Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

2017 yılında neleri, nasıl değiştirebilirsiniz?

2017 yılında neleri, nasıl değiştirebilirsiniz?
 

2017 yılı yaklaşıyor, peki  neler getiriyor? Her seneye girerken bu sene farklı olacak diyerek girip farklı bir sene yaşayamayanlardan mısınız? O zaman değiştirin. Ama bu sefer sadece yapacağım demeyin; yapın.

Seneler seneleri kovalıyor. 2017 yılı iyice yaklaştı, yeni ve taze bir yıl bekleniyor ama insanlar hala mutsuz… Ve artık o kadar mutsuz ki zamanla bu mutsuzluğu etrafına da bulaşıyor. Belki farkında, belki değil aslında istediği hayatın bu olmadığının… Belki de sadece yakınıyor. Farkında olanlar ve artık yakınmanın çözüm olmadığını anlayanlar ise bir çıkış yolu arıyor.

Çıkış yolu aslında tamamen kendi içine dönebilmekte… O kadar yürümeyen şey arttı ki; ilişkilerdeki sıradanlık ve çok çabuk tükenen birliktelikler, bitmeyen para sorunları, bezginlik dolu ve beklentilerin karşılanmadığı bir iş hayatı, sokağa adım attığımızda biz huzur ararken üstüne üstlük karşımızda bulduğumuz bizi daraltan bir insan topuluğu, daha da kötüsü kendini doğru tanımayan insanların ne istediğini bilmemesi ve bu eksikliğinin acısını başka insanlara da çektirmesi…

Mutluluk dengelerini ve bireysel doyum dengelerini yeniden kurabilme arayışlarının ve “İçimdeki ben kim? Hayatımın amacı ne?” sorgulamalarının artış sebebi belki de bu yüzden…

2017, bu sorgulamalarınızın ve olumlu sonuçlarının yılı olsun.

2017 yılı artık sizin için farklı olsun.

İnsani değerlerin günden güne daha çok tükenmeye başladığı, psikolojik ve fizyolojik bozulmalarda artışın yaşandığı, stres faktörlerinin fazlalaştığı, egolarını, zaaflarını ve korkularını yönetmekte zorlanan, ilişkilerini sağlıklı sürdüremeyen, mutsuz ve huzursuz insanların sayısının günden güne arttığı bir çağda yaşıyoruz. Değişen dünyada, daha çok çalışma, daha çok para kazanma, statü sahibi olma, mevcut mevkisini/kazancını koruma ihtiyacındaki ve ekonomik problemlerdeki artışlar kişisel yorgunlukları ve bezginlikleri tetikledi.

Çoğunlukla evden-işe, işten-eve şeklinde rutinleşen bir yaşam tarzı, insanların ruhsal ve bedensel ihtiyaçlarını geri plana atmaları, enerjisini olumlu yönde yeterli besleyememeleri, tembelliğin artışı, başarma inancındaki kayıplar, üretkenliğin ve yaratıcılığın azalışı gibi birçok etken nedeniyle yaşamsal dengeler her geçen gün daha da çok bozuluyor.

Kısaca, insanlar kendi kurdukları karmaşık düzen içerisinde zamanla boğulmaya başladılar. Her ne olursa olsun, bu düzen içerisinde dimdik ve ayakta kalmak durumundayız. Bizden kaynaklanabilen sebeplerden dolayı, bireysel dengemizi bozan ve yaşamsal akışımızın sağlıklı yürümesine engel olan her ne varsa öncelikli amacımız bir şekilde bunları değiştirebilmek olmalı.

Peki, bizler bu değişimin neresindeyiz? Bazen bir olayın etkisi ile ya da hayat düzeninin keyifsizleşmesi nedeniyle bir an geliyor,  insanlarda bir “kırılma noktası” yaşanabiliyor. Her birey bu kırılma anlarını, değişim ya da  yenilenme ihtiyacını farklı şekillerde, farklı süreçlerde yaşayabilir. Özellikle son yüzyılda hızla değişen dünyaya ve bozulan dengelere paralel olarak değişim ve yenilenme ihtiyacı daha da çok hissedilmeye başlandı.

Hayatın akışında mutlaka ki bizim kontrol edemediğimiz gelişmeler yaşanıyor, elbette ki evreni kontrol edebilmek gibi bir gücümüz yok. Zor zamanlar hepimizin hayatında var, olmaya da devam edecek. 2016 yılı yaşattıkları ile maalesef hiç de keyifli bir yıl olmadı. Diğer taraftan kendi iç dünyamızda yaşanan ya da yaşanacak olan olaylar karşısındaki bakış açılarımız, kişisel seçimlerimiz ve gündelik alışkanlıklarımız ise tamamen bizim kontrolümüzde…

Eğer hayat pek de istediğiniz gibi gitmiyorsa ve mutsuz iseniz ya da yeteri kadar mutlu değilseniz, bir soluk alınız ve lütfen sorunuz kendinize… Daha önceki senelerde ne yaptım ya da yapmadım, 2017 yılı ne yapmalı ya da yapmamalıyım?

İşte kendinize sorabileceğiniz 11 soru:

1. Sorunlar neden kaynaklanıyor? Kaynaklarını buldunuz, bu kaynakları nasıl yok edersiniz?

2.Coşkunuzu mu kaybettiniz? Nasıl geri getirebilirsiniz?

3.Enerjiniz mi kalmadı? Enerjinizi tavan yaptıracak neler yapabilirsiniz?

4.Kendinize olan saygınız, yapabilirliklerinize inancınız, özgüveniniz mi azaldı? Nasıl arttırırsınız?

5. Hayatınızın bazı alanlarındaki akıştan ya da bazı alışkanlıklarınızdan hoşnut mu değilsiniz? Farklı olmasını ya da daha iyi olmasını istediğiniz kısımlar mı var? Hangilerini, nasıl değiştirirsiniz?

6.Hangi insanları hayatınızda tutmalısınız, hangileri sizin enerjinizi düşürüyor ve gitmeliler?

7.Tekrarlanan hatalardan, aynı insanları ve olayları kendinize çekmekten sıkıldınız mı? Peki, ne yapmalısınız?

8.İlişkileriniz sağlıklı yürümüyor mu? Aradığınız aşkı, insanı bir türlü bulamıyor musunuz?

9. Bir türlü bereketiniz olmuyor mu, para geldiği gibi gidiyor mu? Ya da hiç mi gelmiyor?

10.  İstediğiniz sağlıklı hayatı sürdüremiyor musunuz? Çok mu kilo aldınız, çok mu kilo verdiniz, hep hasta mısınız, hep bitkin ve bezgin? Nasıl buna son verirsiniz?

11.  Daha doyumlu bir yaşam mı istiyorsunuz? Daha “dolu” ve “doyumlu” bir ben mi?

O zaman geliniz, değiştirilmesi gereken her ne varsa; 2017 yılı süresince DEĞİŞTİRİNİZ…

Bozulan dengelerin yeniden kurulması; insanın değişim farkındalığına erişmesine, kendi kendisi ile başlayacağı mücadelesine karar vermesine, başlamasına ve istikrarla devam etmesine bağlı…

Memnun olmadığınız akışı ve/veya alışkanlıkları değiştirmek istiyor ama bunu bir türlü başlatmayı gerçekleştiremiyorsanız ya da daha önce de denemiştim, olmadı diyorsanız; lütfen deneyiniz, tekrar denemekten yılmayınız ve değişimden korkmayınız.

Size getirisi doyumlu, huzurlu, ne istediğinizi iyi bildiğiniz ve sahip olduğunuz bir hayat olacaktır.

Çünkü bizler, eğer bunu tutkuyla istersek hayatımızı istediğimiz yönde değiştirebilme ve yenileyebilme potansiyeline sahibiz!

2017 yılı sizin yılınız olsun.

Huzurun, bereketin, barışın yılı olsun.

 

Yeşim Buyurgan

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

Yazılar telif hakları gereği yazar ismi ya da link belirtilmeden kopyalanamaz.

 

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..