktür. Günümüzde yükseköğrenim kaçınılmaz oldu. Ülkemizdeki sınav sistemi gereği de yükseköğrenime giden tek yol ÖSS. Bu yüzden bu süreçte öğrenciye çok görev düşüyor ve bu sınav için hazırlık sürecinde öğrenci desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu noktada ailemin de, öğretmenlerimin de, akrabalarımın da gösterdikleri ilgiyi göz ardı edemem. Onlara bu yüzden çok teşekkür ederim.

9. Sınav kaygısı ve stresi yaşadınız mı? Nasıl aştınız?

- Aşırı şekilde sınav kaygısı yaşayıp strese girdiğim söylenemez. Ama herkeste olabileceği gibi zaman zaman ben de düşüncelere dalıyordum. Bu düşünceler özgüven arttıkça, bir şeyler öğrendikçe, bir şeyleri anladıkça insanı terk ediyor. Zaten normal bir kaygının motive edici bir uyarı olduğunu da biliyorum.

10. Dil öğrenmek isteyen ve ÖSS’de dil sınavına girecek olanlara tavsiyeleriniz neler?

- Şunu belirtmeliyim ki yabancı dil merak ve ilgi gerektiren bir bölüm. Yeni bir dil öğrenmeye istekli olmak, öğrenme sürecinde de merakı ve ilgiyi canlı tutmak gerek. Yabancı dil sınavı (YDS) ise dil öğrencileri için aşılması çok zor bir engel değil. Çünkü İngilizceye zaman ayırdıkları takdirde edindikleri bilgiler bu sınav için yeterli oluyor.

Son olarak ÖSS’den sonra fark ediliyor ki ÖSS’ye büyüteçle bakmaya hiç gerek yok, sonuçta biliyorsak her sorunun bir doğru cevabı var. Çalışmayarak bunun arkasına sığınmamız asıl stres sebebidir. İyi bir meslek istiyorsak bu isteğimizi gerçekleştirmek için biraz özen göstermek şart. Kısacası emek olmadan yemek olmuyor.

Okulumun bizi iyi birer birey olarak yetiştirmedeki, bizi ÖSS’ye hazırlamadaki başarısı ve bize sağladığı olanaklar çok iyiydi. Bu yüzden yaptıkları her şey için bütün GOP Lisesi kadrosuna teşekkürlerimi sunuyorum. Tabii ki başarımdaki ve %100 başarımızdaki büyük etken olan Tokat Final Dergisi Dershanesine de minnettarım. Bize gösterdikleri ilgi ve sağladıkları imkânlar bir dershanenin yapması gerekenlerin ötesindeydi. İyi bir dershanenin ÖSS’de öğrenciye katkısı % 50 civarındadır. Bizimle bire bir ilgilenmeleri sonucu bu katkıyı bizzat yaşadım. Final Dergisi Dershanesi çalışanlarına ve bütün öğretmenlerime çok teşekkür ederim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..