Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Eğitim
 

2016 YGS İçin Son Tavsiyeler

2016 YGS İçin Son Tavsiyeler
 

Peki kalan bu kısa süreyi nasıl değerlendirelim?


Gelin bugün YGS’ye kısa bir süre kala, karneydi, tatildi derken dağılan dikkatleri tekrar YGS sürecine odaklamaya çalışalım. Zaman ne kadarda hızlı akıyor değil mi? “YGS’ye şu kadar ay var daha” diyerek işi ağırdan aldığımız günler dün gibi. Ama bugün geldiğimiz noktada sınava birkaç hafta kaldı. Peki kalan bu kısa süreyi nasıl değerlendirelim?

YGS’ye 2 milyona yakın kişi başvuruyor. Yalnızca bu sayı bile insanı ürkütmeye yetiyor. Ama her sene bu sayıya yakın adayın sınava girdiği ve çalışan adayların başarılı olduğu çalışmayan adaylarınsa başarılı olamadığı aklımıza geldiğinde ise rahatlıyoruz. Öyle ya çalışan aday neden ürksün ki. Buradan çıkaracağımız sonuç şu: Eğer derslerimize düzenli çalıştıysak sınava giren 2 milyon kişinin içerisinde yerimiz hemen ilk 200 binlere kayıyor. Öyleyse aday sayısının çokluğu bizi korkutmasın. Çalışan öğrenci her zaman az ya da çok emeğinin karşılığını alıyor. YGS için söyleyeceğimiz bir başka konu, bu sınavın LYS’ye etkisinin olacağı ama esas belirleyici sınavın LYS olduğu konusudur. Adayın YGS/LYS performanslarına göre ortalama yüzde otuzlarda bir katkı sağlayacak YGS’den üç ay sonra yüzde yetmişlerde katkısı olacak bir LYS gelmektedir. Yani YGS bir miktar telafisi olan bir sınavdır. Bu da bizi rahatlatacak başka konu olmalıdır.

Geçen yıllarda çok çalıştığı halde sınavda başarısız olacağına dair kanaatleri olan bir öğrencime boş bir kağıt uzatarak, bu kağıdın ön yüzüne “Kazanamam çünkü” ile başlayan cümleler yazmasını, kağıdın arkasına ise “Kazanırım çünkü” ile başlayan cümleler yazmasını istemiştim. Bir süre sonra iki tarafa da yazılan cümleleri hem nicelik hem de gerçeklik olarak incelemiş ve ders çalışan bir öğrencinin kazanamama olasılığının ne kadar düşük olduğunu görmüştük. Olabilir ya kazanamam çünkü kısmı daha belirgin çıkabilir. Yapılması gereken şey derhal bir uzmana (uzmandan kastım psikolojik danışman, rehber öğretmen veya psikologdur. Psikiyatristleri daha ağır vakalarda tavsiye ediyorum) başvurulmalı ve sınav stresi ile ilgili çalışma yapılmalıdır. “Kazanamam/Kazanırım çünkü” uygulamasını YGS’ye girecek adaylardan sınav stresi yaşayan  herkese  tavsiye ediyorum.

Peki sınava sayılı günler kala zamanımızı nasıl değerlendireceğiz? Şimdide bunun üzerinde duralım. Şu tarih itibari ile artık konularımız bitmiş olmalı. Bitmemişse bile elimizi çabuk tutup artık bitirmeye gayret göstermeliyiz. Bu noktadan sonra sık sık deneme sınavları çözmeli ve sınav sonrasında ayrıntılı bir sınav analizi yapmalıyız. Bu analizde dikkat edeceğimiz noktalar şunlar olmalı:

1.       Denemede test çözüm sıram doğru mu? Bunu nasıl tespit edeceğiz? Her deneme sınavında testleri sırasını değiştirerek çözmeli ve en çok verimi (en fazla net sayısı, en düşük yanlış sayısı, sınavda süre kullanımı vs.) hangi sıralamada alıyorsak bu sıralamayı YGS için kendi tarzımız olarak belirlemeliyiz.

2.       Süreyi yetiştirebiliyor muyum? Bunu ise her test için ne kadar zaman harcadığımızı tespit ederek ölçebiliriz. Zaten baştan beri çokça soru çözen bir adayın sınavda süre sorunu yaşaması pek olası değildir. Hangi testte makul süreyi aştığımızı tespit etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. Bu test ile ilgili bolca soru çözmek, sınavda turlama tekniği ile soruları çözmeye çalışmak –ki tüm testler için turlama tekniğini tavsiye ediyorum-  işimizi kolaylaştıracaktır.

3.       Sınavda yaptığım yanlışlar sınavın daha çok hangi bölümüne denk geliyor? Başlangıcında mı? Ortasında mı? Son kısmında mı? Bu durumu tespit ettiğimiz zaman diliminde; örneğin başlangıç kısmında ise en iyi yaptığımız testten bir miktar soru çözerek, orta ve son kısımlarında ise bu kısımlarda dinlenme araları vererek ve nefes egzersizi yaparak tedbirimizi almamız gerekmektedir.

4.       Sınav sonrası yanlış yaptığımız ve boş bıraktığımız sorular üzerinde ayrıca çalışma yapmalıyız. Örneğin yaptığımız yanlış, konu eksikliğinden mi yoksa sınav sırasındaki yaşadığımız stresten mi kaynaklanıyor?  İlki ise daha çok çalışarak ve soru çözerek, ikincisi ise bir uzmandan (yukarıda yazmıştım) yardım alarak kısa zamanda tedbirimizi almalıyız. Boş bıraktığımız sorularla ilgili olarak yapabileceğimiz şey ise  konularına dönüp eksikliklerimizi tamamlamak en güzeli.

Sınava hazırlanan adalara son bir tavsiyem ise şu olacak: Sınav haftasına girene kadar almanız gereken ne kadar tavsiye varsa alın. YGS provalarınızı yapın. Sınav öncesi, sınav günü, sınav sırası ve sınav sonrasında yaşayabileceğiniz olası olumsuzlukları şimdiden uzmanlardan dinleyin tedbirlerinizi alın.  Sınav haftası televizyonlara çıkıp sınav sabahı şunu yiyin, bunu için, şunu yapın, bunu yapmayın tarzı  tavsiyeleri dinlemeyin. Çünkü son anda yapılan tavsiyeler sizi strese sokmaktan başka işe yaramaz.

ÖSYM sınavları ile ilgili ya da sınav kaynaklı özel durumlarınızı sormak isterseniz pdrservisi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. İmkan dahilinde sorularınızı cevaplandırmaya çalışayım.

Ben sınava girecek tüm adaylara başarılar diliyorum. Dilerim emeğinizin karşılığını en adil şekilde alırsınız.

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..