Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

2015’de hayallerinizi nasıl gerçekleştirirsiniz?

2015’de hayallerinizi nasıl gerçekleştirirsiniz?
 

Hayallerin için DÜŞÜN ve YAP


2015 yılının en iyi yılınız olmasını ister misiniz?

Hayallerinize adım atmak ve hatta onları gerçekleştirmek ister misiniz?

Kendinizi aşmak ister misiniz?

Başarı ve mutluluğu kendinize çekmek ister misiniz?

Huzura kavuşmak ister misiniz?

Ve bunları sağlıkla yapmak ister misiniz?

Önceki yazımda talih kuşunu nasıl kalıcı olarak yakayabileceğimize dair fikirlerimi paylaştıktan sonra bugün ise hayallerimizi, hedeflerimizi 2015’te nasıl gerçek kılabileceğimize dair yazmak istiyorum.

Anglo-Sakson liderlik kitaplarının önerdiği gibi her senenin son zamanları birçok insan Hıdrellez’de ağaçlara bağlanan kağıtlar misali evrene isteklerini sunmak ve bilinçaltlarını hedeflerini gerçekleştirmek için kurmak amacıyla hedef belirleme çalışması yaparlar. Ne yapmak istiyorum, ne olmak istiyorum, neye sahip olmak istiyorum ile başlayan sorularla, SWOT analizi, gelecek durum canlandırması vb gibi araçların kullanılmasıyla sağlanan farkındalık, 3 aylık veya aylık ve hatta bazen haftalık gelişim planlarına bile dökülür. Bunun için de fazlaca çaba sarf edilir, zaman harcanır.

Bugün farklı bir şey önermek istiyorum…

Bu güzel bir çalışma olmasına karşın geleceği ne kadar biliyoruz ki de bu denli hafta be hafta ya da ay be ay planlayabiliyoruz. Hayatın bizim için planlarını kim biliyor ki? Bilen de konuşur mu acaba? “Ne istersen onu çekersin” diyenler acaba gebelik yasası ve kısmet faktörünü de ekliyorlar mu konuşmalarına? Bu 2 unsuru planlayabilir miyiz?

Hayatın şifreleri AN’da, ŞİMDİ’de ve AKIŞTA OLMAK’ta saklı. Bu denli geleceği planlamak, pişmanlık, akılda hesaplaşmalar, öfke ve nefret gibi duygularla geçmişte yaşamaktan farklı değil.

Ayrıca…

Şimdi bu andaki bilincinizle planlar yapıyorsunuz ve bu planlar bizlerin birkaç ay sonra edinebileceğiniz yeni bilgi, farkındalık ve deneyimlerle bulacağınız hiç düşünmediğiniz çözümleri de kapsamıyor.

Kesinlikle plan yapmayın demiyorum. Yanlış anlaşılmak istemem. Çünkü yangına su götüren karıncanın “bu su yangını söndürmez ama duruşumuz belli olsun” dediği gibi pusulasını bilmeyen rüzgarın önünde savrulan yaprak olur.

2/3 planla, 1/3 yaşa diyorum. Kervanın yönünü tayin edelim, araçları ve personeli hazırlayalım ve yola çıkalım. Ancak kervanın bir kısmını yolda edindiğimiz yeni farkındalıklarla, hava ve yol durumuna göre yolda düzelim diyorum. Esnemeyi ve uyumlanmayı bilelim diyorum. Çünkü 100% hazırlık diye bir şey yok.

“ŞİMDİ”, yaşamak ve var olmak için tek sahip olduğumuz AN.

Bugün yaşamak ve var olmak için tek sahip olduğumuz gün.

Bu yüzden önemli olan sadece önümüzdeki ŞİMDİ’ler AN’ları nasıl yaşayabileceğimize dair kendimizi hazırlamak. Aynı Cengiz Han’ın her kış askerilerine aylar boyu yaptırdığı uzun ve yorucu talimler gibi bizler de sadece kendimizi gelecekteki o AN’lara hazırlayabiliriz. O AN’larda hayatın etkilerine nasıl cüz’i irademizle tepki verebileceğimize hazırlayabiliriz.

Ve unutmayalım ki hedeflediğimiz bir sonuca zaman içinde gün be gün çalışmayla varabiliriz. “Talih ve erdem” diyor Makyavel. Erdemlerini geliştir ki talih geldiğinde onu yakalayabilesin. O yüzden her gün bir önceki günden daha üst bir bilinç ve farkındalık ile bir sonraki günü daha iyi yaşamak için elimizdeki tek fırsat.

Evet bu AN’ları kullanarak kaderimizin efendisi olmak için bir plana sahip olmamız şart. Zaten hayatın bizler için bir planı var ve bizler de bu kaderi planın ışığında kendi planımızı hazırlıyoruz.

Hayat kozmik bir tiyatro ve bizler de oyuncularız. Bu tiyatroda oyuncular, sahneler ve dekorlar gelip gider ama tiyatronun mesajları devam eder.

İşte bu noktada plan yapın diyorum.

Öncelikle öyle bir plan olsun ki ailenizi, sağlık, mutluluk ve huzurunuzu en merkeze koysun. Bunlar olmayınca her şey boş çünkü.

Öyle bir plan yapın ki insanın 4 temel yönü olan BEDEN, ZİHİN, SOSYAL/DUYGUSAL ve RUHSAL alanlarını kapsasın.

Anne, bana, çocuk, patron, çalışan, arkadaş, dost, dernek üyesi vb gibi tüm ROLLERinizi kapsasın.

Öyle bir plan olsun ki bir önceki yıl yaptığınız hatalardan aldığınız dersler ve rol modellerinizden aldığınız ilhamlardan gelen yeni aksiyonlarınızı bu 4 temel alan ve rollere dair kapsasın.

Bu plan öyle bir plan olsun ki sizin YAŞAM AMACINIZa ulaşmanıza 2015’te köprü olacak bir plan olsun. Çünkü yaşam amacınızı bulduysanız ve kalbiniz bununla çarpıyorsa her an, 2015 planınız bu ışığa size daha da yakınlaştırmalı.

Bu öyle bir plan olmalı ki kendinize dair engelleri, kendi kendinize sabote eden batıl ve boş inançları, taassub ve dogmaları, korkuları, aşırı istek ve arzuları da nasıl yıkabileceğinizi içersin.

Bu plan hayatınızda hemen şimdi bu an değiştirmek istediğiniz şeylerin listesini içersin.

Planınız  almak istediğiniz eğitimler, rol model almak istediğiniz insanlar, içinde bulunmak istediğiniz networkler, ulaşmak istediğiniz vasıflar ve erdemler, araştırıp öğrenmek istediğiniz konuları kapsasın.

Planınız gerçekleştirmek istediğiniz HAYALLERİNİZİ de kapsasın.

VE….bu plan somut hedeflere dönüşmüş, sizin için anlamlı hale dönüştürülmüş, sorumluluğunu başarı ve başarısızlıkta bile üstlenebileceğiniz bir plan olsun.

Ancak ZAMAN HEDEFİ KOYMAYIN. Mart ayında o olacağım, Haziran’da bunu yapacağım demek yersiz çünkü hayatın sizin için olumlu veya olumsuz planlarını bilmiyorsunuz. Neyin ne kadar zaman alacağını bilmiyorsunuz.

ZAMANLAMA açısından tek yapmanız gereken hayatınızda yapmanız gereken EN ÖNEMLİ ve ACİL şeyleri belirleyip bunlar üstünde harekete geçmek. Tabii ki hemen her şeye aynı anda atlayamazsınız. O yüzden listenin en üstündekilerle başlayın. Size en büyük acı veren, en sorun yaratan problemlerle işe başlayın ve bir bir listedekileri eleyin. Zaten göreceksiniz siz eledikçe hayatın sizin için yeni planları listenize ekler yapacak çünkü her yeni farkındalık sizi size yeni yönlerinize, kör alanlarınıza dair bulduracaktır.

Yapabileceğimiz tek şey beden, zihin, sosyal-duygusal ve ruhsal alanlarda öz farkındalığa sahip olmak, hayat amacımızı bulmak ve aradaki farkı nasıl kapatacağımıza dair bir plana sahip olarak hayatın taşlı yollarına seyahate çıkmak. Bu seyahat Alice’in Harikalar Diyarı’na yaptığı yolculuk. Bu eskilerin “Kahramanın Yolculuğu” dedikleri bir yolculuk aslında. Hiç kolay değil. Sadece bedelini ödemeye hazır olan, kendini aşmaya hazır ruhlar için. Kaderinin külli iradenin izin verdiği ölçüde efendisi olmak isteyenler için.

2015’in en iyi yılınız olmasını istiyorsanız hemen şimdi yola çıkmaya başlayabilirsiniz. Ya da nehrin tekrar önünüzden akmasını da izleyebilirsiniz. Hüküm O’ndan, seçim bizden.

2015’in sağlık, mutluluk, huzur, sevgi ve barış ile tüm hayallerinize ulaştığınız, farkındalık ve bilincinizi artırdığınız, tekamül yolculuğunuzda kendinizi ve engelleri kaldırdığınız bir yıl olmasını dilerim.

Sevgiler,

Kenan

 

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 

TAVSİYE EDİLEN OKUMALAR...

2015te Talih Kuşu nasıl başınıza konar http://blog.milliyet.com.tr/2015-te--talih-kusu--basiniza-nasil-konar-/Blog/?BlogNo=484798

Yılbaşı Bereketini Kendinize Çekin  http://blog.milliyet.com.tr/yilbasi-bereketini-kendinize-cekin/Blog/?BlogNo=442275

 

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..