Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

2013'de gerçek olmayacak hedeflerimiz

2013'de gerçek olmayacak hedeflerimiz
 

Merhaba sevgili dostlar;

2013 senesine girmeye son 2 gün kaldı. Sizlerde 2013 için kendinize yapabileceğiniz hedefler oluşturdunuz mu? Yüksek olasılıkla ''KİLO VERECEĞİM, SİGARAYI KESECEĞİM, DAHA ÇOK PARA KAZANACAĞIM, İŞİMİ VEYA OKULUMU DAHA İYİ HALE GETİRECEĞİM'' gibi şeyler söylediniz.

Üzgünüm bunlar gerçekleşmeyecek! Gerçekleşecek hedefleriniz olsun ister misiniz? Buyrun yazının devamını okuyun ve Gerçek hedeflerinize ulaşın!

Öncelikle hedeflerinizi olumlu bir şekilde mi tanımladınız? Beynimiz olumsuz mesajlar için enerji üretmez. Olumlu söyleme ise cevap verir ve gerekli motivasyon için enerji üretir. Bu sebeple yapmak istemediklerimizi değil, yapmak istediklerimize odaklanmalı ve söylemimizi olumlu bir cümle haline getirmeliyiz. Böylelilik le,  sorunlara odaklanmaz ve gerçek hedeflerimize ulaşma yolunda ilerleyebiliriz. Klasik bir örneği vereyim hemen : “Pembe Panteri düşünmeyin, sakın, ne olursa olsun Pembe Panteri düşünmeyin” Nasıl,  her şekilde ve her görüntüde Pembe Panteri düşünmekten başka bir şey yapabildiniz mi?

 

İkinci adım olarak, hedefinizi açık, net, detaylı ve somut bir şekilde belirlediniz mi? Tanımlanmış, erişilebilir, kolay olmayan, gerçekçi, ölçülebilir ve zaman sınırlı hedefler gerçekleşme yolunda başarı sağlanabilen hedeflerdir. Kısaca detaylandırayım: Hedefiniz göreceli tanımların dışında detaylıca tanımlanmış bir hedef mi? Daha mutlu, daha zengin olmak gibi belirlenen hedefler havada kalan hedeflerdir. Gerçekçi bir hedef mi, yoksa hayallerden mi bahsediyoruz? Erişilebilir mi? Kendinizi iyi tanımanız ve kendinize dürüst olmanız bu soruya vereceğiniz en büyük cevaptır. Çok mu kolay bir hedef? O zaman muhtemelen “nasılsa her an yapabilirim” duygusuyla harekete geçmeyeceksinizdir. Bu hedefe sahip olduğunuzda ne kazanacağınızı belirlemeniz hedefinizi daha üste çekecektir. Ölçebiliyor musunuz hedefinizi? Mümkünse birimlerle somutlaştırın. Kaç kilo vermeyi hedefliyorsunuz? Eğer soyut bir konuysa ölçü kriterleriniz nedir? Bunları muhakkak saptayarak somutlaştırın. Ve tabi zaman sınırlaması… 15 kiloyu ne kadar zamanda vermeyi hedefliyorsunuz? Zaman sınırlaması olmayan hedefler, hareket planında esnemeye ve muhtemelen asla ulaşılmamaya mahkûmdur.


Diğer bir adımımız hedefimizin bizim için anlamını sorgulamaktır. Değerlerimiz nelerdir ve hedefimizin bu değerlerle ilişkisi nedir? Derin bir sorgulama yaptığımızda hedefimizin aslında başka yönde olması gerektiğini anlayabiliriz. Ayrıca bu hedefin kendimiz için koyulması gerektiğini de anlamamız gerekir. Kocanızın sizi daha fazla sevmesi bir hedef değildir. Ancak, kocanızın beklediği ilgiyi her gün ona göstermek bir hedeftir!

 

Sonraki adımımız hedefimizin çevremizle ve kendi hayatımızın diğer alanlarıyla uyumunu kontrol etmek. Vardığımız noktada keşkelerin olmaması için kaybedeceklerimiz ve kazanacaklarımızın dengesini iyi kurmamız gerekir.

Artık nasıla odaklandığımız adımdayız. Hedefimize ulaştıracak güçlü kaynaklarımız ve geliştirilebilir kaynaklarımız nelerdir? Buradan stratejimiz ortaya çıkacaktır.

Ve son adım eylem planımız… Belirli zaman aralıklarıyla kontrol ederek ilerleyeceğimiz dikkatli ve gerçekçi hazırlanmış bir eylem planıyla hemen şimdi harekete geçiyoruz. İsteğin hedefe dönüşmesi için eyleme dökülmesi gerektiğini her zaman aklımızda tutuyoruz! Bunu yapabilmeniz için sadece 1 AJANDA yeter!

 

Eğer bu kelimelerin önemi olmadığını düşünüyorsanız AJANDAya yazmayı deneyin! Hedeflerinizi bir ajanda da toplayıp, onları aylık, haftalık ve günlük eylemler haline getirin.

Henry Ford'un dediği gibi ''YAPILMAYACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR! SADECE, ONU KÜÇÜK PARÇALARA BÖLMESİNİ BİLELİM!''

Kelimelerde basit, uygulamada daha zor olan bu yolda birinin elini tutmak isterseniz bir yaşam koçuyla çalışmanızı tavsiye ederim.

DÜŞÜNCENİ DEĞİŞTİR, HAYATIN DEĞİŞSİN! Sevgiyle Nice senelere!....

Cengiz S. SOYKÖK GELİŞİM 2012 

 
Toplam blog
: 70
: 1658
Kayıt tarihi
: 06.08.12
 
 

Psikoterapist / Hipnoterapist - Yüz ve Vücut Dili Analisti - Yazar - Gezgin ..