Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '15

 
Kategori
ÖSYS
 

2015 YGS-LYS tercihlerine dair tespitler

2015 YGS-LYS tercihlerine dair tespitler
 

www.ygslystercih.com


Sağlıkla ilgili bölümler başta olmak üzere bazı 2 yıllık vakıf üniversitelerindeki % 75 burslu bölümlere milyon sıraya sahip, barajı az farkla geçmiş öğrencilerin geçen yıl yerleştiğini görüyoruz. Bu bölümlerin (özel koşullarında saklı şartlar yoluyla) ilk 3 tercihte kazanılması halinde ek %25 burs kazanabileceği değerlendirildiğinde bölüm tam burslu hale gelebilmektedir.

MYO sınavsız geçiş kontenjanlarının %40 lık kısmı YGS puanı kontenjanına ayrıldığı için meslek liseliler için dezavantaj, diğer liseliler için büyük bir avantaj ortaya çıkacaktır. Bu durum özellikle Sağlık Meslek Y.O. bölümleri ve diğer popüler bölümlerde ortaya çıkacaktır. Geçen yıl sınavsız geçişle bir bölüme 2014 Anadolu Meslek Lisesi mezunu yüksek OÖBP’lı bir öğrencinin yerleştiğini varsayalım. Bu yıl %40 kontenjanın YGS kontenjanına ayrılmasından dolayı bu bölüme bu yıl Anadolu Teknik lisesinden mezun olan öğrenci yerleşebilecektir.

Özellikle, sağlık meslek liselilerin yerleştirildiği MYO bölümlerine bu yıl mezun olan düşük OÖBP’lı bir öğrencinin yerleşme şansı azalmakta, asine geçen yıl puanla bu bölüme yerleşme şansı olmayan yüksek YGS puanlı bir öğrenci ise bu bölüme daha kolay yerleştirilebilecektir.   Anadolu KML mezunu öğrencilerinin yerleştirildiği çocuk gelişimi bölümlerinin son yıl mezun olmuş ve meslek lisesi mezunlarının yerleştirildiği bölümlere bu yıl mezun olmuş Anadolu KML öğrencilerinin yerleştirileceği değerlendirilmektedir.

Sınavsız geçişle bir MYO’na yerleşen öğrencinin gelecek yıl OÖBP yarıya düşmezken, bu öğrenci sınavsız geçiş için OÖBP yeterli olmaması, ancak YGS puanının yeterli olması halinde bu bölüme YGS puanıyla yerleştirilebileceği, bu durumda da gelecek yıl OÖBP’nın yarıya düşeceğini değerlendiriyoruz.

Genel olarak çok büyük bir kontenjan değişikliği olmadığı için sıralamalarda büyük değişiklikler beklenmemektedir. Ancak dershanelerin kapatılacağı beklentisi ve gelecek yıl hazırlanabileceği uygun ortam bulamayacağı korkusu öğrencileri bu yıl mutlaka yerleşmeliyim düşüncesine itmektedir. Bu durumda bölümlere talep artacak ve gelecek yıla bırakan öğrenci sayısı azalacağından sıralamalarda yukarı yönlü hareket görülebilir. Özellikle sınıf öğretmenliği ve FEF bölümlerindeki yükselişler dikkat çekecektir. Ancak dershanelerin katılması uygulamasının anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmesini beklemekteyim. Dershanelerin kapatılması halinde ise gelecek yıla kalan ve sınava uygun hazırlanma ortamı bulan öğrenciler açısından ciddi bir avantaj ortaya çıkacaktır.

Hukuk bölümlerinin kamu üniversitelerindeki TM2 son alım sıralarının geçen yıl  34000 lerde olduğu görülmektedir. TM3 puan türünde buyıl sıralamanın 27000 lere yükselmesini beklemekteyiz. PDR bölümlerinde ise 48000 son alım sırasının 53000 lere kaymasını beklemekteyiz.

Vakıf üniversitelerinde tıp ve hukuk için 40000/150000 sıralama şartının getirilmesi bu sıralamanın gerisindeki öğrencilerin diğer bölümlere yönelmesine yol açacaktır. Hukuk bölümünü tercih edecek öğrencilerin büyük kısmının psikoloji bölümlerine yöneleceğini tahmin ediyoruz. Vakıf üniversitelerindeki psikoloji bölümlerinde binin üzerinde yeni kontenjan artışı bu talep artışının etkisini kısmen azaltacaktır.  Bu yıla mahsus Kıbrıs’taki üniversitelerin bu uygulamadan muaf tutulması (bu uygulamaya gelecek yıl dahil olmaları beklenmektedir) bu ülkedeki ilgili bölümlere talebi artıracaktır.

Ek puan uygulaması gelecek yıl sona eriyor. Ancak kazanılmış hak esasından hareketle gelecek yıl eski mezunlar için bu uygulamanın devam edeceğini, bunun ise bu durumdaki öğrenciler için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

MYO’na YGS kontenjanından YGS puanıyla yerleşen öğrenciler dikkate alındığında, 2 yıl sonra dikey geçiş sınavı meslek liseli öğrenciler için daha zor bir hal alacaktır. Yani sınavsız geçişle yerleşen meslek liseli öğrenciler için 2 yıl sonra dikey geçiş sınavı daha da zorlaşacaktır.

NOT: Mart YGS sınavı sonrası dershanelerin dağıttığı üniversitelerin taban puan/sıralamalarını gösteren kılavuzların tercihlerde kullanıldığını üzülerek görmekteyiz. Kapanan veya yeni açolan, puan türü değişen birçok bölüm bu kılavuzlarda yer almamaktadır. Tek kılavuz ÖSYM’nin 2015 Temmuz ayında yayınladığı kontenjan kılavuzudur. www.ygslystercih.com

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..