Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '16

 
Kategori
Sivil Toplum
 

2016 Quebec Uluslararası Kooperatifler Zirvesi Kooperatifçileri Bekliyor

2016 Quebec Uluslararası Kooperatifler Zirvesi Kooperatifçileri Bekliyor
 

2016 Quebec Uluslararası Kooperatif Zirvesi Kooperatifçileri Bekliyor


Son yıllarda dünya kooperatifçilik hareketinin en önemli toplantısı hiç şüphesiz Quebec Uluslararası Kooperatifler Zirvesidir. Kanada’nın en büyük kooperatifi olan Desjardins Grubu ve St. Mary Üniversitesi'nin öncülüğünde Uluslararası Kooperatifler Birliği'nin (ICA) desteği ile gerçekleştirlen zirve tüm kooperatifçilere açık uluslararası düzeyde bir tartışma platformu haline gelmiştir.

Zirve dünyadaki en tanınmış bilim adamlarını, aktivistleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ile her sektörden kooperatifçileri bir araya getirmiştir. İlk olarak 8-11 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen zirvede sağlanan başarı çizgisi büyük etki yaratmıştır. Bilim, politika ve uygulamaların bir arada tartışıldığı bu platformda 21 yüzyılda kooperatifçilik hareketinin çizgisini geleceğe taşıyacak görüşler ortaya çıkmıştır.     

İlk zirveye 91 ülkeden 2800 kişi katılmıştır. İlk olmasına rağmen yoğun katılım, kaliteli toplantılar ve başarılı organizasyon ile zirve kooperatiflerin küresel ekonomideki konumunu güçlendirmiştir. Kooperatiflerin inanılmaz gücü temasının işlendiği 2012 Zirvesi'nde kooperatiflerin toplumun ve ülkelerin sosyo-ekonomik refahına yaptığı katkılar büyük kabul görmüştür.

2012 Zirve deklerasyonu 11 Ekim 2012’de basın bildirisi olarak yayınladı,  19-20 Kasım 2012 tarihlerinde de ABD Newyork’ta gerçekleştirilen 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı resmi kapanış oturumunda sunuldu. Bu sunuşu da Zirvenin kurucusu ve Desjardins Grubunun Başkanı olan 2015 Yılında Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) Başkanı seçilen Bayan Monique Leroux gerçekleştirdi.   

İkinci zirve 5-9 Ekim 2014 tarihleri arasında Kooperatiflerin inovasyon gücü teması ile gerçekleştirilmiştir. Zirveye 93 ülkeden 200’ü genç kooperatifçi olmak üzere 3000’den fazla kişi katılmıştır Kooperatiflerin inovasyon gücü tüm yönleri ile ortaya konmuş, deneyimler aktarılmış, özellikle gençlerin, kooperatiflerinin bu konudaki yeri ve önemi ortaya konmuştur. Zirvede ülkemizden Türkiye Ormancılık Kooperatifleri ORKOOP Genel Başkanı ve Uluslararası Tarım Kooperatifleri Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Yüksel ORKOOP deneyimini dünya ile paylaşmıştır.

Katılımcılar ekonomik sorunları, kooperatif işletmelerin gelişimini, gıda güvenliği, istihdam ve sağlık hizmetlerine erişim konularınıda ayrı oturumlarda ele almışlar ve öneriler sunmuşlardır. En önemliside politika yapıcılar etkilemek için zirve bildirisi ve World Cooperative Monitor (Dünya Kooperatif Araştırması) tüm G20 üyelerine gönderilmiştir. Kasım 2014 tarihinde Avusturalya, Brisbane’da ve Kasım 2015 Türkiye’de Antalya’da gerçekleştirilen G20 Zirvelerinde Uluslararası Kooperatifler Birliği ve kooperatiflerden temsilcilerin katılımında destekleyici bir çalışma olmuştur. G20 Zirvelerinde kooperatiflerin gücünü artırmıştır. Zirvelere daha çok kooperatif temsilcisinin katılında önemli rol oynamıştır.

11-13 Ekim 2016 tarihindeki 3. Zirve Kooperatiflerin etkileme ve eylem gücü teması adı altında düzenlenecektir. Birleşmiş Milletlerin 2015 sonrasında kalkınma gündemi olarak listelediği global sorunlar üzerinde durulacaktır. Bu konuda kooperatiflerin anahtar rolü ele alınacaktır.  

Zirve Programına göre toplantılarda Dünyada kabul edilen sosyoekonomik ve jeopolitik eğilimler ele alınacaktır.  İşletmelerin ne gibi zorluklarla karşılacaklarını değerlendirilecektir. İşletmelerin ne iş fırsatları yaratabilecekleri sorgulanacaktır. Kooperatiflerin hareket kapasitesini artırma ve sektörler arası zorluklar değerlendirilecektir. Küresel sorunların çözümünde kooperatiflerin rolü tartışılacaktır. Katılımcılarda kendi deneyimlerini ve zorluklarını paylaşacaklar, kendi sektörlerinin temel örnekleri üzerinde duracaklardır.  

Kooperatifler ve kuruluşları Birleşmiş Milletler’in 2015 Kalkınma Gündemi sonrasının bir parçası gibi uygulamaya yönelik bir dizi eylem geliştirilecek, bakış açıları paylaşlacaktır. Küresel sorunlara ilişkin temel görüşler ortaya konulacaktır.  

Özetle 2016 Zirvesi çerçevesinde oluşan atmosfer içinde kooperatiflerarası ilişkilerin geliştirilmesi, deneyimlerin paylaşılması ve kooperatifçilik hareketinin geleceği için daha güçlü ve sağlıklı bir yol haritasının çizilmesi beklenmektedir. Başta dünyanın dörtbir yanından gelecek kooperatifçiler olmak üzere bilim adamlarını, aktivistlerı, yazarları ve kooperatiflerle ilgili çalışan devlet ve devletdışı tarafları gerek izleyici, gerekse konuşmacı veya tartışmacı olarak toplantılara ve etkinliklere katılmaya davet etmektedir.

https://www.sommetinter.coop/en

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..