Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '19

 
Kategori
Siyaset
 

2019 Yerel Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' nin ilk  yerel seçimi olan 31 Mart 2019 yerel seçimleri büyük sürprizlerle sonuçlandı. Cumhur İttifakı'yla Millet İttifakı' nın yarıştığı seçimlerde her iki grup da kendisini başarılı sayabilir. Toplam oy oranlarına bakıldığında Cumhur İttifakı %51,63 oy alırken Millet İttifakı % 37,55 oy aldı. Burada Cumhur İttifakı başarılı görünüyor. Ama belediye başkanlıklarının kazanıldığı illere bakılırsa Millet İttifakı önemli bir zafer elde etmiş görünüyor. Tabi ki yapılacak itirazlar İstanbul gibi çok az farkla biten yerlerin kazananını değiştirebilir. Bu seçimde sert ve ayrıştırıcı söylemin seçmenden tepki gördüğü, ılımlı yaklaşımın daha çok tercih edildiği görüldü. Seçime katılım oranı % 84,67 oldu.

 

AKP

39 ilde seçim kazandı. Genel olarak bakıldığında Cumhur İttifakı bu seçimi yerel seçimden çıkartıp genel seçim havasına soktu. Beka sorunu üzerinden siyaset yaptı. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan 59 il ve 43 ilçede toplam 102 miting yaparak adayların önüne geçti. Projelerden çok rakipler konuşuldu. Oldukça sert söylemlerde bulunuldu.  Bu davranışlar herkesin cumhurbaşkanı olacağım söylemini geçersiz kılmış oldu. Ama bu davranış seçmeni de rahatsız etti ve bu da sonuçlara yansıdı. 


CHP

25 yıldır AKP ve muhafazakar sağ tarafından yönetilen İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay ve Eskişehir gibi önde gelen büyük iller dahil 21 ilde kazandı. Son yıllardaki seçimlerde büyük oranda kayıp yaşayan CHP için büyük bir zafer bu. Tabi İYİ Parti' nin desteği ve Kürt seçmenin bir kısmının oylarının katkısı da bu sonuçta önemli bir faktör oldu. Ama asıl önemli faktör doğru adayların belirlenmesi ve doğru bir seçim stratejisinin uygulanması. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş gibi sağ seçmenden de oy alabilecek adaylar sandıkta karşılık buldu. Ekonomik krizle birlikte AKP' nin sert ve ayrıştırıcı söylemleri seçmen üzerinde CHP lehine bir etki yarattı. Oy kullanmak istemeyen CHP seçmeni de sandığa gitti. 


İYİ Parti

Herhangi bir ilde belediye başkanlığı kazanamamasına rağmen seçimin galibini belirleyen parti oldu. Millet İttifakı' yla uyumlu bir şekilde çalışarak CHP' ye önemli bir destek verdi. Ak Parti ve MHP' de kritik oy kayıplarına yol açtı. CHP' ye tek başına oy vermeyecek milliyetçi ve muhafazakar seçmenin oylarının Cumhur İttifakı' ndan Millet İttifakı' na dönmesini sağlayacak bir alternatif yarattı. Mersin' de İYİ Parti adayı Burhanettin Kocamaz' ın, kendisi seçime katılamamasına rağmen desteklediği Ayfer Yılmaz % 12 oy aldı. Bu oylar hem Mersin' de Cumhur İttifakı' nın adayı Hamit Tuna' nın hem de Tarsus MHP adayı Şevket Can' ın seçimi kaybetmesine neden oldu. Amiyane tabirle Burhanettin Kocamaz giderken Hamit Tuna' yı ve Şevket Can' ı da yanında götürdü. Ayrıca Burhanettin Kocamaz' a oy vermeyi düşünen bir kesim onun seçime katılamamasıyla CHP adayı Vahap Seçer' yöneldi. 


MHP

Beka söylemleri AKP' den çok MHP' ye yaradı. Milliyetçi oylardaki artış MHP' nin oylarına yansıdı. 11 ilde belediye kazanan MHP açısından da başarılı denilebilecek bir seçim oldu.


HDP

8 ilde belediye kazanabilen HDP bu seçimin kaybedeni oldu denilebilir. Batıdaki büyük şehirlerde aday çıkartmayarak CHP' ye örtülü destek verdi. Kürt seçmenin ağırlıklı olduğu Şırnak, Bitlis, Muş ve Bingöl' de AKP' ye kaybetti. Bunda HDP' nin son dönemlerde ivme kaybetmesiyle birlikte kayyumların bu bölgelerdeki olumlu çalışmaları etkili oldu. Tunceli' de ise Komünist Parti' ye kaybetti.

 

Komünist Parti

Seçimin en çok dikkat çeken sonuçlarından biri Tunceli' den geldi. Fatih Mehmet Maçoğlu HDP' ye rağmen kazandı. Ovacık Belediye Başkanlığı döneminde Ovacık' ta yetiştirdiği ürünlerle bilinen bir isim olan ''Komünist Başkan'' galibiyetiyle pek çok kesimin sempatisini kazandı. Şimdi Ovacık' tan daha büyük bir ölçekte olan Tunceli' yi Komünist sistemle nasıl yöneteceği merak konusu.

 

Şimdi önümüzde 4,5 sene seçim görünmüyor. Umarım bu süre içerisinde bir erken seçim yapılmaz ve insanlar normal hayatlarına dönerler. Seçim dönemindeki kutuplaşma da ortadan kalkar.

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..