Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2015 yılı beklentinin altında kaldı. Dr. Ali Topçubaşı

2015 yılı ekonomide beklentinin altında kaldı.  Dr. Ali Topçubaşı  

2015 yılından en olumsuz olarak borsa İstanbul 100 etkilendiği açıktır. 2014 yılını 85 binlerde kapatan borsa İstanbul 100 endexi, doların yıl içinde yüzde 25 değer kazanmasına karşın, 74 binlerde kapatacağı anlaşılmaktadır.  Yani borsa İstanbul 100 endexi 2015 yılını yüzde 35 e yakın değer kaybı ile, Dünya da en fazla kaybeden borsalardan biri olma özelliğini taşımıştır. 

Reel sektör açısından da değerlendirdiğimizde, son elli yılda ortalama yüzde 4,8 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2015 yılında da yaklaşık yüzde 3,3 büyüyerek 2012 den itibaren devam eden düşük büyüme seyrini sürdürmüştür. Her ne kadar Dünya ekonomisin de ABD ve AB deki düşük büyümenin ortalamayı düşüren etkisi olsa da, bizim gibi gelişen ülkelerde büyümenin yüzde 5 i aşacağı anlaşılmaktadır.

Dünya ekonomisinin Yaklaşık 2/3 ünü oluşturan ABD de büyüme yüzde 2,5, AB’ de yüzde 2,5, Çin de yüzde 6,9 olması beklenmektedir. Dünya'nın yeni parlayan yıldızı olan Hindistan da ise, büyümenin yüzde 7,3 e çıkması beklenmektedir. Batı;nın yaptırımları ve düşen petrol fiyatları yüzünden Rusya da milli gelirin yüzde 3,3 azalması  beklenmektedir. 

Ülkemizin 2008 yılında yakaladığı 10 bin 438 dolarlık fert başına milli gelir düzeyimizin, 2015 yılında doların yüzde 25 e  yakın artışı nedeni ile 9 bin dolar düzeyine inmesi beklenirken ,hükümetin orta vadeli programda fert başına gelirin satın alma gücü paritesine göre ölçüleceğini belirterek 19 bin 506 dolar olarak açıkladığını burada belirtmeliyiz. Bu hesaplama metodu ile Ülkemizin orta üst gelir grubunda kalması kabul edilmiştir.

Bilhassa Batılı ülkelerin durgunluğu yenmek için enflasyon yaratmaya uğraştığı 2015 yılında da beklentinin üzerinde kalan artışlar, diğer bir olumsuzluk kaynağı olduğu açıktır. Petrol ve ham madde fiyatlarının yüzde 70 ye yakın düşmesine, 2008 yılına göre navlun ücretlerinin 50 de 1 ine düşmesine rağmen düşürülemeyen enflasyon, sorunlar yumağının artmasına neden olmaktadır.

2015 yılında bütçe açığımızın yüzde 1,3 gibi oldukça düşük düzeyde gerçekleşmesi ve petrol ve ham madde fiyatlarının hızlı düşmesi sonucu cari açığımızın beklentilerin ötesinde iyileşerek yüzde 5 in altına ineceğinin anlaşılmasıni olumlu göstergeler olarak kabul edebiliriz. Ayrıca, büyümenin de komşularımızdan iyi olmasını diğer bir olumlu gösterge olarak ekleyebiliriz.

2016 yılında bütçe açığının kontrol altında tutulacağının ifade edilmesi, petrol fiyatlarının 40 dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmini ile  önemli sorunumuz olan cari açığımızın nispeten kabul edilebilir oranlarda gerçekleşeceği tahmin edilebilinir. Ayrıca, Batılı ülkelerde nispeten başlayan iyileşmenin, 2016 yılında daha iyi bir noktaya taşınacağı beklenmektedir. Pazarlarımızın yüzde 50 sini oluşturan Batılı ülkelerdeki iyileşmenin bizi olumlu etkileyeceği açıktır. Çin de beklenen yavaşlama dünya ekonomisini aşağıya çekse de, bu ülke ile ticaretimizin az olması ve bu ülkenin yavaşlamasının petrol ve emtia fiyatlarında olabilecek yukarıya doğru baskıyı kıracağı için olumlu olacağı muhakakdır.  Bu yüzden komşularla yarattığımız  sorunları aşarsak, 2016 yılında büyümenin 2015 yılından daha iyi olacağını bekleyebiliriz.  

 
 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..