Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2018 Yılı İngiltere Merkez Bankası Faiz Arttırım Beklentileri

2018 Yılı İngiltere Merkez Bankası Faiz Arttırım Beklentileri
 

Merkez bankasının başlıca hedefi enflasyon artışları yıllık yaklaşık 2% nin üzerine çıktığı zaman fiyat tutarlılığına ulaşmaktır, bunlar fiyatları aşağı taşımak için yükselen faiz oranlarını artırarak yanıt verecektir. Faiz artırımının gerekçelerini sıralayan Carney, “İşsizlik 42 yılın en düşük seviyesindeyken, enflasyon hedefimizin üzerinde seyrederken, ekonomi yeni ve daha düşük olan hız limitinin üzerinde büyüme kaydederken gazdan ayağımızı hafifçe çekme zamanı geldi. Bu, enflasyonu yüzde 2 seviyesine doğru çekmemize yardımcı olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Para Politikası Kurulu ise tutanaklarında da eylül ayı itibarıyla enflasyonun yüzde 3 seviyesine yükseldiği hatırlatılarak, ekimde enflasyonun sterlindeki değer kaybı ve enerji fiyatlarında son dönemdeki artışın etkisiyle bu seviyenin üzerine çıkabileceği vurgulandı.

Ülkede hane halkının genel olarak faiz artırımına ilişkin olarak iyi bir şekilde konumlandırıldığının altını çizen Carney, konut kredilerinin yüzde 60’ının sabit faizli kredi olduğunu hatırlattı. Önümüzdeki dönemde bankanın Para Politikası Kurulu’nun ekonomik görünüme ilişkin gelişmeleri faiz artırımının etkileri de dahil olmak üzere yakından izlemeye devam edeceğinin altını çizdi.
Carney, “Bugünkü faiz artırım kararının ardından bile para politikası, istihdam ve (ekonomik) aktiviteye önemli şekilde destek vermeye devam edecek. Para Politikası Kurulu gelecekte herhangi bir faiz artışının kademeli ve sınırlı şekilde olmasını beklemeye devam etmektedir.” değerlendirmesine yer verildi.

İngiltere Merkez Bankası için terazinin bir tarafında enflasyon ve düşük tüketici talebi, diğer tarafında faiz arttırımı var. Önümüzdeki aylarda Para Politikası'ndaki kamplaşmanın istikameti olası faiz artışına ilişkin gösterge olacaktır.

 
Toplam blog
: 15
: 434
Kayıt tarihi
: 10.03.12
 
 

Finans sorumlusu ..