Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '18

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

2018 Döviz Kuru Beklentisi

2018 Döviz Kuru Beklentisi
 

Döviz Kuru Yeni Yılda Ne Olur?

Ülkemizde birçok şey çok hızlı değişiyor maalesef. Bu şartlar altında iş yapmak, ticaret yapmak ve daha da zoru ihracat yapabilmek gerçekten takdiri  hak ediyor.

Katıldığım eğitim ve seminerlerde en sık sorulan sorulardan biri de döviz kurları. “Dolar/Euro ne olur?” en sevdiğimiz sorulardan :) bu sorular sadece ihracatçıyı değil, hepimizi ilgilendiriyor. Birçok ürünü ithal eden bir ülke olarak sadece vatandaş bile kurlardan dolaylı olarak etkileniyor.

Tabi ki bu soruyu en sık soranlar ihracatçılar. Fiyat verirken maliyet hesabında, ihracat bedeli geldikten sonra TL’ye dönme anında döviz kuru son derece önemli.

Döviz kurları için birçok kişi/kurum farklı senaryolar çiziyorlar. Yapılan yorumlar her şeyin normal seyrinde devam edeceğine göre yapılıyor, Latincede ceteris paribus diye ifade ediliyor. Yani diğer tüm değişkenlerin sabit olması durumunda bu senaryo geçerli. Ekstra bir durum çıkması durumunda çizilen senaryonun geçersiz olacağı notu düşülüyor.

 

Peki 2018 yılında döviz kuru ne olacak?

Döviz kurunun ne yönde ilerleyeceği yönünde farklı senaryolar mevcut. Kimi ekonomistler, bir önceki yılın döviz kurunu dikkate alarak hesap yapıyorlar. Bir önceki yılın ortalama kurunu %15-26 arasında artırarak hesap yapanlar var.

2017 dolar kuru ortalaması 3,65 olarak gerçekleşmiş. Euro ortalaması ise 4,12. Bu teoriyi dikkate alırsak 2018 yılında ortalama döviz kuru dolar için 4,20 civarında, Euro için ise 4,73 civarında olacak.

Bazı ekonomistler ise doların düşüş trendine girdiğini savunuyor. Mart aylarında dolar için 3,60 civarı, Haziran sonu 3,40; yıl sonu ise 3,30’dan daha düşük kur beklentisinde olanlar da var.

kur, döviz, dolar, euro

 

Kuru Kaç Olarak Dikkate Alalım?

Kur, ülkemizde çok sık değişir oldu son dönemlerde. Ocak 2017’de 3,94’ü gören dolar kuru, yıl içerisinde 3,40 civarına kadar düştü. Daha sonra tekrar 3,90 üzerini test eden kur yıl sonunu 3,80 civarında kapattı.

 

döviz, kur, dolar, euro

Yıllık Ortalama Kur (USD - EUR)

 

İhracatçı olarak böyle bir durumda dolar kurunu kaç olarak dikkate almalıyız? En yüksek kuru mu dikkate almalı? O zaman birim fiyatımız (döviz bazında) düşük olacak fakat ihracat bedeli geldiğinde kur düşerse ne olacak?

Kuru düşük alırsak döviz bazında birim fiyat yüksek olacak, belki de fiyat sebebiyle satış yapamayacağız.

Bu konuda naçizane tavsiyem, son ayların ortalama döviz kurunu dikkate almanız. Bu yazının yazıldığı tarihte dolar kuru 3,75 idi. Geçen aylardaki dolar kurunu dikkate alarak bir kur belirleyip ona göre maliyet hesabı yaparak fiyat vermek en sağlıklısı. Tabi ki dövizde bir miktar düşüşü göze alacağız. Zaten ihracatın doğasında bu kur riski var.

Döviz kurunun stabil olduğu, ihracatınızın bol olduğu günler dilerim.

 

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

 

 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...