Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

2018 Seçim Sonuçları

2018 Seçim Sonuçları
 

2002 yılında yapılan ve AKP' nin zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra neredeyse her yıl sandık önümüze konuldu. Bu defa da başkanlık ve milletvekilliği seçimi birlikte yapıldı. Kazanan her zamanki gibi AKP ve Tayyip Erdoğan oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan %52.38, Muharrem İnce %30.79, Selahattin Demirtaş %8.32, Meral Akşener %7.42, Temel Karamollaoğlu %0.9, Doğu Perinçek %0.2 oy aldı.

 

Milletvekilliği seçimlerinde AKP % 42.5, CHP % 22.64, HDP % 11.7, MHP %11.1, İYİ Parti% 9.96 oy oranına ulaştı. Bu sonuçlara göre AKP meclisteki salt çoğunluğunu kaybetmiş oldu. Ama Cumhur ittifakı seçimin galibi oldu. Hükümet, iktidarın bütün gücünü ve medyayı kullanarak diğer partilere karşı önemli bir avantaj sağladı. Partilerin durumu ise şöyle:

 

AKP 

Ekonomik krizin belirgin olmasına ve AKP' nin yorgunluk belirtileri göstermesine rağmen Tayyip Erdoğan, MHP' nin desteğiyle zafere ulaştı. Tayyip Erdoğan partisinden 10 puan daha yüksek oy aldı. Seçmen, ''Reis iyi ama etrafındakiler kötü'' diyerek partiye daha az oy verdi. Ayrıca seçmen ekonomik krizin farkında olduğunu ve memleketi bu krizden Tayyip Erdoğan'ın çıkartacağını söyledi. Hükümetin seçim öncesinde ölçüsüzce verdiği vaatler, vergi afları ve emekliye dağıttığı ikramiyeler karşılığını bulmuş oldu. Millet bahçesi ve kıraathane vaatlerinin de halkta karşılığı olduğu görülmüş oldu. Sınır ötesi askeri hareketler, ABD, İsrail ve Avrupa Birliği ülkelerin karşı diplomasiden uzak '' atarlı'' diyaloglar da özellikle milliyetçi seçmenin ilgisini çekmiş. Sonuç olarak bir seçimde Tayyip Erdoğan varsa o seçimi kazanır tezi bir kez daha gerçek oldu. 

 

CHP

Kemal Kılıçdaroğlu' nun ''Sayın Muharrem İnce gel bakalım buraya'' diyip garip bir üslupla cumhurbaşkanı adayı olarak anons ettiği Muharrem İnce, % 25' e takılmış olan CHP'nin oylarını % 30 bandına taşımayı başardı. Kılıçdaroğlu' nun ve partinin yönetim kadrosunun Muharrem İnce' yi pek de içine sinmeden aday gösterdiği çok belli oluyordu. Yani İnce'nin asıl rakibi Tayyip Erdoğan'dan önce kendi partisiydi. Zaten seçimden sonra Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada bunu açıkça belli etti. Bu olumsuzluklara rağmen İnce müthiş bir performans gösterdi. Meydanları doldurdu, kavgadan uzak pozitif bir kampanya yürüttü.

 

Seçmen de buna karşılık olarak İnce' ye partisinden 8 puan daha fazla oy verdi. Bu arada CHP seçmenin bir kısmı HDP' yi meclise sokmak için oyunu HDP' ye verdi. CHP varken HDP' nin sırtı yere gelmez. Şimdi CHP' de halkta karşılığı bulunan İnce' nin genel başkan olmasını isteyenler olacaktır. Ama partinin sahibi gibi davranan Kılıçdaroğlu ve ekibinin buna hiç niyeti olmadığı ortada. Kılıçdaroğlu seçimin kaybedeninin AKP olduğun söylüyor. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış misali yerel seçimlerde de partinin başında olacak.

 

Fatih Portakal, İsmail Küçükkaya ve Yılmaz Özdil gibi muhalif gazetecilerin de seçimden sonra İnce' ye saldırıya geçmeleri tuhaf oldu. Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya'nın yeni döneme kendilerini hazırladıkları görülüyor. CHP' liler yine halka kızacaklardır AKP'ye oy verdiler diye. Ama halkın önceliklerinin farklı olduğunu kavrayana kadar seçimleri kaybetmeye devam edecekler.  

 

MHP

Bu seçimin asıl kazananı MHP. Erken seçim isteyerek ittifakın gücünü tekrar kazanmasını sağladı. Devlet Bahçeli siyasete yön veren önemli bir figür olduğunu gösterdi. MHP, İYİ Partinin %9.96 oy oranına rağmen %11.1 oy almayı başardı. AKP'nin salt çoğunluğu kaybetmesiyle birlikte önemli kanunları çıkartabilmek için MHP' nin kapısını çalacağı aşikar. Bu da önümüzdeki dönemde kilit partinin MHP olacağını ortaya koyuyor.

 

HDP

Demirtaş sert üslubunu seçim dönemlerinde iyice yumuşatıyor. Stand Up tadında esprilerle kampanyasını yürüterek sempati topluyor. Hapiste olmasına rağmen kemik seçmenin ve CHP'nin yardımıyla partisi meclise girdi. CHP olduğu sürece barajı aşmaya devam edecektir. HDP' nin bir diğer şansı da meclise girememesi halinde milletvekilliklerinin AKP' ye gidecek olması. Bu durum muhalefetin HDP' nin meclise girmesi için çaba harcamasını sağlıyor. İsmail Küçükkaya' nın HDP' nin oy oranlarını nasıl heyecanla takip ettiğini gördük. Seçimin bir diğer kazananı da HDP oldu.

 

İYİ Parti

Meral Akşener, Abdullah Gül çatı adayı formülüne karşı çıkarak önemli bir hamle yaptı. Bu kadar kısa bir sürede %9.96 oy aldı. Hem de medyada neredeyse hiç görünmemesine rağmen. İYİ Parti açısından da seçim iyi geçmiş oldu. Bu kadar kısa sürede Tayyip Erdoğan'ı devirebilmesi hayaldi zaten.    

 

Saadet Partisi

Muhafazakar oyları bu ortamda bile geri alamadı. Anlaşılan muhafazakarlar isteklerine AKP sayesinde ulaşabiliyorlar. Saadet Partisi tarih oldu diyebiliriz.      

 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..