Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Hangi yatırım aracı iyi getiri sağlar?

Hangi yatırım aracı iyi getiri sağlar?
 

www.aliozdemir.net


Bu yazıda sadece kişisel görüşümü dile getireceğim. Yazdıklarım yüzde 100 doğru çıkacak demiyorum. Okuduklarım, dinlediklerim, 25 yıldır takip ettiğim finansal bilgi kaynakları ışığında görüş belirteceğim.

Eğer bir savaş, isyan, ayaklanma, deprem olmaz ise 2013-2014 yıllarında yine hisse senetleri çok kazanç sağlayacaktır.

İMKB'de 400 küsur şirketin hisse senetleri alınıp satılmaktadır. Bunları 350 kadarı oynak, spekülatif, manipülasyona açık, insider trading (içerinden bilgi sızdırma) oyunlarına maruz kalan yapıdadır. O nedenle köklü, bilinen, geçmişi belli, marka olmuş, dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerine para yatırın derim.

Son 20 yılın önde gelen dolandırıcı, dalavereci şirketleri burada açıklayabilirim. Ama mahkemelerde uğraşmak istemiyorum. Siz www.bigpara.com, www.mynet.com gibi sitelere girip şirketlerin 10 yıllık grafiklerine bakarak saptama yapabilirsiniz.

BİST'ten (İMKB'den) korkarım, anlamıyorum diyenler güvenilir, saygın bankaların A tipi yatırım fonlarını alabilir.

Altının fiyatı Dolar ve Euro'ya bağlıdır. ABD ve AB ekonomik durgunluk, kriz, küçülme, erime içinde olduklarından paralarının değeri 10 yıldır yerinde saymaktadır. O halde altın, Dolar, Euro gibi paralara yatırım yapmak akıl işi değildir.

Hükümet 2013 yılında konut satışına yüzde 18 KDV koyduğu için satışlar düşmüştür. Talebin düşmesi fiyatları da aşağı çekecektir. 300-500 bin TL'ye satılan evler gerileyecektir.

Konut ve taşıt satışlarının düşmesi piyasadaki paranın çoğalmasına yol açacağı için faizler de aşağı inecektir. Yani bankaya para yatıranlar reel olarak zarar edeceklerdir.

2013 yılının ilk ayında hızlıca yüzde 10 kadar kazandıran İMKB, Şubat ayında biraz geri çekilmiştir. Bu, amatör yatırımcıları korkutmak, ellerindeki senetleri ucuza kapatmak için oynanan bir oyundur.

Sağlam şirketlerin hisseleri ara sıra yüzde 5-10 düşse de kısa sürede eski fiyatlarına gelirler. Paniğe gerek yoktur.

 

Ali Özdemir / Eğitimci - Yazar - Yayıncı

Web: www.aliozdemir.net

E-posta: aozdemir53@hotmail.com

www.facebook.com/ERDEMYAYINEVI

www.twitter.com/aliozdemir_net

 

Dip not: 43 farklı kitabım web sitemde makul fiyata satılmaktadır.

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..