Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

2014’te üç seçim mi dört seçim mi?

2014’te üç seçim mi dört seçim mi?
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, '2014’te 3 seçim gelebilir' açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Mart ayında yerel seçim, Cumhurbaşkanlığı (Abdullah Gül 28 Ağustos 2007 de seçildiği ve) seçimi sürenin dolmasından 60 gün önce ve salt çoğunluk sağlanamazsa bir hafta sonra ikinci tur yapılacak olması ihtimali nedeniyle 28 Haziran da sonlanacak şekilde yapılacak, peki üçüncü seçim hangisi? Genel seçimler normal süresinde yapılırsa 2015 yılında (Mayıs-Haziran)olacağına göre üçüncü seçimin Anayasa referandumu olacağı düşünülüyor.

O zaman referandum hangi tarihte yapılacak? Erdoğan’ın Başkanlık olmazsa partili Cumhurbaşkanlığı istediği de düşünüldüğünde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı / Başkan adayı olabilmesi için Mayıs ayından başka bir tarih kalmıyor.

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanılması ile seçimlerin yapılması yaklaşık üç aylık bir süreyi gerektiriyor. Bu nedenle yeni Anayasa oylamaları Mecliste Ocak ayında bitirilmek zorunda.

Yani Mart 2014 Yerel seçim, Mayıs 2014 Anayasa için referandum ve Haziran 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi.

Ancak Anayasa değişikliği için gerekli olan 330 oy bulunamazsa referandum yapılamayacağı ihtimali göz önüne alındığında (ki hiç de olmayacak bir şey değil.) Bu durumda Erdoğan partisinden istifa ederek Cumhurbaşkanlığı seçimine girmek zorunda kalacağı gibi 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde de partisinin başında olamayacak.

Erdoğan’ın başında olmayacağı bir Adalet ve Kalkınma Partisinin seçimlerde işi hiç de kolay olmayacaktır.

Erdoğan hem yerel hem de genel seçimlere partisinin başında girmek isteyeceğine göre yerel ve genel seçimlerin birleştirilmesi büyük bir ihtimalle söz konusu olacaktır. Bu durum da da 2014 de üç değil dört seçimin yapılması kaçınılmazdır. 

 
Toplam blog
: 92
: 956
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Ülkemin içinde bulunduğu ve gitmekte olduğu yerden rahatsızım. Atatürk ilke ve devrimleri doğrult..