Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2010 yılı bütçe görüşmeleri ve rakamlar...

2010 yılı bütçe görüşmeleri ve rakamlar...
 

Bildiğiniz gibi 14.12.2009 günü mecliste bütçe görüşmeleri vardı.

Adı bütçe görüşmeleri, ama görüşmelerde bütçenin dışında her konu vardı.

Liderlerimiz, kendilerini bütçenin masumane(!) rakamları arasında boğmak istemedi.

Her lider, bütçe dışında halkın ilgisini çekecek söylem ve eylemlerle, türbinlere oynadı!

Deniz Baykal her zamanki gibi, yine vurgulu konuşmaya özen gösterdi.

Devlet Bahçeli, dümdüz görüşlerini açıkladı. Biraz kafiyeli konuşma olsa da, halkın ilgisini fazla çektiği söylenemez. Aslında Devlet Bahçeli’nin yerine Oktay Vural konuşsaydı, daha ilgi çekici olabilirdi.

Başbakan, her zaman olduğu gibi biraz öfkeli, ben herkese hükmederim havasında, önüne gelene sataştı. Bu sataşmalardan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Deniz Baykal ve CHP milletvekili Kemal Anadol nasiplerini aldılar. Kemal Anadol’un söylediği bir laf, pek duyulmasa da; duyanlar tarafından epey gürültü kopmasına neden oldu. Neydi o laf? “Taliban Lideri Hikmet Yar’ın, dizinin dibinde el etek öpme”

Birde Deniz Baykal’ın verdiği şu rakamlar çok ilginçti. Cumhuriyet Döneminden 2002 yılının sonuna kadarki ortalama ekonomik büyüme! Evet, bu tarihe kadarki ekonomik büyüme ortalama yüzde 4.58, 2003 yılından bu güne kadar, yani ekonomik mucizenin yaratıldığı dönemdeki ekonomik büyüme ortalama yüzde 3.97…Yaratılan ekonomik mucize nerde kaldı?

Şimdi gelelim liderler tarafından konuşulmayan 2010 yılı bütçe rakamlarına:

2010 bütçe tasarısına göre, bütçenin büyüklüğü 286 milyar lira. Bu rakamların toplanabilmesi için bütçe kanuna konulan gelir artışları hanesindeki vergi rakamları yüzde 18.2 …

Hükümet tarafından hazırlanan bütçe rakamlarına göre; 2010 yılında ekonomi yüzde 3.5 büyüyecekmiş!

Enflasyon yüzde 5.3 oranında artacakmış.

Sizinde aklınıza şöyle bir soru geldi mi? Ekonomi yüzde 3.5 büyürken (enflasyon yüzde 5.3 oranında artarken) vergi gelirlerinin yüzde 18.2 oranında artırılabilmesi mümkün mü?

Bu rakamların gerçekleşebilmesi için; mevcut vergilerin oranı artırmak veya yeni vergiler getirmek gerekiyor.

Bu da şu demek oluyor: İktidar 2009 yılında halkın cebinden, olası gelir artışından daha fazla para çekmeyi düşünüyor Yani halkın olmayan parasını, tıpkı olmayan parayı harcamak gibi çekmek istiyor. Bunun anlamı ise 2010 yılında halkın satın alma gücünün ve yaşam düzeyinin bu günkünden biraz daha gerilemesidir.

Biraz ekonomiden anlayanlar, halkın satın alma gücünün ve yaşam seviyesinin aşağıya inmesi, iç talebin canlanamaması demektir. İçeride talep canlanamazsa, yatırım ve üretim artışı gerçekleşemez. İşsizlere iş bulunamaz. İşsizlik daha da artar.

Evet, netice itibarı ile hazırlanan 2010 yılı bütçesi, halka yine hiç bir şey vermiyor. Bütçenin gözü yine halkın cebinde! Vergi gelirlerinde yüzde 18.2 lik artış bekleyenler, memura, çalışana ve emekliye yüzde 5 zammı iki taksitle vermeyi bile çok görüyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..