Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2010 yılı enflasyon rakamları ve memurların alacağı ek zam

2010 yılı enflasyon rakamları ve memurların alacağı ek zam
 

Memurlar ve memur emeklileri, her Ocak ve Temmuz aylarında gözlerini 6 aylık ve yıllık enflasyon oranlarına dikerler. Amaç açıklanan enflasyon oranı ile aldıkları zammı karşılaştırıp, alabilecekleri ek zam oranını görebilmektir. Her yıl bu böyle devam eder gider… 

Memurlar ve emeklileri genellikle çarşı pazarın fiyatlarını iyi bilirler. Hangisinin fiyatı arttı, hangisinin fiyatı azaldı gibi sorulara, en güzel ve doğru cevabı özellikle emekliler verirler. Çünkü işleri güçleri olmadığından, pazar fiyatlarını, market fiyatlarını kıyaslayıp alışverişlerini en ucuz olandan yapmaktadırlar. 

Memurların ve memur emeklilerinin bu yılda hevesleri kursaklarında(!) kaldı. Enflasyon rakamları üç aşağı beş yukarı ayın birinde, özellikle yandaş gazetelerde ilan edilmişti. Ancak bu kadarını onlar bile beklemiyordu! 2010 yılı enflasyon rakamları açıklandığında, herkes gibi yandaş basının ünlü kalemleri, memurlar ve memur emeklileri ‘bu kadar da olmaz’ dediler. 

Evet, yıllardan beri Aralık ayında artan enflasyon, her nedense bu yıl düşmüş! TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, enflasyon Aralık ayında yüzde 0.30 düşmüş

Böylece enflasyon 2010'u sürpriz bir şekilde kapatarak, 2011’e merhaba demiş oldu. Enflasyon rakamımız yıllık TÜFE yüzde 6.40 olarak gerçekleşmiş! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 6, 40, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 8, 87 arttığını açıklayarak, yüreklere, bu soğuk kış gününde su serpti! 

Evet, Aralık ayında ise TÜFE yüzde 0, 30 düşerken, ÜFE yüzde 1, 31 artış göstermiş

Enflasyon düşerse, memurlar ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı da düşür! TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre, memur sözleşmeli ve memur emeklileri 2010 yılının ikinci yarısı için yüzde 0, 21 ek maaş artışı alacak. 

Enflasyon rakamlarının dili de şöyle; 

Aralık ayındaki artışlar: Haberleşme yüzde 2, 65, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2, 03, konutta yüzde 1, 17, ulaştırmada yüzde 1, 07, ev eşyasında yüzde 0, 33, lokanta ve otellerde yüzde 0, 33, eğlence ve kültürde yüzde 0, 25, eğitimde yüzde 0, 05, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0, 04, sağlıkta yüzde 0, 04 artış olmuş! 

Enflasyonun düşmesine neden olan kalemler ise şöyle; 

Giyim ve ayakkabıda yüzde -1, 77, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde -2, 66 düşüş gerçekleşmiş! 

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 24, 66 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiş. Lokanta ve oteller yüzde 9, 76, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 7, 02, ulaştırma yüzde 6, 78 artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları... 

Fazla söze gerek var mı? 

İşte yaratılan ekonomik mucize! 

İyi ki memur ve emeklilerinden, verdikleri maaş artışının bir kısmını geri istemiyorlar(!)  

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..