Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '17

 
Kategori
Spor
 

2017 Uluslararası Alanya Triatlonu’na N’oldu?

2017 Uluslararası Alanya Triatlonu’na N’oldu?
 

Alanya Triatlonu iptal edildi


Dün, Alanya ETU Gençler Avrupa Kupası ve ITU Dünya Paratriatlon Kupası yarışlarının ITU ve ETU faaliyet takvimlerinden çıkartılmış olduğu haberi triatlon kulislerinde bomba etkisi yaratmıştı.  11 Ağustos’ da ise Dünya Triatlon Birliği ITU ve onun Başkanı Renato Bertnandi,  resmi web sitesinden 2017 ETU ve ITU kupa yarışların resmen iptal edildiği duyurdu.
 
Yazının giriş bölümünde "Türkiye Triatlon Federasyonu’ nun destek eksikliği" vurgusu yapılırken ikinci paragrafta Başkan Renault Bertrandi’ nin; "Bu yıl tüm etkinliklere katılmaya çalışmak için elimizden gelen çabayı göstermemize rağmen Türkiye Ulusal Federasyonu'nun destek eksikliği, yıllardır başarılı bir şekilde sürdürülen yarışların bu yıl gerçekleştirilmesini imkansız hale getiriyor.” şeklinde oldukça duygusal bir açıklaması yer aldı.  Yazının geri kalan kısmında ise ITU Spor Direktörü olan Gergely Markus; "Bu yarışmayı takvimlerine alan tüm sporculara özür dileriz, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Alanya' nın yeniden devreye gelebileceğini umuyoruz." diyerek üzüntüsünü belirtti.
 
Yazını son kısmında ise Türkiye Triatlon Federasyonu’ nun destek vermemesi nedeniyle iptal olan yarışlar için tüm federasyonlar ve katılımcılardan özür dilendiği belirtiliyor. 
 
Öte yandan ITU Teknik Delegesi ve medya işleri sorumlusu olan Paul Groves aynı saatlerde hem Avrupa Triatlon Birliğini’nin resmi web sayfasından hem de kendi sosyal medya hesabından duygusal açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabında “Bir dönemin sonu mu?” başlıklı yazısında; “Umarız spor takvimine kısa bir ara verilmiştir. Uzun bir sürecin sonunda bu yıl Alanya’nın gerçekleşmeyeceği haberi geldi” şeklinde yazdı. Yazısının son bölümünde şimdiye kadar her geçen sene daha da gelişen ve bilinirliği artan AlanyaTriatlonu ve Zafer Peker’in çabalarından bahseden Groves, yarışların tekrar 2018 takvimine girmesi için herkesin parmaklarını çapraz yapmasını istiyor. (Uğur ve başarı getirmesi anlamında) 
 
Groves’ un ETU resmi web sayfasında yayımladı kısa makalenin başlığı ise “Bu Yıl Alanya Yok”
 
Groves makalesinin giriş kısmında; “Aldığımız bu son haberin bir çağın sonu olmadığını umuyoruz. Türkiye Triatlon Federasyonu bu yılki Alanya Yarışlarına destek vermeyeceğini açıkladığı için tüm uluslararası yarışlar iptal edildi.” şeklinde yazdı. Yazının geri kalan kısmında ITU’ nün resmi web sayfasındaki açıklamanın duyurusuna yer verildi 
 
Yorumlu-Yorum
Alanya Triatlonu, sadece yurt dışında bilinirliği çok yüksek olan prestijli bir triatlon yarış olma özelliğini taşımıyor. Avrupa ve Dünya Kupaları yarışlarına ev sahipliği yapan  Alanya aynı zamanda Türkiye’de triatlon yarışlarının miladı da sayılıyor. 17 Ekim 1991 yılında ülkemizde resmi ve uluslararası triatlon yarışlarının başladığı ilk ve en uzun soluklu yarış olma sıfatını taşıyan saygın ve başarılı bir organizasyon.
 
Alanya, 1991 yılında başlayan resmi yarışlar, yerli yabancı her yaş grubundan ve kategoriden sporcunun sezon sonunda katılmak için dört gözle beklediği bir marka yarış olma özelliğini sahip. Özellikle triatlona yeni başlamış sporcular için Alanya Triatlonu’ na katılmak bir şeref madalyası niteliği taşırken, uzun yıllardır katılan triatletler için sezon sonu ritüeli anlamına gelen bir yarış.
 
Şimdiye kadar iptal edilen ulusal yarış, kamp ve sporcuların faaliyet takviminde belirtilen yurtdışı yarışlarına gönderilmemesi gibi konularda “Kol kırılmış ama yen içinde kalmıştı!” Maalesef bu sefer kırılan kol yen içinde kalmadı ve kalamazdı. Çünkü olayın ciddi bir uluslar arası boyutu vardı. Yüzlerce sporcu bu yarış için hazırlık, uçak bileti ve rezervasyon yaptırmıştı. Elbette böyle bir iptalin uluslararası yansımalarının da büyük olması ipliğimizin pazara çıkması kaçınılmaz oldu. Hiçbirimiz bunu istemedik ama maalesef bu da oldu.
 
Çünkü Alanya Triatlonu kült bir uluslararası organizasyondur. Bunun anlamı hem ülkemizde hem de yurtdışında bu kadar tanınan ve sevilen bir yarış organizasyonudur ve ne olursa olsun iptal etmemeliydiniz. İki eliniz kanda olsa da özellikle dünya çapında kupalara ev sahipliği yapan bu organizasyonu gerçekleştirmek boynumuzun borcu olmalıydı. Olayın boyutunun ne kadar büyük olduğunu anlamak için ITU ve ETU resmi web sayfalarındaki özür açıklamalarına göz atmak yeterlidir. ..
 
Türk Triatlonu 2017 yılında oldukça fazla yara almıştı. Bu son haber ise yaralarımızın üzerine tuz dökmüş ve bizlerin bir kez daha canını acıtmıştır.
 
Ulusal federasyonun, bu kadar popüler bir yarışı ETU ve ITU’ ya uzun bir oyalama sürecinden sonra yapamayacağını belirtmesi tabiri caizse Türk triatlon sporunun kendi ayağına sıkmısı anlamına gelmektedir! Umarım Türk Triatlonu en kısa zamanda yaralarını sarar ve bu tatsız iptal sonucunda bozulan imajını hızla düzeltp eski günlerine döner…
 
 
 
 
Fotoğraf: triathlon.org
 
Hazırlayan: Alpay AKHUN
 
 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..