Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
Spor
 

2010 ITU AntalyaTriatlon Kupası

2010 ITU AntalyaTriatlon Kupası
 

2010 ITU AntalyaTriatlon Kupası


Hepimizin bildiği gibi, Uluslararası Triatlon Federasyonu ITU bu yılki olimpik yarış takvimine ülkemizin en güzel turistik şehirlerinden biri olan Antalya'yı da dahil etti. 17-18 Nisan tarihlerinde koşulacak olan bu müsabaka ile birlikte hem ülkemizde hem de Avrupa’da sezonun ilk ayağı koşulmuş olacak. Ben, her zamanki gibi bu türden uluslararası organizasyonların ülkemizde gerçekleşmesinden dolayı hem çok seviniyorum, hem de çok gurur duyuyorum.

Konuyla ilgili olarak bugün federasyonun sitesine girip detaylara bakmak istediğimde maalesef linkin çalışmadığını gördüm ve üzüldüm. Bu durum beni ITU’nun sitesine yönlendirdi. ITU’nun resmi sitesine girdiğiniz zaman “Events” sekmesinden yarışmaya ait kısa ama faydalı detaylara ulaşabiliyorsunuz. Söz konusu sayfaya gitmek için tıklayınız.

Bu detayları incelerken, benim dikkatimi çeken şey deniz suyu sıcaklığı oldu. Şu anda Antalya’da deniz suyu sıcaklığı 19 santigrat derece. Yani deniz soğuk... Peki bu soğukluktaki bir suda nasıl yüzeceksiniz? Hazırlık yaptınız mı, ekipman ve tecrübeniz var mı? Sanırım bazı arkadaşlarımızın soğuk suda yüzmekle ilgili tecrübe veya hazırlığının olmadığını söylediklerini duyar gibiyim. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında katılmış olduğum Meis–Kaş Yüzme Maratonu’nda suyun soğukluğunu hesaba katmadığım için 7 km’lik pakur boyunca ne kadar üşüdüğümü anlatamam. Neredeyse hipotermi sınırına yaklaştığımı söylesem, yaşadığım sıkıntıyı tarif etmek için yeterli olacaktır sanırım. Evet, benim gibi soğuk suda acı tecrübe yaşamak için yapmanız gerekenleri kısaca açıklayabilirim.

1 - Çift Bone Kullanın:
Suda, vücut ısısının %20'si baş bölgesinden kaybedilir. Bone bizi soğuktan korur. Eğer su 20 derecenin altında ise çift bone takmak yararlı olacaktır. Mümkünse “neopren” (sentetik kauçuk) bone tercih edin. Yalnız unutmamanız gereken şey, federasyonun yarışma kurallarına göre verilen boneyi takmak zorundasınız. Bu yüzden de şahsi bonenizi federasyon bonenizin altına takmalısınız. Aşağıdaki resimde bir neopren bone görülmektedir.

2 - Wetsuit Kullanın:
ITU 14-20 derece arasındaki sularda “Wetsuit” (Vücudu saran bütün soğuk su mayosu) kullanımına belli şartlar altında müsaade etmektedir. Eğer Wetsuit’iniz varsa hakemlerin onayını alarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki resimde bir Wetsuit görülmektedir.

3 - Kulak Tıkacı Kullanın:
Soğuk suda yüzenler bilir, zamanla kulağa kaçan soğuk su kulak içinde tümsek oluşmasına sebep olur. Bu da sizin kulağınızın içine giren suyun dışarı çıkmasına engel olur ve çok rahatsız edicidir. Eğer kulak tıkacı kullanırsanız, soğuk suyun baş bölgesinin iç kesimlerine kadar girmesine engel olur ve çekirdek ısınızın korunmasına yardımcı olursunuz. Aşağıdaki resimde bir kulak tıkacı görülmektedir.

4 - Yarışmadan Önceki Gün Suya Girin:
Yarışmadan bir gün önce soğuk suya girerek kendinizi test edin ve soğuk suya alışma çalışması yapın. Aslında bu çalışmayı birkaç hafta önceden yapmakta fayda vardır. En azından yarışılacak olan coğrafyadaki suyun sıcaklığını bilmek ve alışmak adına önceden suya girilmesi faydalıdır.

5 - Yarışma Başlamadan Önce Isının ve Islanın:
Yarışma başladığı anda soğuk suya atlarsanız vücudunuzda şok etkisi yaratacaktır. Bu etki sizin vücudunuzda ani kasılma, kulaçlarınızda ağırlaşma ve hiperventilasyon, yani aşırı solumaya sebep olacaktır. Suya girdikten bir süre sonra soğuk suya alışmanızla birlikte bu tepkiler azalacaktır. Bu şok tepkisinin etkilerini en aza indirmek için yapılacak en etkili ve basit iki yöntemden biri suya girmeden önce en az 10-15 dakika ısınmak ve ikincisi ise yarışmadan önce belinize kadar suya girip, elinizi yüzünüzü ıslatmaktır.

6- C Vitamini ve Magnezyum Alın:
Soğuk su, kaslarda kramp ve kasılmalara yol açabilir. Buna engel olmak için son birkaç gün kala Kalsiyum - C vitamini kombinasyonu ve Magnezyum almak faydalı olacaktır.
ITU ve Türkiye Triatlon Federasyonu'nun “Yarışma Yönergesi”nin alt başlıklarında, soğuk suda kullanabileceğiniz malzemelerle ilgili maddeler aşağıdaki gibidir. Aslında tüm yönergeyi okumanızı tavsiye ediyorum, ama en azından konu ile alakalı kısmına bir göz atmalısınız.
Tüm trialetlere başarılar diliyorum.

Uyulması Gereken Kurallar:

Yüzme Etabı:
3)Wetsuit kullanımı ITU kurallarına göre 14 – 20 dereceler arasıdır. Wetsuit (Soğuk sularda giyilen ve vücudu saran neopren malzemeden yapılmış özel yüzme giysisi) kullanımına ilişkin karar teknik toplantıda ilan edilecektir. 5 mm
kalınlığını geçen Wetsuit kullanımı yasaktır.

4) FINA ve ITU tarafından onaylanmayan yüzücü mayosu ve Wetsuit kullanımı yasaktır.
5) Yarışmacılar, yarışma organizasyonu tarafından verilen boneyi takmak zorundadır. Yüzme esnasında bonenin kasıtlı olmadan kaybedilmesi durumunda yarışmacı cezalandırılmaz.
 

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..