Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2014 yılında kazandıracak yatırım araçları

2014 yılında kazandıracak yatırım araçları
 

Yatırımcıların ve para kazanmak isteyen hemen herkesin en merak ettiği konu hangi yatırım araçları bu yıl kazandıracak. Her yeni yıl geldiği zaman bu sorular bir önceki yıla göre değerlendirilir ve bir önceki yıl yapılan hatalar yapılmamaya çalışılır. Peki, 2013 nasıl geçti ve 2014 yılı kazandıracak yatırım araçları neler olacak?

2013 yılına damgasını vuran yatırım aracı kesinlikle altın oldu diyebiliriz. 12 yıl boyunca olduğu gibi 2013 yılında da altının kazançlı yatırım aracı olacağı söylenirken, Şubat ayının gelmesiyle birlikte altın fiyatlarında ani bir düşüş yaşanmaya başladı. Altın ons fiyatının 1,800 dolar seviyelerinden 1,400 dolar seviyelerine düşmesi çok hızlı oldu ve bu ani düşüş birçok yatırımcının büyük kayıplar yaşamasına neden oldu. Altın yatırımları ile ünlü olan John Paulson büyük bir kayıp yaşadı ve birçok uzman altına yatırım yapılmaması konusunda uyarı yaptı.

Altın fiyatlarının düşmesinde baş etken ise Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben S. Bernanke tarafından yapılan açıklama oldu. Açıklama Amerikan ekonomisinin iyileşme belirtileri gösterdiği ve bu amaçlar her ay gerçekleştirilen 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltacağını söyledi. Bilindiği gibi altın fiyatları uluslararası finans piyasalarında Amerikan doları üzerinden işlem görmektedir ve dolarda meydana gelen değişikliklerden ters orantılı olarak direkt etkilenmektedir. Bu açıklama sonrasında değer kazanan Amerikan doları karşısında altın fiyatları da düşüşe geçti. Psikolojik etkilerle de talebin azalması fiyatların daha da düşmesine neden oldu.

2013 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen FOMC toplantıları sonrasında teşviklerin sonlandırılacağı kararının alınması sonrasında altın fiyatları 1,180 dolar seviyelerine kadar düşerek 12 yıllık boğa piyasası tahtından çıkarak ayı piyasası hakimiyetine tam olarak girmiş oldu. Düşük fiyatlarına gelen fiziki alımlarla bir miktar yükselmesine rağmen yeterli olmadı. Uzmanlar tarafından 2014 yılı için altın beklentileri düşürüldü ve en fazla 1,450 dolar seviyelerinin görüleceği belirtildi.

2014 yılı Şubat ayının sonuna geldiğimiz bugünlerde altın fiyatları 1,330 dolar seviyelerinde geziyor ve bazı uzmanlar tahminlerini yukarı yönlü revize ederken bazı uzmanlar hala altından umutsuz. Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalara karşılık USD/TRY paritesi 2,2170 seviyelerinde geziyor. Doların güçlü bir para birimi olması ve yukarı yönlü hareketleri göz önünde bulundurulduğunda altının 2014 yılının ortalarına kadar aynı seviyelerde olacağı tahmin ediliyor.

Altında meydana gelen sert düşüşlere rağmen hisse senetlerinde görülen yükselişler 2013 yılının kazandıran yatırım aracı olmasını sağladı. ABD ve Avrupa hisse senetlerinde görülen yüksek performanslar nedeniyle yatırımcılar hisse senetlerine yöneldi diyebiliriz. Uzun vadede yüksek kazanç getiren hisse senetleri 2014 yılında da kazandıracak gibi görünüyor.

Emtialar çerçevesinde bakıldığında ise altın alternatifi olan gümüş de altının gösterdiği kötü performansı gösterdi. 24 emtiayı içerisinde S&P GSCI emtia endeksi içerisinde en kötü performansı gösteren emtia oldu. Bakır ve petrol fiyatları ise altından kısmen etkilenmesine rağmen gümüş kadar etkilenmediler. Tarımsal emtialar da ise en çok kazanç getiren yatırım araçları pamuk ve mısır oldu.

Kaynak:

http://www.borsanasiloynanir1.com/yatirim-araclari/

 
Toplam blog
: 12
: 5134
Kayıt tarihi
: 11.12.13
 
 

Üniversite eğitimimi İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde tam..