Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '10

 
Kategori
Futbol
 

2016 Avrupa Şampiyonasını düzenleme hakkı kime verildi?

2016 Avrupa Şampiyonasını düzenleme hakkı kime verildi?
 

2016 Avrupa futbol şampiyonasını Fransa düzenleyecek.

Fransa’nın bu şampiyonayı düzenlemesinde UEFA Başkanı Platini’nin bir katkısı var mı?

Eğer platini’nin katkısı varsa, bizim Şenes Erzik’in niye katkısı yok?

Evet, bu tip soruları çoğaltıp, bu gün yapılan oylamanın altında pekâlâ bir şeyler aranabilir. Ancak tek bir gerçek var, o da bizim bir oyla Avrupa şampiyonasını düzenleme hakkını kaybettiğimiz.

Bildiğiniz gibi oylamaya Türkiye’nin yanı sıra İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği yapması konusunda bu gün saat 13.00 de oylama vardı. Oylamanın sonucuna göre; 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke belirlendi. Bu ülke; Fransa… Türkiye ev sahipliği oylamasında Fransa'ya 7-6 kaybetti.

Oysa bu şampiyonaya ev sahipliği yapmak için ne hazırlıklar yapmıştık. Harika bir sunum, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’in İngilizce konuşması, sonra Cumhurbaşkanımızın farklılığımızı ortaya koyan konuşmaları, tele konferans sistemi ile Başbakanımızın oy kullanacak ülkelere “Doğru kararı vereceğinizden eminim” türündeki seslenişi, hepsi harikaydı. Bu kadar hazırlık, bu kadar çaba boşa gitti!

Toplantıda ilk sunumu Türkiye yaptı. Defne Samyeli'nin yaptığı sunumda, 3. kere aday olan Türkiye'nin bu organizasyonu daha önce yapmamış olmasının, diğer adayların daha önce ev sahipliği yapmış olmasının, Türkiye'nin turizm potansiyeli üzerinde durulup, siyasi bir gönderme ile iktidarın nasıl çalıştığı herkese bir bir anlatıldı! Evet, son 6-7 senedir ülkedeki gelişmelerden dem vurularak, yatırımların ve gelişmenin yüzde yüz arttırıldığının, ulaşım konusunda yapılan yatırımların vurgulaması yapıldı! (Ancak unutulan üç gün önceki Aksu deresine uçan içi turist dolu otobüsteki 15 Rus Turistin ölmesiydi! )

Türkiye'yi İtalya ve Fransa'nın sunumları takip etti. Sunumların ardından, saat 12:00'de UEFA Yönetim Kurulu üyeleri bir müzakere sürecine girdi ve saat 14:00'te UEFA Başkanı Platini ülkesi Fransa'yı ev sahibi olarak açıkladı.

Bugüne dek 13 kez yapılan bu turnuvayı bu güne kadar hangi ülkeler organize etmiş?

İşte organizatör ülkeler:

1960 Fransa
1964 İspanya
1968 İtalya
1972 Belçika
1976 Yugoslavya
1980 İtalya
1984 Fransa
1988 Batı Almanya
1992 İsveç
1996 İngiltere
2000 Hollanda-Belçika
2004 Portekiz
2008 Avusturya-İsviçre

Resimde de görüldüğü gibi, bu turnuvayı bu güne kadar İtalya ve Fransa ikişer kez düzenleme başarısını göstermiş. Fransa’ya tanınan bu üçüncü hak oluyor. Yani Fransa UEFA Başkanı Platini’nin testisinden suyu içmeyi başardı. Bizim testi’nin içi maalesef ki boş! Şenes Erzik’in oylamaya katılan ülkeler üzerinde fazla bir etkisinin olmadığı açıkça görülüyor. Bir yanda üçüncü kez bu hakkı kazanın bir ülke, öbür yanda üç kez düzenleme için başvuran, ancak bir kez bile bu hakkı kazanamayan biz!

Bir dahaki dönem bize verirler mi bu düzenleme işini? Hiç sanmıyorum ama…
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..