Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '18

 
Kategori
Eğitim
 

2018 YKS (TYT-AYT) Öncesi Son Uyarılarım

2018 YKS (TYT-AYT) Öncesi Son Uyarılarım
 

YÖK Eğitim Öğretim Daire Başkanlığı 10.05.2017 tarih 33096 sayılı “Başarı sırası” konulu üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için YGS puan türlerinden herhangi birinde 240 bininci başarı sırasına sahip olma şartının uygulamasının 2018 ÖSYS den itibaren uygulanacağı belirtilmiştir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunda alınan ve LYS sırasını YGS ile bir tutan bu karar YGS-LYS arasındaki farkı bilmemenin ürünüdür. Bugünlerde YGS-LYS yerini TYT-AYT almıştır. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için TYT 240 bin başarı sırası şartının devam etmesi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere kaynak teşkil eden Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi mezunlarının büyük çoğunluğunun bu sınavlara başvuramaması anlamına gelmektedir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuruda başarı sırası şartı uygulanmamalıdır.

Geçtiğimiz yıllarda YGS (yeni adı TYT)  puan türü ile alan meslek liselerinin devamı niteliğindeki tüm 4 yıllık bölümler bu yıl AYT (eski adı LYS) puanı ile öğrenci alacak olması meslek liselerine büyük darbe vuracaktır. Çünkü AYT konuları (Anadolu Teknik Programı uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri hariç) bu okullarda yeterince (belkide hiç) gösterilmemekte, isteyen öğrencilere seçmeli derslerden istedikleri AYT dersini seçme şansı verilsede uygulamada durum farklı olmaktadır. Sonuçta bu öğrenciler görmediği müfredattan sınavda  soru çözmek zorunda kalacaktır. 4 yıllık tüm bölümlere ek puanın da artık olmadığı, Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş uygulamasının kaldırılıp, yerine bu bölümlere yerleşirken fazla bir faydasının olmayacağı açık olan ek puan uygulamasının getirildiği düşünüldüğünde mesleki eğitimin karanlık geleceğini görmek için kâhin olmaya gerek yok. MYO % 50 sınavsız geçiş kontenjan uygulamasının TYT 150 barajını geçen tüm meslek lisesi çıkışlı adaylarda devam ettirilmesi gerekiyordu. Meslek lisesi mezunlarından, okullarında görmedikleri derslerden sınavlarda soru cevaplamaları istenmemelidir. Anadolu İHL Fen ve Sosyal Bilimler programı uygulayan okullarda ise bu gibi sorunların olmadığını söylememe gerek yok :) Ancak bu okullardaki başarı diğer Fen ve Sosyal Bilimler Liselerindeki başarıyı yakalayabilecek mi? onu zaman gösterecek.

Sonuç olarak "Meslek lisesi memleket meselesi" deniyor ve buna inanılıyorsa bu okulların cazibesinin artırılması ancak üniversite yolunun açılması ile olacaktır. Başka hiçbir yol (cazip istihdam uygulamasının da olamayacağına inandığımdan) mesleki eğitimin cazibesini artıramayacak, bu okulların önünü açamayacaktır.

YÖK “YKS’nin ilk defa uygulanacağı da dikkate alınarak bu sene için başarı sıralaması şartlarında değişikliğe gidilmemiştir” açıklamasını da yapmıştır.

Tıp programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin,
Hukuk programlarında Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin,
Mühendislik programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin,
Mimarlık programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin,
Öğretmenlik programlarında başarı sırası 240 bindir.

Bu başarı sırası şartlarının aynen devam etmesi birçok özel üniversite ve Kıbrıs’taki üniversitelerin kontenjanlarının boş kalması demek olacaktır. Bu sıraların güncellenmesi (Hukuk 300 bin gibi) gerekmektedir.

YÖK “YKS ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları”  başlığı ile yayınladığı bilgi notunda testlerin ağırlıkları % olarak verilmiştir.  Bu verilere göre TYT Fen soruları kendi aralarında eşit getiri sağlarken, AYT fen soruları ders ders ayrı ve eşit oranlı verilmiştir (Fizik %10, Kimya %10, Biyoloji %10). AYT Fizik soru sayısının diğer derslerden daha fazla olduğu düşünüldüğünde bu dersin soru başına getirisinin Kimya ve Biyolojiden az olacağı, ancak bu yüzdeliklerin YÖK tarafından yaklaşık olarak ve fikir vermek amacıyla yapıldığını düşündüğümden uygulamada bunun böyle olmayacağı, TYT de olduğu gibi AYT de de Fen sorularının hepsinin eşit ve % 30 oranı içinde getiriye sahip olacağını söyleyebiliriz.  Diğer dersler için de aynı mantık yürütülebilir. YÖK’ün bu açıklaması sadece kafa karışıklığına neden olmuştur.

Standart sapma hariç hesaplama yapıldığında AYT deki tüm dersler (Mat %30, Fen %30 ) kendi oranları içinde eşit getiri sağlamakta, TYT deki tüm derslerde eşit puan getirmektedir. Sonuç olarak YKS=TYT %40 + AYT %60 olduğu düşünüldüğünde (standart sapma hariç)  TYT tüm dersler kendi aralarında eşit ve AYT tüm dersler kendi aralarında eşit getiri sağlayacaktır.

EA puan türünde TYT Fen netlerinin ve  SAY puan türünde TYT Sözel netlerinin getirilerinin geçtiğimiz yıllara göre çok fazla arttığı, EA puanı hesaplanırken  1 TYT Fen neti ile 1 TYT Mat, 1 TYT Türkçe ve 1 TYT Sözel netinin eşit getirili olduğu, SAY puanı hesaplanırken de sözel netleri için benzeri durumun olduğu, hukuk gibi bölümlere yerleşirken TYT Fen, Tıp gibi bölümlere yerleşirken TYT Sözel  netlerinin öneminin geçtiğimiz yıllara göre çok arttığı unutulmamalıdır.


Not: Yazdıklarımın yetkililer tarafından dikkate alınmayacağını biliyorum. Ancak tarihe not düşmek ve yapılan yanlışlar karşısında susmamış olmak için bu yazıyı kaleme aldım. www.yükseköğretimkurumlarısınavı.com

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..