Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '20

 
Kategori
Sinema
 

2019 SİYAD seçtiği filmler..

Muhakkak herkes  sinema salonunda ya da tv'den veya digital ortamdan film seyretmiştir. Günümüzde tv  kanalları ve digital ortamlarda devamlı bir fikir bombardımanı yapılmakta, sinemanın icad edildiği zamanlarda bu açıkça propaganda şeklinde oluyordu ama günümüzde  bu daha sublimal mesaj bir biçimde gerçekleşiyor.

Aslında bu film çeşitliliğini bir özgürlük ve çok seslilik olarak yorumlayabiliriz,  bu eserleri  iyi ve kötü olarak yorumlamak yerine  iyiliği teşvik etmek ve hayattan dersler çıkarmak sadece eğlenceli bir film olarak yorumlamak lazım. Tabi ki bir de, İşin profesyonelleri de kaliteli yapımlara ödüller vererek teşvik etmek etmekte film sanatı daha iyiye yönlendirir.

Ülkemizde "SİYAD"  yani sinema yazarları derneği bu konuda gayet profesyonel davranan titizlikle film seçkisi yapan sinema yazarları birliği. Bu sene mart ayında yapılacak olan 52. ödül töreninde, ödül verilecek 11 dal için 5 er film seçildi. Tabi aralarında değerlendirmeler yapılacak.

SİYAD, 2019 yılında vizyona giren filmler arasında yapılan oylama sonucu en çok oy alan yabancı film  "Parazit"  ilk sırada, 2. Alev almış bir genç kızın portresi, 3. Şüphe, 4. Arakçılar, 5.Joker.

Türkiye sinemasındaki adaylara gelince ;

EN İYİ FİLM, Görülmüştür, Kız Kardeşler,  Kraliçe Lear, Küçük Şeyler, Sibel                                         EN İYİ YÖNETMEN;  Emin Alper – Kız Kardeşler, Pelin Esmer – Kraliçe Lear,  Serhat Karaaslan – Görülmüştür

Kıvanç Sezer – Küçük Şeyler,  Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti – Sibel

EN İYİ SENARYO ;  Emin Alper – Kız Kardeşler, Tarık Aktaş – Nebula,  Serhat Karaaslan – Görülmüştür
Kıvanç Sezer – Küçük Şeyler, Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti ve Ramata Sy – Sibel                  EN İYİ KADIN OYUNCU ; Cemre Ebüzziya – Kız Kardeşler, Kübra Kip – Bağlılık: Aslı, Başak Özcan – Küçük Şeyler, Damla Sönmez – Sibel, EceYüksel – Kız Kardeşler                                                    EN İYİ ERKEK OYUNCU;  Kayhan Açıkgöz – Kız Kardeşler, Berkay Ateş – Görülmüştür, Caner Cindoruk – İçerdekiler,  Hayat Van Eck – Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, Alican Yücesoy – Küçük Şeyler                                                                                                                                                        EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU ; Saadet Işıl Aksoy – Görülmüştür, Füsun Demirel – Görülmüştür, Elit İşcan – Sibel, Nihal Koldaş – Küçük Şeyler,  Ece Yüksel – Bağlılık: Aslı                    EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU ; Timur Acar – Kapı, Müfit Kayacan – Görülmüştür, Erdem Şenocak – Görülmüştür,  Settar Tanrıöğen – İçerdekiler, Kubilay Tunçer – Kız Kardeşler                      EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ; Necmettin Akdeniz – Nebula, Eric Devin – Sibel, Emre Erkmen – Kız KardeşlerHatip Karabudak – Küçük Şeyler, Andreas Sinanos – Bağlılık: Aslı                                     EN İYİ MÜZİK ;  Cem Öget – Bir Aşk İki Hayat, Mahsun Kırmızıgül, Tevfik Akbaşlı ve Yıldıray Gürgen – Mucize 2: Aşk, Giorgos Papaioannou ve Nikos Papaioannou – Kız Kardeşler, Güldiyar Tanrıdağlı – KapıVenus Music Peace Band (Cem Celal Bilge, Mert Coşar, Uğur Deynekli, Mustafa Aydın) – Anadolu Turnesi                                                                                                                      EN İYİ KURGU ; Ali Aga – Görülmüştür, Çiçek Kahraman – Kız Kardeşler, Véronique Lange – SibelSelda Taşkın – Küçük Şeyler, Aylin Zoi Tinel, Erhan Acar Jr. – Bir Aşk İki Hayat                            EN İYİ SANAT YÖNETİMİ ;  Osman Çankırılı – Kız Kardeşler, Soydan Kuş – Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Osman Özcan – Sibel, Hakan Yarkın – 7. Koğuştaki Mucize, Alceste Wegner ve Reyhan Acar – Küçük Şeyler

51. SİYAD ödül töreni, Beyoğlu'nun çok sesli ve renkli mekanı Anahit sahnesinde yapıldı. Bu sene yeni yönetim nerde yapacağını belirtmedi.

SİYAD'ın son yönetim kurulu toplantısındaki bildirgesinde,  (Siyad bildirgesi, Aralık 2019)                       "1) Türkiye'de sinemanın sansür, sinema emekçilerinin çalışma koşulları, tekelleşme gibi sorunlarına işaret etmeyi, bu sorunlar karşısında sinema sektörü bileşenleri ile dayanışma içinde olmayı.              2) Medyanın cinsiyetçi, ırkçı, ayrımcı, türcü nefret söylemi içeren davranış ve söylemlerden arındırılması için kendi paylarına düşen sorumluluğu yerine getirerek SİYAD üyelerinin bu tür söylem ve davranışlardan kaçınmaya özen göstereceklerini taahhüt ederek.                                         3)SİYAD üyelerinin film eleştirisi ve sinema araştırmalarını, sinemanın ticari ve eğlencelik boyutlarının yanı sıra sanatsal niteliğine ve toplumsal işlevine de önem vererek gerçekleştiren sinema yazarları olarak örnek ve öncü konumlarını koruma kararlılığını vurgular"

SİYAD'ın en üst karar organı olan SİYAD Genel Kurulu, önceki genel kurul kararlarını teyit ederek ve güncelleyerek kabul etti ve yayınladı. Bilmem anlatabildim mi? Sinemaya sahip çıkılmalı, bu konuda herkes konuşuyor ama herkes rant peşinde bizim sinemamızda sanatsal ve toplumsal niteliğe önem veren yazarlar, yönetmenler olmalı. İyi Seyirler.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..