Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2010 yılının ocak ayı enflasyon rakamları...

2010 yılının ocak ayı enflasyon rakamları...
 

Yönün ne zaman aşağı inecek?


2009 yılı biterken iğneden ipliğe yapılan zamlar, 2010 yılının ilk ayında kendisini azda olsa hissettirdi.

Ülke gündeminin bu kadar hızlı değiştiği ülkemizde, gündemi takip etmek gerçekten zor! Bu kadar sık gündemin değiştiği ve bazı yönlendirmeler ile özel gündemlerin oluşturulduğu ülkemizde, bazen soramadan edemiyorum. Acaba bu gündem değişiklikleri, ekonomideki gerçeklerin üzerini örtmek için mi kullanılıyor?

Sayın Başbakan her ne kadar ülkemizi krizin teğet geçtiğini söylese de, ekonomik gerçekler kesinlikle teğet geçmediğini söylüyor.

2009’un son günlerinde, vergiyi tabana yayma politikası kapsamında iğneden ipliği yapılan vergi artışına bağlı zamlar enflasyonu yılın ilk ayında yukarı çekti.

2010 yılının ilk ayında TÜİK’in açıklamalarına göre; TÜFE 1.85, ÜFE yüzde 0.58 oranında arttı.

Bu hesaplara göre; Yıllık TÜFE yüzde 8, 2’ye, ÜFE ise yüzde 6.30’a yükseldi.

Beklenti neydi?

Anketlerde Ocak ayı TÜFE rakamı yüzde 1.80 olarak bekleniyordu. Yani beklentiye cevap veren bir rakam!

Şimdi akıllara takılan soru; Merkez Bankası bu beklenti ile mi enflasyon rakamlarını revize etti?

TÜİK’in verilerine göre; yıllık bazda TÜFE’de en yüksek artış yüzde 47.54 ile alkollü içecekler ve tütünde gerçekleşmiş. Onu yüzde 10.74 ile ulaştırma, yüzde 10.44 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 9.38’le gıda ve alkolsüz içecek izlerken, Ocak’ın zam şampiyonu yüzde 28.23’lük artışla Samsun sigarası olmuş. Onu yüzde 26.13 artışla LM sigarası, yüzde 24.51’le sivri biber, yüzde 23.69’la kuru soğan, yüzde 21.15’le köprü geçiş ücreti izlemiş.

Bildiğiniz gibi Merkez Bankası, açıkladığı son enflasyon raporunda hükümetin yılın son günü yaptığı ÖTV artışlarının Ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkmasına neden olacağını, 2010 yılı sonu enflasyon hedefini yüzde 70 olasılıkla orta noktasının yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.5 ile yüzde 8.3 Aralığında olacağını öngörmüştü.

Bu rakamların gösterdiği, Merkez Bankasının yıllık hedefini şimdiden geçtiği…

Yapılan onca sanal darbeler, Balyoz planları, cami bombalamalar(!), uçak düşürmeler(!), suikast girişimleri, Ergenekon davaları, ıslak, nemli, sulu, kuru imzalar, halkı düşman görmeler, telefon dinlemeleri, halkın ekonomik gerçekleri görmesine mani olamıyor.

Artık halk ekonomiyi sadece dinlemiyor. Ekonominin gerçeklerini yaşıyor! Bu günkü ortamda, aşağı yukarı her hanede bir işsiz bulunuyor! Bulunmuyorsa bile asgari ücretin altında, sigortasız, kaçak olarak çalışmaya mahkûm ediliyor.

Bildiğiniz gibi 2010 yılı bütçe rakamlarında enflasyon yüzde 5 olarak belirlenmiş, çalışanlara ve emeklilere yüzde 2.5+2.5 zam yapılmıştı. Verilen yüzde 2.5 lik zammın ilk ayda yüzde 1.85’i gitti! Ki TÜİK’in rakamları ile halkın rakamları birbirinden çok farklı! Tüketici Fiyat Endeksinin kâğıt üzerinde 1.85 olarak görülmesine rağmen bu rakamın aylık bazda gerçek tüketici için yüzde 8 ile 10 arasında olduğu bir gerçek. Araya sıkıştırılan ve enflasyon sepetinde yer alan bazı mamullerin ne işe yaradığı burada kendisini gösteriyor. Yani rakamları aşağı çekiyor. Örneğin Tenis topu gibi…

Yaratılan bu sanal gündemler şu gerçekleri değiştirebilir mi?

* Dünyada en çok vergi veren millet olmamızı,
* Bölgede en çok borcu olan ve faiz ödeyen ülke olmamızı,
* Çalışanın milli gelirden aldığı payın son 7 yılda yüzde 32 den yüzde 16 ya düşmesi gerçeğini,
* Et fiyatlarında, dünyada tek tavan yapan ülke olmamız gerçeğini, (Buna bir örnek verelim. ABD de etin kilosu ve en iyisi 6 dolarken Türkiye’de 20 dolar olduğu)
* İşsizlikte Dünya 2. olmamız gerçeğini,
* Hala 200 bin çocuğun okul yüzü görmediği gerçeğini...

Bu maddeleri sonsuza dek uzatmak mümkün! Ancak yerim dar!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..