Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2011 yılında İspanya işsizliği en yüksek yaşayan ülke oldu. Dr.Ali Topçubaşı

AB bölgesinin en sorunlu ülkelerinden olup, temerrüde düştüğü taktirde, yalnızca Avrupa birliğini değil, dünya ekonomisinde de sorunlar açacağı muhakkak olan bu ülke, iktidar değişikliğine rağmen, notu düşmeye ve işsizliği artmaya devam ediyor. En son Standart And Poors un notunu düşürdüğü, Fransa nında dahil olduğu 9 ülkeninin içinde olan İspanya, İşsizlik oranında, Yunanistan ın bile önünde yer almaktadır.

2010 yılından itibaren su yüzüne çıkmaya başlayan ekonomideki tıkanma, 2011 yılında kendini ağırlaştırarak göstermeye başlamıştır. Kamu borcunun milli gelirlerini aşmasının yanısıra, Bütçe açığının milli gelirlerine oranı yüzde 6.7 i bulması, buna mukabil büyümenin son çeyrekte yüzde  0.3 e inmesi, işsizliğin çığ gibi büyümesine neden olmuştur. 2011 Kasım ı itibari ile İspanya'da işsizlik yüzde 22.8 oranına ulaşarak, tarihi seviyelere çıkmıştır. Halbuki aynı oran Almanya da yüzde 6.9 olurken, yine kendisi gibi krizde olan İtalya da yüzde 8.5 olurken, hergün batma senaryolarının içinde olan ve son bir yılda nerede ise işsizliği katlanan Yunanistan da bile bu oran yüzde yüzde 17.8  olmaktadır. Ülkemizde işsizlik oranı ise, 2011 yılında yüzde 8 in üzerindeki büyümenin etkisi ile yüzde 8.8 e inmektedir.

Bilindiği gibi; işsizliğin en büyük ilacı, hızlı büyümeye gerçekleştirmektir. Avrupa birliği ülkelerinin ülkeden ülkeye farklı olmasına karşı son birkaç yılda büyüyemesi, sorunlarının kaynağını teşkil etmektedir. 2008 yılında ABD de başlayan krize hazırlıksız yakalan İspanya ve diğer sorunlu ülkeler, başta bankacılık olmak üzere alamadıkları yapısal tedbirlerin ceremesini en ağır şekilde ödemeye başlamışlardır. Ülkemiz; 2001 krizinden Kemal Derviş in aldığı tedbirlerin sonraki tek parti Hükümetininde devam etmesi neticesinde, AB deki krizden aynı etkide etkilenmeyeceği anlaşılmaktadır. Ama, ülkemizdeki cari açık sorunu da aşılmadığı müddetçe, krizden ayrışan ülkelerden sayılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ile aynı safta yer alamayacağımız muhakkadır

 

  

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..