Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

2011’ de daha farklı olmalı

2011’ de daha farklı olmalı
 

DİKİLİ İKLİM ADALETİ GÖNÜLLÜLERİ Kozak Etkinliği


Daha özgür ve daha doğal bir yaşam ortamında bulunabilmek için, diğer canlılarla, iklim adaleti ile, ırkçılıkla, kirlilik ölçümleri ile gerçekten ilgileniyor muyuz? Neden ilgilenelim? 

Bir şeyler yapmak için; iklim adaleti için, yapmakta ki zorluklara hazır olmak için bilmek gerekliliği; hızla öğrenmek için birlikte öğrenme şartı; bulunduğumuz her yerde harekete geçme hali, doğal hal olmalı dünya ve insanlığın yaşaması için. Her yer yerel olan, hepimiz için. 

Küresel sorunun çözümünü kendi hayatımızı devam ettirdiğimiz yerel ortamda çözebileceğimiz çaptaki sorunlara yönelik çabamız etkileyecek.. yakınlarımızdaki toprak kayıpları, hava kirliliği sorunları, su baskınları gibi sorunların kökenine indiğimizde birbiri ile ilintili sorun kaynakları karşımıza çıkacak bu sorunların çözülmesi için adım atmak geleceği elimize almanında yolu.. 

Yerel çözüm örnekleri çoğaldıkça, birleştikçe küresel sorunlarında çözümüne yaklaşabiliriz. Toptan çözmeye kalktığımızda hep yapamaz olduğumuzu gördük, dağıldık.. 

Bildiğiniz gibi 350 ppm için eylemlilikler küresel olarak hep aynı anda yaklaşık dünyada 6000 yerde yerinden aynı anda gerçekleştirildi. Şimdi kendi yerel alanlarımızda 392 ppm in fiilen düşmesi için 392 ppm e yol açan kişisel tercihlerimizi de hayatımızdan ayıklayarak ilerlemek zorundayız. Çözümler her birimizin kendi tüketim kalıplarımızı gözden geçirmemizle de ilişkili. 

Naylon çöp poşetinden pet şişelerden başlayarak hayatımızdan bi çok gereksizi çıkartabiliriz, pet şişede olan hiçbir şeyi tüketmemekle başlayabiliriz. İşe bisiklet ya da yürüyerek gitmeyi tercih etmekten iş merkezleri ve yerleşim alanları arasında anlamsız oluşan kentsel yapılaşmaya, işin anlamının yeniden dayanışma temelli tanımlanmasına kadar hayatın yeniden düzenlenmesine yönelik sunabileceğimiz birçok alternatif yaşanmakta olan küresel iklim felaketinin durdurulmasına aracılık edebilir. 

Musluklarımızı sağlam tutmaktan, süpermarketlerden uzak durmaya kadar en ufak tercihlerimizden, her türlü israftan kaçınmak veya daha az satın almak gibi kendimizden başlayacağımız yüzlerce değişken yaşamı kurtaracaktır.
Yeni anlamlara yönelmek zorundayız, kapitalizmin tabi kıldığı boşluktan yokoluş sürecinden yeni anlamlara yönelmek zorundayız. Bunu gündelik alışkanlıklarımızı gözden geçirerek onu besleyen her şeyden vazgeçerek başlatmalıyız, başlatmış olmamız gerekir. 

Ve ben bunu yapabilirim demekten, yapmalıyım demekten biz böyle yapabiliyoruz demeye ulaşmalıyız. Herkes kendinden başlamalı.. 

Sanırım öncelik zamanı iyi kullanmaya yönelik olanı tercih etmek olmalı.. Sadece konuşmak ve yapmamaktan vazgeçmeliyiz. 

Farklılıklarımızı koruyarak çevre ve toplumla ilgili kaygılarımızı aşmaya yönelik bir çaba içinde bir anlamla bir arada olabiliriz. İnsani bir anlamda.. 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..