Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2013 bütçe açığı, vergi artışları ve kayıt dışı istihdam

2013 bütçe açığı, vergi artışları ve kayıt dışı istihdam
 

Ekonomiyi yönetenler


Son günlerde yine BÜTÇE AÇIĞI haberleri yoğunlaşmaya başladı ve ardından vergi artışı haberleri geldi, durum ekonomiyi yönetenlerin günlük yaşamla direkt bağlarının olmadığını ve bütçe mantığının çelişkilerini göstermekte.

Bütçe; toplanan vergilerle devleti yönetmek midir? yoksa devletin tasarladığı giderler kadar vergi toplamak mıdır? Devletin tasarladığı giderlerin nereye gideceği kadar belirsizse devlet toplayabildiği kadar vergiler kadar harcamalı olmuyorsa, tasarruf etmeli o da olmuyorsa gizli vergi olan emisyon hacmini artırmalıdır.

Emisyon hacmini artırmak kısmen enflasyon artırsa da talebi artıracağı için ekonomiyi canlandırır buna karşılık vergiyi artırmak talebi daraltacağından ekonomiyi daha da küçültür ve kısır döngü başlar, vergiyi artır ekonomi küçülsün vergi bir daha artır, işte bu kısır döngüdür.

Oysa Türkiye'de istihdamda kayıtdışılığın önemli oranda olduğunu herkes bilmekteyken; (18 yaşını aşmış demiyorum) erkeklerde askerliğini yapmış, kadınlarda 22 yaşını aşmış her çalışan (tam ücret demiyorum) asgari ücretten SG kaydı yapılsa oluşacak fon SG karadeliğini önemli oranda kapatır ve yine ilave olacak kayıtlı istihdamın doğuracağı sadece KDV bütçe açığını önemli oranda kapatacaktır.

Türkiye ekonomisinin ve sosyal güvenlik sisteminin ana faktörü istihdamın kayıtlı hale gelmesiyken bu konuda çözüm araştırmadan direkt vergi artışına girme eğilimi anlaşılır gibi değil.

Sn. Kemal DERVİŞ'in "Döviz kuru, Mali Disiplin ve Siyasi barış" başlığında çok kısa ama çok önemli açıklamasını yorumlamak sonraki bloga kaldı...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..