Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '10

 
Kategori
2010 Dünya Kupası
 

2010 dünya kupası grup değerlendirmeleri ve şampiyona kadar turnuva tahminleri; zaferim Arjantin’in

2010 dünya kupası grup değerlendirmeleri ve şampiyona kadar turnuva tahminleri; zaferim Arjantin’in
 

A Grubu

McCarthy gibi hemen hemen en önemli golcüsünden yoksun olan G.Afrika’nın ev sahibi de olsa (tüm isteğime karşın) maalesef gruptan çıkma şansı görünmüyor. Fransa teknik direktörünün kısıtlayıcı etkisi hissedilecekse de turnuvanın en kuvvetli kadrolarından birine sahip. Eğer oyuncular Domenech’e biraz inanır ve İrlanda’ya karşı şaibeli addedilen tur zaferinin moral baskısından arınabilirse bu kadro bu grupta birinciliği büyük olasılıkla alır. Başta genç Vela ve uardado olmak üzere Her ne kadar Meksika’nın da iyi futbolcuları olsa da Forlan, Luis Suarez gibi yıldız mertebesindeki oyunculara sahip Uruguay ikincilik yarışında onların önünde.

Fransa-Uruguay

B Grubu

Arjantin özellikle hücum hattında turnuvanın açık ara en iyi kadrosuna sahip. Messi, Milito, Higuain, Tevez, Aguero, biri durdurulsa rakipleri diğerini durduramayacaktır. Grupta birinciliği kesin gibi. Nijerya o eski efsane neslinden sonra eskisi gibi bir takım yakalayamadı. Obi Mikel gibi çok da önemli bir oyuncuları olmayınca grupta şansları çok azalıyor. Güney Kore sempati duyduğum bir takım olmasına karşın sempatim oranında iyi bir takım değil. 2002’de milli takımımızın aksine biraz hakemlerle kazanılmış bir başarıları vardı. Şansları az. Otto Rehhagel’in Yunanistan’ının ikinciliği, tecrübeli kadrosu ve oturmuş takım oyunuyla çok yüksek bir olasılık.

Arjantin-Yunanistan

C Grubu

İngiltere her turnuva öncesi olduğu gibi Britanya hakimiyetli dünya spor basını tarafından abartılıyor. Beckham’ın yokluğunun ardından Rio Ferdinand da sakatlandı. Rooney dışında değil forvetleri, doğru dürüst hücuma yönelik oyuncuları yok. İngiltere’ye turnuvada büyük başarılar için şans vermiyorum, ancak Lampard-Gerrard-Carrick gibi güvenilir ve sağlam orta saha oyuncuları ve Capello garantisi onları bu grupta birinciliğe taşıyacaktır. ABD seyretmeye başladığım günden beri yeteneğinin ve tekniğinin üzerinde azim ve hırsla oynayabilen bir takım görüntüsü çiziyor. Özellikle son on-on beş dakikalara kadarlık sürede kondisyonları muazzam. Hücumda Altidore, Donovan, Beasley, orta sahada Bradley, savunmada Onyewu iyi oyuncular. ABD bu gruptan ikinci olarak çıkar gibi. Slovenya ve Cezayir elbette ABD’yi zorlar. Hatta bu iki takım vasat görünen İngiltere’den de puan alabilirler, ancak tecrübe ve yıldız eksikliği onlara gruptan çıkma yönünde büyük şanslar tanımaya engel oluyor.

İngiltere-ABD

D Grubu

94 ve 98 dünya kupalarında kendi ölçütlerince hüsran yaşayan Almanya 2002’de takımda çok sert bir yenileşmeye gitti. Sürekli gençleşmeye dayalı bir kadro politikasıyla da o tarihten itibaren 2 turnuva finali, 1 de yarı final çıkartmayı başardı. Ballack bu turnuvada yok, ama hızlı, programlanmış düzenleri için bu sorun olmayacaktır, Kroos-Müller-M.Özil gibi sürpriz oyuncuları da büyüterek Almanya bu gruptan birinci çıkacak gibi duruyor. Sırbistan elemelerde Fransa’yı geride bıraktı, Stankovic önderliğinde fena bir kadroları yok ve güçlü bir ekolleri var, ikincilik de onlara yakın. Avustralya geçen dünya kupasında iyi oynamıştı, ancak Viduka gibi bir oyuncuları artık yok, Kewell dahil birçok yıldızı da daha yaşlı, gruptan çıkma şansları epeyce olsa da Sırbistan’a göre daha geride gözüküyorlar. Gana kupanın Afrika’da oynanmasına, Muntari, Appiah gibi önemli oyuncularına rağmen tecrübe, istikrar ve genel performans tutarsızlığıyla görünürde bu grubun en az şansa sahip takımı.

Almanya-Sırbistan

E Grubu

Robben’in yokluğu Hollanda’dan çok şeyler götürecek. Ama başta Sneijder ve van Persie, olmak üzere çok önemli oyuncuları hala mevcut. Savunmalarının oturan uyumu ve bu tür oyunculardan oluşan hücum hatları onları grup birinciliğine büyük ihtimalle taşır. Grupta Hollanda’yı en fazla zorlayacak takım Danimarka olacak. Poulsen, Bendtner, Rommedahl, Gronkjaer gibi isimlerle Danimarka grup ikinciliği için en büyük aday ve birinciliği de zorlayabilir. İyi oyuncu yetiştirme konusunda son yıllarda büyük sıkıntı yaşayan ve yalnız Eto’o ya bel bağlar duruma gelen Kamerun’un ikincilik şansı Danimarka’ya oranla daha zayıf. Yeni yeni parlayan birkaç iyi oyuncu ve tecrübeli Nakamura dışında kendisini ileriye taşıyabilecek pek bir özelliği olmayan, hazırlık maçlarında da kötü bir görüntü veren Japonya en çok üçüncülük için Kamerun’u zorlayabilir gibi duruyor.

Hollanda-Danimarka

F Grubu

Rossi, Roberto Baggio, Del Piero gibi kupaları sırtlayan büyük forvet oyuncuları yetiştirmiş İtalya son yıllarda bu bakımdan biraz zorda. Bu durum da İtalyanların vurucu gücünü çok azaltıyor. Yaşlanan bir defans, Pirlo’dan yoksun deneyim bir orta saha da buna eklenince İtalyanlar bu kupada çok zorlanacakmış gibi görünüyor. Bu yüzden bu grubun birinciliği için Benfica’da muhteşem bir sezon geçirmiş Cardozo’lu, Santa Cruz’lu, Güney Amerika elemelerinde hem Brezilya, hem Arjantin’i yenmiş Paraguay’ı önde görüyorum. İtalya’nın olası ikinciliğinin ise Yeni Zelanda ve Slovakya gibi takımlar karşısında zora gireceğini sanmam. Slovakya küçümsenmemeli, elemelerde Çekler’in çok üstünde bir performans sergileyip geldiler. Bu gruptan çıkma potansiyelleri elbete var. Ne antrenörü, ne herhangi bir oyuncusu futbolseverlerce tanınan, deneyimsiz ve heyecanlı Yeni Zelanda’nın sempati duyduğum takımlardan biri olmasına karşın gruptan çıkma adına herhangi bir şansının olduğunu düşünmüyorum.

Paraguay-İtalya

G Grubu

Brezilya birinciliğin en büyük favorisi, ama turnuvanın değil ve bütünde işi zor. Ronaldinho, Pato, Adriano, Diego gibi oyunculardan en azından birkaçı yıldızsız takım oyunu klişeleri bir kenara bırakılarak takıma dahil edilmeliydi ama olmadı. Drogba’sız da olsa Fildişi Sahilleri’nin grupta ikinciliğe yakın olduğu söylenebilir, inançlı, karakterli bir oyun oynuyorlar ve yeterli kadroları var. Aruna Dindane, Gervinho kalitesinde hücum oyuncuları bile olmayan Portekiz ise Nani’nin de sakatlanıp kadrodan çıkmasıyla Cristiano Ronaldo’nun bireysel becerilerine bağımlı elsiz ayaksız bir takıma dönüştü. Elbette Brezilya ve Fildişi Sahilleri’yle çetin bir mücadeleye girişecekler, ama üçüncülüğe daha yakın görünüyorlar. Kuzey Kore’nin futbol takımı da ülkesi ve rejimi gibi keskin tahminlere kapalı. Ancak dördüncülükleri en yüksek ihtimal, gruptan çıkmaları çok zor olsa da ben, turnuva boyunca sıkı bir mücadele vereceklerini, rakiplerine kolay teslim olmayacaklarını sanıyorum.

Brezilya-Fildişi Sahilleri

H Grubu

İspanya ve Şili arasında bir birincilik mücadele olacaktır. Deneyimi ve kadro kalitesi İspanya’yı normal koşullarda birinciliğe taşır. Şili, Güney Amerika elemelerindeki kusursuz performansı nedeniyle birincilik konusunda hem İspanya’yı zorlamanın en büyük adayı, hem de grup ikinciliği şansına fazlasıyla sahip bir takım. Ancak Suazo’lu Honduras ile kadroları yan yana konulduğunda büyük bir fark olmadığı, hatta İsviçre’nin de onlara karşı takım oyunu avantajının olduğu düşünülürse bu grupta ikinciliği rahatlıkla zorlayabilecek üç takımın olduğu söylenebilir.

İspanya-Şili

Bu değerlendirmeler ve belirlenmiş fikstür uyarınca gruplardan şampiyonluğa dek şöyle bir tahmin yapabilirim:

A=Fransa-Uruguay
B=Arjantin-Yunanistan
C=İngiltere-ABD
D=Almanya-Sırbistan
E=Hollanda-Danimarka
F=Paraguay-İtalya
G=Brezilya-Fildişi Sahilleri
H=İspanya-Şili

2.Tur

Fransa-Yunanistan=>Fransa
Arjantin-Uruguay=>Arjantin
İngiltere-Sırbistan=>Sırbistan
Almanya-ABD=>ABD
Hollanda-İtalya=>Hollanda
Paraguay-Danimarka=>Paraguay
Brezilya-Şili=>Brezilya
İspanya-Fildişi Sahilleri=>İspanya

Çeyrek Final

Hollanda-Brezilya=> Hollanda
Fransa-Sırbistan=> Fransa
Arjantin-ABD=> Arjantin
Paraguay-İspanya=> İspanya

Yarı Final

Hollanda-Fransa=> Hollanda
Arjantin-İspanya=> Arjantin

Final

Hollanda-Arjantin=>Arjantin

 
Toplam blog
: 108
: 2011
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

İsmim Burak Çapraz. Buraya başladığımda 21'dim, öğrenciydim. Bir okul bitti ama hala öğrenciyim. İl..