Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '16

 
Kategori
ÖSYS
 

2016 – Ösys tercihler kılavuzundaki genel değişiklikler

2016 – Ösys tercihler kılavuzundaki genel değişiklikler
 

LYS sınavları bitti şimdi ise adayları tercihler bekliyor. ÖSYM tercihler kılavuzunu yayınladı. Tercihlerde bir takım değişiklikler var. Adayların tercihlere kadar verilmiş örnek tercih kılavuzunu iyi okumaları, tercih yapmak istediği bölümlerle hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Her yıl ortalama 700 bini aşkın aday isabetli tercih yapamadıklarından dolayı tekrar sınava hazırlanıyor. Bu sayı giderek artıyor. Bu sene Tercihler Kılavuzunda yapılan en önemli değişlik üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Bunun yanında program mezunlarının ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumlarını gösteren bilgiler de yer alıyor. Bu tür bilgiler adayların üniversite tercihlerinde rehberlik edecek. Bu sene tercihlere 26 Temmuz-2 Ağustos 2016 tarihleri arasında internetten yapılacak.

Tercihler Kılavuzundaki Genel Değişiklikler

1. Başarı puan sınırlaması olan bölüm sayısı artırıldı.

Daha önce sadece tıp ve hukuk fakültelerine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları da eklendi.

Tıp Programları

40 bin

Hukuk Programları

150 bin

Mimarlık Programları

200 bin

Mühendislik Programları (Orman, Ziraat, Su ürünleri Fk. hariç)

240 bin

Başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteler ise nato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebilmektedir

2.  YGS taban puan sınırı artırıldı:

Meslek yüksekokulu ön lisans programları, AÖF,Özel yetenek gerektiren lisans programlarınıtercih edebilmek için ilgili YGS puanı 140’tan 150 puana çıkarıldı.

3. Tercih sayısı azaltıldı:

Daha önce 30 olan tercih sayısı uygulaması bu sene 24’e çekildi.

4.  Meslek liselilere ek puan uygulaması kaldırıldı:

Bu sene ilk kez tercih yapacak olan meslek lisesi mezunu adaylar kendi alanlarıyla ilgili programları tercih ettiklerinde ek puan alamayacaklar. Ancak mezun olan meslek lisesi mezunları adaylar bu haktan yaranabilecekler.

5. Programın akreditasyon bilgisi eklendi:

ÖSYM buna bağlı üniversitelerin tanınabiliriliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri Tıp, diş hekimliği uzmanlığı sınavı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamaları ekledi.

2016 ÖSYS tercihler kılavuzunda üniversitelerin baştan Türkiye olmak üzere ABD ve Alman’daki 15 farklı akreditasyon kurumlarından aldıkları akredite bilgileri yer alıyor. Akreditasyon, yetkilendirilmiş bir kuruluşun, belli işleri yapan bir kuruluş ya da kişinin yeterliliğine resmi tanınırlık verilmesi işlemi.

AQAS;  Akademik programların akreditasyon kalite güvence ajansı, Almanya’nın önde gelen ve üniversitelerin yetkinliklerini değerlendiren akreditasyon kuruluşudur.

AACBS; İşletme ve muhasebe programları akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.

ABET; Üniversitelerde uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir kuruluştur.

ACPE; Eczacılık fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluş.

AHPGS; Merkezi Almanya'da bulunan, sağlık, sosyal bilimler ve benzeri dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan ve bu alanlarda kalite güvencesini tescil eden bir kuruluştur.

ASIIN; Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşudur.

ECZAKDER; Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme, bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşudur.

FEDEK; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için, değerlendirme ve bilgilendirme yapan akreditasyon kuruluşudur.

FIBAA; Merkezi Almanya'da bulunan muhasebe ve vergi uygulamaları, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşudur.

IACBE; İşletme fakültelerini akredite etmek olan ABD’de bakanlık bünyesinde hizmet veren kuruluştur.

MİAK; Üniversitelerin mimarlık eğitimindeki yeterliliklerini değerlinden akreditasyon kuruluşudur.

MÜDEK; Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşudur.

PSİKOLOGLAR DERNEĞİ; Türk Psikologlar Derneği, 1976 yılında bir grup psikolog tarafından Ankara'da kurulmuştur.

TEPDAD;   Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği, Tıp eğitimi programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan kuruluşudur.

VEDEK; Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşudur.

 

 

Faruk Ardıç

 Eğitim Uzmanı

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..