Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2010 yılı bütçe rakamları...

2010 yılı bütçe rakamları...
 

işte olmayan paranın harcanacağı bütçe rakamları!


Gelin biraz 2010 bütçesi üzerine kafa yoralım.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Bütçeyi açıklarken ne dedi? Krizden çıkış bütçesi! Kriz bizi teğet geçmemiş miydi? Olmayan ve teğet geçen(!) bir krizin bütçesi olur mu?

Verilere baktığımızda 2010 yılı bütçesi yine açık üzerine kurulmuş. 286.9 milyar LT büyüklüğündeki bütçemizin, 193 milyar TL vergilerden toplanacak. Geriye kalanın bir kısmı açık, bir kısmı da görünmeyen diğer kalemlerden!

Evet, vergilerden toplanan 193 milyar TL’nin 71 milyar lirası kamu personeline, 56 milyar lirası faize, geri kalanını da SGK açıklarını kapatmaya harcadık mı? Geri de ne kaldı? Ya sosyal Devlet olmanın gereği dağıtılacak olan kömür, gıda gibi yardımlar için ayrılan para nerde?

Bu girişle birlikte, Maliye Bakanını dinleyen ve gazetelere yazılan yorumları okuyanlar, personel maaşları ve Sigorta primleri için harcanan paraların bütçeyi silip süpürdüğünü sanırlar. Aslında sigorta primleri için kesilen para, bir cepten alınıp, öbür cebe konulan bir para…

Devlet, bu güne kadar kesilen primleri faizsiz kredi olarak istediği yere harcadı! Halende harcamaya devam ediyor. Sigorta priminin toplanarak, karlı bir yatırıma döndürülmesi, buralardan elden edilen gelirlerle emeklilerin maaşları ödenip, diğer giderlerin karşılanması amaçlanmaz mı? Ancak bizde böyle değil. İktidara gelen, nerede böylesine bir toplu para varsa, onu faizsiz kredi olarak harcıyor. Sonra da halka SGK’nun açığı ile ilgili şikâyette bulunuyor.

Buna en güzel örnek, işçi ve işverenden kesilen “işsizlik ödeneği”! Bildiğiniz gibi ‘İşsizlik Ödeneği’nde epey para birikmişti. Bu paraların işlerini kaybederek, ‘dünya rekoru’ kırmamıza neden olan işsizlere ödenmesi gerekirken, bütçe açığının kapatılmasında, Gap’ın bitirilmesinde ve birçok değişik alanda kullanılması için kanuni düzenlemeler yapıldı. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak isteyenlerin önüne kocaman bir duvar çekildi!

Maliye Bakanı’nın açıklamalarına bakıldığında; krizde olan ülke ekonomisini krizden çıkartmak için 2009’da uyguladığı vergi teşviklerinin faturası 4.7 milyar lira olmuş. Buna karşılık bütçenin 62 milyar lira açık vermesi bekleniyormuş.

2009 yılının ilk 9 ayında vergi gelirleri yüzde 1.5 azalırken, harcamalar yüzde 19.2 artmış. Yani olmayan parayı harcamışız!

2010 yılı bütçesinin de 50.1 milyar lira açık vermesi planlanmış. İktidar bu açığı halka aş ve iş bulmak için mi göze alıyor? Ne gezer… Personelin maaşını, olmayan parayı harcamanın bedeli olan faizleri ve herkesi sosyal güvence kapsamına aldık diye övünmenin bedeli olan sosyal güvenlik kurumları açıklarını ödemek için.

Şimdi akıllara şöyle bir soru geliyor. Ben sağlık primimi ödediğim halde, kurum doktorunun yazdığı bir aspirine bile benden en az 2 TL katkı payı alan devlet, SGK açıklarını bu şekilde kapatabilir mi? Benim ödediğim sağlık primleri nereye gidiyor? Ve gitti?

2010 yılı bütçesine baktığımızda, teğet geçen krizin sonrasında ekonomiyi canlandırmaya yönelik bir bütçe olarak görebilir miyiz? Verilere bakıldığında böyle olmadığı açıkça görülüyor!

2010 yılı bütçesinde işsizliği azaltıp, istihdamı arttıracak bir belirti yok. Vergi gelirlerinin arttırılması için yapılacağı belirtilen bir çalışma da yok. Çalışanlara verilecek olan 2.5+2.5 tutarındaki maaş zammı da cevahiri kurtarmak için konulmuş bir rakam. Krizden çıkmak için vatandaşın para harcaması gerekir! Olmayan para nasıl harcanacak?(Gerçi ülke insanımız, tıpkı devletimiz gibi olmayan parayı kredi kartlarından hep harcamış ve bu günlere gelmiştir.) Bu nasıl bir krizden çıkış bütçesi?

Oysa bizim ülke olarak; halkın talebini arttıracak, üretimi, yatırımı teşvik edecek, ihracatı arttıracak, vergi gelirlerinde artışlar için değişik alternatifler üretecek, bir bütçeye ihtiyacımız var. İktidar tarafından hazırlanan bütçe cari harcamaları yerine getirmek amacıyla oluşmuş bir borçlanma bütçesi! Bu bütçe ile ne krizden çıkılır, ne de ekonomi rahatlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..