Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

2019 Yılında Olanlar

           2019 Yılında Türkiye ve dünyada neler oldu?
 
       Not aldıklarımdan  bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:  
 
 
 
31 Mart içinde bir seçim sürecini yaşadık. Bu seçimlerde bir hayli tartışmalar oldu. YSK'nin, 31 Mart mahalli idareler seçimi için hazırladığı takvim çerçevesinde seçim süreci başladı. Siyasi partilerin, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlendi.  
CHP ve İYİ Parti arasında sağlanan uzlaşma kapsamında 31 Mart seçimlerinde iki partinin 22 büyükşehir ve 27 ilde iş birliği yapması kararlaştırıldı. Türkiye, yerel yöneticileri seçmek için sandığa gitti. Seçimlerde 43 milyon 651 bin 815 kişi oy kullandı. Katılım oranı yüzde 83,99 olarak hesaplandı. AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı yüzde 51,74 oy oranıyla seçimi önde tamamladı. CHP ve İYİ Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın oy oranı yüzde 37,64'te kaldı.  Millet İttifakı adaylarından Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da az farkla kazanırken, AK Parti ve MHP sonuçlara itiraz etti. Mansur Yavaş ise Ankara’nın yeni belediye başkanı oldu
Bu ara poşetler konusu tartışıldı. Plastik alışveriş poşetleri, 1 Ocak itibarıyla tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı. Bundan böyle marketler poşetler 25 kuruştan satıldı.
         *  Brezilya'da yeni seçilen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yemin ederek görevine başladı. 18 yaşındaki Ozan Kabak ile 20 yaşındaki Merih Demiral, UEFA'nın 2019’ da takip edilmesi gereken genç oyuncular listesine girdi.
 
* Meksika'nın Tlahuelilpan kasabası yakınlarında boru hattındaki çatlaktan sızan petrolün alev alması sonucu patlama yaşandı. Patlamada, boru hattından sızan akaryakıtı bidonlara doldurmak için çevrede bulunan 114 kişi hayatını kaybetti.
 
*  Arjantinli futbolcu Emiliano Sala'nın da içinde olduğu uçak Fransa'nın Nantes şehrinden Galler'in başkenti Cardiff'e doğru seyir halindeyken, Manş Denizi üzerinde düştü. İki gün önce Nantes’tan Cardiff City'ye 15 milyon sterlin karşılığında transfer edilen oyuncunun cesedi 8 Şubat’ta bulundu.
 
* Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etti.
 
* Filipinler'in güneyinde yaşayan Müslüman Moro halkına geniş kapsamlı özerklik sağlanmasını öngören Bangsamoro Organik Yasası'nın kabulü için yapılan referandumdan "evet" oyu çıktı. Asya Kupası finalinde Katar, Japonya’yı 3-1 yenerek şampiyon oldu. Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülke Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıkladı. İstanbul Kartal'da Orhantepe Mahallesi'nde bulunan 7 katlı bir bina çöktü. Olayda 21 kişi öldü, 14 kişi yaralı kurtarıldı.
 
* Birleşmiş Milletler (BM), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin, Suudi Arabistan yetkilileri tarafından planlandığını ve Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin cinayeti aydınlatma çabalarını ciddi bir şekilde baltaladığını kaydetti. Ünlü tarihçi,  Osmanlı tarihi uzmanı ve akademisyen Kemal Karpat, ABD’de vefat etti. Basketbolda Erkekler Türkiye Kupası'nı, finalde Anadolu Efes'i 80-70 yenen Fenerbahçe Beko kazandı. Fenerbahçe Beko, Türkiye Kupası'nı 6. kez müzesine götürdü. Nisanur Erbil, Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası’nda kılıç kategorisinde altın madalya kazandı.
 
*  Hindistan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Pakistan hava sahasını ihlal ettiği ve bomba bıraktığı bildirildi. - Pakistan ile Hindistan karşılıklı olarak savaş uçaklarının düşürülmesinin ardından çok sayıda kentte havaalanlarını kapatarak sivil uçuşları durdurdu.
 
*  Etiyopya Havayollarına ait yolcu uçağı, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye yaptığı uçuş sırasında düştü. Uçaktaki 157 kişiden kurtulan olmadığını duyurdu. Olay sonrası kazaya uğrayan Boeing 737 Max 8 modeli tartışmaların odağına yerleşti. Akademisyen, yazar ve Avrupa Birliğieski bakanı Beril Dedeoğlu 58 yaşında Ankara’da vefat etti. Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı terör saldırısında 51 kişi öldü, 49 kişi yaralandı. Terörist Brenton Tarrant'ın saldırı sırasında Türkiye’yi hedef alan bir çok mesaj verdiği ortaya çıktı.
 
ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı. MİT ve TSK'nin düzenlediği ortak operasyonda, PKK elebaşı Cemil Bayık'ın en yakın adamlarından Rıza Altun ve beraberindekiler Kandil'e yönelik hava harekâtıyla vuruldu. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin efsane isimlerinden Can Bartu 83 yaşında hayatını kaybetti.
 
YSK, 6 Mayıs'ta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve seçimin 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi. 
 
23 Haziran 2019 ‘da İstanbul’da yapılan Belediye Başkanlığı seçimi için CHP’den Ekrem İmamoğlu ve AKP’den Binali Yıldırım ardasında çok çekişmeli geçti. Sonuçta Ekrem İmamoğlu aldığı oyların %54,21, Binali Yıldırım % 44.99‘la ikinci sırada yer aldı. Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.   Galatasaray, final maçında Akhisar’ı 3-1 yenerek Ziraat Türkiye Kupasını müzesine götürdü.
 
Galatasaray bitime bir hafta kala Medipol   Başakşehir’i 2-1 mağlup ederek Süper Lig’de şampiyonluğunu ilan etti. Akhisar, Bursaspor ve Erzurumspor ligden düştü. Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının bulunduğu Brezilya'da, bir yılda 72 bin 843 orman yangını meydana geldiği bildirildi. Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Derya Can, Burdur Yeşilova'daki Salda Gölü'nde 2 dakika 18 saniyede 70 metreye dalarak, tatlı su serbest dalış dünya rekorunu geliştirdi. -
 
Mısır'ın başkenti Kahire'de ve ardından 5 vilayette bazı meydanlarda ilk defa Cumhurbaşkanı Sisi aleyhinde gösteri düzenlendi. Gösteri sonrasında binden fazla kişi gözaltına alınarak sorgulandı. ABD Senatosu, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etti.- Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik sunulan "görevin kötüye kullanılması" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" adlı iki başlıktan oluşan azil maddelerini kabul etti. İngiltere’de yapılan erken genel seçimde Boris Johnson'un lideri olduğu Muhafazakâr Parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etti ve Brexit için gereken yetkiyi aldı. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından yapılacak elektrikli otomobil tanıtıldı. İlk ön siparişi veren Başkan Erdoğan araçla deneme sürüşü yaptı.
 
2019’da sanat dünyasının önemli isimlerinden Süleyman Turan, Ayşen Gruda, Eşref Kolçak, Ozan Arif, Yalçın Menteş,  Tarık Ünlüoğlu, Enis Fosforoğlu, Dilber Ay, Aytaç Arman, Yıldız Kenter, Gülriz Sururi, Umur Bugay, Ümit Yesin, Yalçın Gülhan, Devran Çağlar, Cengiz Sezici gibi değerli sanatçılar aramızda ayrıldılar. Onları rahmetle anıyorum. Gönüllerde derinizler bırakıp gittiler…
 
2020 ‘nin en büyük olayı ise ABD tarafından İran Muhafızları Devrim Başkanı General Kasım Süleymani öldürüldü. İran ‘da üç günlük yas ilan edildi. 
 
2020 ‘de yeni yılında başta güzel yurdumuz olmak üzere,  bütün dünyada sağlık, huzur ve barış içinde geçmesini diliyor, tüm okuyucularıma yeni yılınız kutlu ve mutlu olsun diyorum.  
 
 
 
Abdülkadir  GÜLER 
 
04.01.2020-  SÖKE 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..