Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '19

 
Kategori
TV Programları
 

2018 Yedinci Sanat'a Bakış

2018'de Türk film ve dizi sektorünün yabancılarla savaşı dikkati çekti

Bir yıl daha ömrümüzden eksildi, her geçen saat aslında her gün ömrümüzden çalıyor. 2018 benim için güzeldi. Yaşam rutinlerim güzelleşti, hayattaki beklentilerimin bazılarını elde ederken, bazılarından vazgeçmek zorunda kaldım, bazıları için daha çok çalışarak daha azimli daha mutlu bir hayat için 2019'a adım attım. 2019'da daha çok çalışacağım, daha çok dostlara vakit ayıracağım, daha çok hata yapacağım yani yaşayacağım dostlarıma,  herkese  iyi temenniler sunarım her şey gönlünüzce olsun.

Peki sinema dünyasında neler oldu. Nuri Bilge Ceylan gene güzel bir yapıta imza attı, Ahlat Ağacı vizyona girdi. Ketche ve Can Ulkay "Müslüm" filmini yönettiler, vizyona girdi, en çok izlenen film oldu. Ailecek Şaşkınız filmi güzel bir komedi olarak Selçuk Aydemir  başarılı bir film oldu. Gupse Özay yönettiği ve başrolünü oynadığı "Deliha 2 " filmi vizyona girdi ve çok beğenildi. Ferzan Özpetek'in son filmi başka sinema da vizyonda. Fatih Akın yeni projesine hazırlanıyor.

Derviş Zaim'in  filmini merakla bekliyorum,çekiliyor. Ercan Kesal'in "Fındıktan Sonra" belgesel filmi Amerika/ Boston''da ödül aldı,   hikayeler senaryolar yazmaya, dizide oyunculuğa devam ediyor. Bursalı yönetmen Yasin Uslu'nun yeni belgesel çalışması devam ediyor. Ocak ayı sonu TRT ekranlarında izleyeceğiz. 'Mufit Can Saçıntı filmi vizyona girdi, yeni film için çalışmalara devam ediyor.  

Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakır  ve diğer bazı yapımcı yönetmenler çektikleri filmlerin vizyon tarihlerini ertelediler.

Gelelim yereldeki 2018 sorunlarına;  Sinema salonu demek çekilen filmlerin halka ulaşması demek. Sinema tarihi boyunca bu sorun vardı. Yazlık sinemalar zamanı salon sahipleri 10 dakika film arasını gazoz ve çekirdek satabilmek için otuz dakikaya uzatırlarmış.

Günümüzün sorunu aynı ama biraz farklı,  öncelikle sinema salonlarında tekelleşmeye hayır demek lazım. Koreliler 905 perde ile Türkiye'deki  salonların  yüzde 34 üne sahip çıkması aslında en büyük sorun, dert koreli oralı buralının salon alması değil neden bu kadar çok salonun bir grubun elinde olduğu.  

Ekmeğin 1,25 krş olduğu ülkemizde poşete 0,25  krş verilmesinin saptanması  ile uğraşılacağına. Sinema salonlarında tekelleşmeye el konulmalı.

Bence  şöyle bir mantık yürütebiliriz ; kitap ve dergileri yayına hazırlayanlar fiyatlarını belirliyor. Kitapları satanlar içinde onlara ait olan yüzde onlara ait kazanç. Sinema salonlarının sahipleri kendi keyiflerine göre fiyat vereceklerine yapımcılar fiyatları belirlemeli , sonra onlar bileti o fiyata satıp isterlerse mısırdan 50 kat para kazansınlar.

Ulusaldaki sorun ise Birleşik Arap Emirliklerinde Türk dizileri yasaklandı. 5 mart 2018 tarihinde Dubai merkezli MBC şirketi tüm kanallarda dizilerin gösterimini durdurdu. Türk dizileri ilk "Gümüş" adlı dizi ile Arap tvlerinde yayınlanmaya başlamıştı. MBC şirketinin başındaki prens ve ekibinin tüm mal varlığına el konuldu. Aslında karar biraz siyasi, sonuçta arap ülkelerinde türk dizileri yasaklandı.

Şİmdi bu senenin en çok seyredilen filmleri ve en iyi filmler listesine gelelim ;

2018 yılında en çok izlenen yerli filmler  1) Müslüm, 2) Arif V216, 3) Ailecek Şaşkınız 

2018 yılında en iyi  yabancı  filmler  1) Roma, 2) Sevgisiz, 3) Vahşiler 

2018 yılında en iyi  yerli  filmler  1) Ahlat Ağacı 2) Daha 3) Borç  4) Müslüm  5) Anons

2018 'de Arapların yasaklamaları, korelilerin salonları tekelleştirmeleri ile geçti. Ama  Türk sinema ve dizi sektörü büyüyor. "Müslüm" filmi güzel bir çıkış yakaladı. Sonuç olarak ne olursa olsun sanat her zaman karşılığını buluyor. İyi Seyirler

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..