Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '11

 
Kategori
ÖSYS
 

2011 YGS’de “Şifreleme” İddiası

2011 YGS’de “Şifreleme” İddiası
 

2011 YGS’de “şifreleme” iddiası ortalığı karıştıracağa benziyor. KPSS ile ilgili kopya işini daha sonuçlanmamışken böylesi bir iddianın gündeme bomba gibi düşmesi, ÖSYM üzerindeki kuşku bulutlarının yoğunlaştığını gösterir.

ÖSYM, ilk kez, YGS’de görülmemiş önlemler aldı. Önlemler, abartılı da olsa, sınavın güvenli bir ortama geçmesi gerektiğini düşünenler için olağan karşılandı. Ancak, İstanbul’da kimi okullarda sadece kız öğrencilerin sınava girmesi, bunda “sorumluluk”un bilgisayara yüklenmesi, “kuşku fişeği”ni ateşlemişti.

Ortada bilinçli bir uygulamanın olduğu yaygın bir kanıydı.

Bugün kimi gazetelerde “flaş haber” diye niteleyeceğimiz bir haber, 2011 YGS'de “şifreleme” yapıldığı iddiası, mideleri bulandırmaya yetti de arttı.

“Şifreleme” iddiasının “şifre”leri ne ?

“Birinci şifre: Cevap şıklarında yer alan sayılar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Çakışan sayılar varsa doğru cevap o şık oluyor İkinci şifre: Bu şifrede küçükten büyüğe doğru sıralama zaten yapılmış oluyor ve doğru cevap daima “A” şıkkı çıkıyor.”

Abbas Güçlü soruyor:

“Artvin’de Avukat Ayla Varan’ın dikkatini çeken ve dershane öğretmenleri ile Kamu-Sen yöneticilerinin titiz çalışmasıyla ortaya çıkan “şifreleme skandalı“, bir tesadüf mü yoksa bir yazılım kurnazlığı mı?”

****

"Şifreleme” iddiasını 2011 YGS Türkçe sorularına uyguladık.

Türkçe sorularında 5 soruda (9, 28, 35, 36, 37) seçeneklere yerleştirilen sayılar küçükten büyüğe sıralanmış; 4 soruda ( 25, 30, 31, 32) ise karışık verilmiş. Sayıları karışık verilmiş bu 4 soruda, sayılar küçükten büyüğe sıralandığında, “şifreleme iddiası” iddia olmaktan çıkıyor, örtüşen sayının yanıt olduğu görülüyor.

Önceki sınavlarda, 5 soruda (9, 28, 35, 36, 37) olduğu gibi, sayılardan A’dan E’ye sıralı veriliyordu.

“Şifreleme” iddiası, özellikle Matematik sorularıyla ilgili. Çoğu Matematik sorusunda sayıların sıralaması, “şifreleme” gereği olsa, karışık verilmiş. Oysa, çok gerilere girmeye gerek yok, 2010 YGS sorularına bakıldığında, bu yılki uygulamanın olmadığı görülecektir.

2010 YGS Matematik sorularında, bütün seçeneklerde sayılar, küçükten büyüğe sıralanmış.

*****

Kuşku bulutları, KPSS kamburunu üzerinden atamamış ÖSYM’nin üzerinde dolaşıyor.

Bulutlar yağmur, kar, dolu mu getirir?

Ya da iş, geçiştirilir mi?

Bekleyip göreceğiz!

* ÖSYM'nin "iddia" ile ilgili açıklaması:

www.osym.gov.tr/belge/1-12474/adaya-ozgu-soru-kitapcigi-ve-kamuoyuna-dagitilan-soru-k-.html


TURGUT ÇELİK/Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..