Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

2021 ve Sanat

 
 
                                                            2021 ve Sanat
SEVGİLİ OKURLARIM: Coronavirüs pandemisi yaşamın bir çok alanında olduğu gibi sanat sektörünü de ekonomik anlamda ‘fena vurdu.' Ancak daha önce görülmedik ölçekte bir yenilik ve iletişimi de görünür kıldı. Bu açıdan 2020’nin sanat piyasası rakamları 2021’de sanat sektörünü nelerin beklediği konusunda ciddi ipuçları veriyor. Ülkemiz düzeyinde değerlendirirsek, yeni yılda pandemi konusunda üst üste gelen sıcak haberlere bakarak, en azından bu yılın nisan - mayıs ortalarına kadar toplumun yarısından fazlasının aşılanması bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse çok iyi bir şey olarak, Ulusal ve Uluslararası seyahat de aktif biçimde yeniden başlayacak. 
 
2019 YILINDAN BİLDİĞİMİZ GİBİ sanat dünyasına geri dönüş kolayca mümkün olmayacak olsa da insanların sanat hayatını çok özlediklerini ve bizzat izlemek için can attıklarının da herkes farkında. Bu yıl insanlar için önemli bir avantajda dijitalleşmenin sanatta artan oranda devamlılığı konusu olacak. Şöyle, hayatın her alanında birlikteliğe ihtiyaç var ve insanlar birbirlerini görmeyi özlemeleri kadar yeni sosyal medya araçlarını çevrimiçi sanat çalışmaları içinde aktif kullanmaya başladılar. Böylelikle online sanat eseri alışverişi ve dijital ortamda sanat faaliyetlerinin yayını ve izlenme oranları hızla arttı. Pandeminin hayatımıza girmesinden sonra eskisi kadar seyahat edilemiyor olması işletme sahipleri ve sanat galerileri arasında birlikteliğin yolunu açtı ve Sanat Fuarları Birliği oluşturulması fikri ortaya çıktı. Bu dönem pandemi bitene kadar online sanat fuarları ve online canlı müzayedeler sürecek. Pandemi sonrası ise, çevrimiçi sanat yayınları yerini ağırlığıyla günlük yaşamın akışına göre belirlenen sanat yaşamına bırakacak.
 
2020 BİZE AÇIKÇA GÖSTERDİ Kİ, sanat piyasasının geleceği açısından sadece dijital ortamda kalarak, sanat eseri biriktirmenin pek parlak bir fikir değil. Bu yüzden 2021’de sanatta ustalık, sanat eserleri koleksiyonculuğu ve seçicilik önde planda olacak. Yine içinden geçtiğimiz zor ekonomik süreçlerde sanat piyasasının kısa- orta ve uzun vadeli gelişimi için hayırseverlik ve sanat eğitiminde devlet desteği, kısa vadeli iş yaratımı kadar kritik öneme sahip konular arasında geliyor.
 
SONUÇ OLARAK: Tarih, sanat piyasasının doğal bir dayanıklılığının olduğunu gösteriyor. Nitekim insanlar başlarından geçen zor süreçlerde sanata çok daha fazla ihtiyaç duyuyorlar ve sanat üretimlerine daha fazla önem veriyorlar. Bendeniz bu gerçeklerden dolayı insan ve sanat ilişkisi bakımından 2021’in 2020’den daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum. 
 
ANCAK SANAT PİYASASININ TAMAMI önceliklerini sadece elit bir kitleye hitap eden ve şeffaf olmayan bir piyasa olarak, imajı hakkında kendini yenilemez ve toplumsal eşitlik ve çeşitlilik söz konusu olduğunda geride kalırsa o vakit 2021 kaçırılmış bir fırsat olur. O yüzden 2021 için sanat piyasasında temel öncelikler, hedef kitleyi yenilikler aracılığıyla ve aynı zamanda daha çok açıklık ve daha fazla çeşitlilik yoluyla büyütmeye devam etmek olmalıdır.
 
 
 
 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..