Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

2013 prensesi geliyor!.. Aman dikkat !..

2013 prensesi geliyor!.. Aman dikkat !..
 

Net'ten..


İşte, kocamış 2012 de bizi terkedip gidiyor. Eteklerinde bir yığın acılar, kederler yumaklarıyla, kurumuş sarı yaprakları sürükleyerek çekip gidiyor. Bize geldiği gün ince belli, lepiska saçlı, ceylan gözlü cillop gibi bir genç kız olan 2012, şimdi beli bükülmüş; tüm derileri sarkmış; yüzünde derin çizgilerle, elindeki kuru değnek parçasına dayanarak, bacakları titreyerek gidiyor.

Karşı perdenin arkasında bekleyen 2013 isimli prenses güzelin kıvrak ve şuh hareketlerini hissedebiliyorum..

Vücudundan yayılan mis gibi koku şimdiden cezbetmeye başladı bile...

Bu konuda ayrı bir blog yazacağım.

''-Biz, yeni yıla nasıl sağlıklı ve neş'eli girebiliriz?..'' Bunu merak ettik !..

Arkadaşımla araştırdık, konunun, '2013 kadar güzel bir uzmanını'  bulduk ve sorduk..

Güzel de yanıtlar aldık...

Buyurun, okuyalım.

* * * * *

-Günaydın doktor hanım ?..Size sağlıklı beslenmeyle ilgili, birkaç sorumuz olacak.

-Günaydınlar efendim..Tabi, buyrun sorunuz...

-O halde yarışma başlıyor !..Hazır mısınız ?.. Ding-Dooong!..Duydunuz zilin sesini !..

-Hah hah haa:) Çok şakacısınız..Hazırım..hah hah haa:))

......

SORU :Yılbaşı kutlamalarının en vazgeçilmez yanı, harika sofralardır. Masalar, etli ya da zeytinyağlı birçok yiyecekle donatılır. Yanında mezeler, meyveler, tatlılar… Belki biraz da içki. Eğlence sabaha kadar uzarken, gereğinden fazla yediğimizi anlamayız bile. Peki ya ertesi sabah? Kutlamaları takip eden, yeni yılın ilk gününde, aşırı ve dengesiz beslenmenin getireceği olumsuz etkilerle karşılaşmamamız için faydalı önerilerde bulunur musunuz ?..

YANIT :Aşırı ve dengesiz beslenmenin yol açacağı sorunları sadece yılbaşı ile sınırlamamak gerekir. Düzenli, sağlıklı ve kaliteli yemek seçimi yapan, az ve sık besin tüketenler için, sadece yılbaşında diğer günlerden daha fazla gıda almak çok fazla sıkıntı yaratmaz.

SORU: Düzenli bir beslenme planı olanların da yılbaşında gıdayı fazla alması, ertesi gün kısa süreli mide ve baş ağrıları, hazımsızlık ve şişkinlik problemlerine neden olabilir. Oysa aşırı ve düzensiz beslenen ve çeşitli sağlık problemleri olan kişilerin bu kutlamalarda daha dikkatli olmaları gerekmez mi ?..

YANIT :Mutlaka !..Bu kişilerin beslenmesi yılbaşı gecesi yine aynı düzensizlikle ve sağlıksızlıkla devam ederse, kilo alımı devam edeceği diyabet, kalp, böbrek gibi sağlık problemleri de ilerletebilir.

Yıl boyunca her gün için beslenme planı dengeli ve düzenli olmalı, besin grupları tüm öğünlere eşit olarak dağıtılmalı. Ancak yılbaşı gibi özel günlerde, her günden daha farklı olarak, yemek çeşitliliği ve miktarları daha fazla tüketilebilir. 

SORU : 'Akşam tüketilecek besinlerin daha fazla olacağı düşünülerek, gün içinde sebze ve meyve ağırlıklı, az ve sık yiyerek gün tamamlanabilir ve akşam için diğer günlerden fazla yemek yiyebilmek için opsiyon bırakılabilir.'  diye düşünüyorum...Haklı mıyım efendim ?..

YANIT : Haklısınız tabi...Gün içinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenen sağlıklı bir kişi, klasik yılbaşı menüsü olarak bilinen kestaneli iç pilavı ve hindi etini aşırıya kaçmadan tüketebilir. Ancak bol salata ile desteklemesi faydalı olan bu menünün yanında, aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmemesine özen göstermelidir. Hindi etinin miktarı dışında, pişirilirken haşlama ya da ızgara yönteminin uygulanması da önem taşır.

SORU : O gece, çokça kuru yemiş tüketiliyor...Bu konuda da aydınlatır mısınız ?

YANIT : Kutlama sırasında yemeğin yanında alkollü bir içecek tüketiliyorsa alkol oranı en az olan içecekle tercih edilmelidir. Alkol oranı en düşük olan ve tercih edilmesi en uygun alkollü içecek olan şarap, en fazla 1-2 kadeh tüketilmelidir.  Bir kuruyemiş tabağı hazırlanırken içinde çok fazla fındık, fıstık değil, daha çok leblebi ve kuru meyvelerin olmasına özen gösterilmelidir. Bu, yılbaşı akşamında hem sindirimin daha da zorlaşmasına engel olur, hem de kalori alımını azaltır.

SORU: Ertesi gün ne yapmalıyız ?

YANIT :Yılbaşı gecesi gereğinden fazla ve dengesiz beslenildiyse, ertesi gün daha çok posa ve lif oranı yüksek olan sebze ve meyveleri tercih etmek ve bol su tüketmek faydalı olacaktır. Yılbaşında tüketilmiş olan yağlı, şekerli gıdalar, kuruyemişler ve alkollü içeceklerin yılbaşından sonraki günlerde tüketilmemesine özen göstermek gerekir. Bir gün önce alınmış olan fazla enerjinin harcanabilmesi için fiziksel hareketin artırılmasında da yarar var.

-Teşekkürler...iyi yıllar efendim..

-Ben teşekkür ederim...Size de sağlıklı günler diler,  yeni yılınızı kutlarım.

..............

Bilgi: Acıbadem Hastanesi.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..