Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

2023 Eğitim Vizyonu ve Kodlama Prensipleri

2023 Eğitim Vizyonu ve Kodlama Prensipleri
 

sertifika


"Bir cemiyette iyi musluk ustası da çok büyük bir elit olabilir."

Bu söz zihniyet meselesi açısından çok kıymet verdiğim bir hocama ait. Yıllar önce bir seminer dersinde İlber Hoca, "hendese" nedir bilir misiniz diye bir soru yöneltmişti oturduğu kürsüden hepimize. Hendese yabancı bir kelime olduğu için pek çoğumuz boş boş bakmıştık doğal olarak.

Sonra dedi "mühendis nedir" bilir misiniz? Hemen gözlerimiz ışıldadı. Onu biliyoruz tabii. Yıllarca ailelerimiz bize ya doktor ya öğretmen ya da mühendis olmayı tembihledi durdu.. Bilmez miyiz hiç! Ama durun bir dakika biz bu mesleklerin gerçekte ne olduğunu hiçbir zaman kavrayamamıştık ki. Zira bu soru geçtiğimiz yıllarda Mühendislik Fakültesi öğrencilerine de yöneltilmiş ve maalesef örnek kitleden de yanıt alınamamıştı.Öyle ya hendese'nin ne olduğunu bilmeyen mühendisin ne olduğunu nereden bilsin!

Bu hendese bahsinin eğitim vizyonu ile ne ilişkisi var diye düşünenler olabilir. İzah etmeğe çalışacağım.. Şimdi soru şu: Talebenin ne olduğunu bilmeyen muallimin ne olduğunu bilebilir mi?Aynı şekilde talimin ne demek olduğunu bilmeyenden terbiyenin ne olduğunu izah etmesi beklenebilir mi? Bugün eğitim camiası açısından önemli bir gün zira bugün ülkemizin 5 yıllık eğitim vizyonu açıklandı. Bu vizyon "Eğitim ve öğretim meselesinin, özünde bir insan meselesi" olduğunu, eğitim bahsinde bugünün ve yarının ihtiyaçları doğrultusunda plan program yapılması gerektiğine işaret ediyor. "Öğretmenlerimizin fedakarca görev yapan birer kahraman" olduğu belirtilen vizyon belgesinde eğitimin tüm kademeleri ve meseleleri ile ilgili veriler temel alınarak ciddi adımlar atılacağı bilgisi paylaşılıyor.

Hendese bir matematik terimi. Daha doğrusu çizgi, yüzey ve hacim olarak bu üç şeklin özelliklerini ve ölçülerini inceleyen matematik kolu. Vizyon belgesinde zikredilen ve hayata geçirilmesi oldukça zor görünen hedeflerin ince eleyip sık dokunarak yazıya döküldüğünü ümid ederek konuyu kodlama haftasına getirmek istiyorum.

Malumunuz 6-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Avrupa'da Kod Haftası (Code Week EU) etkinlikleri yapıldı.

Kod haftasına 74 ülke toplam 40.966 etkinlik ile katıldı. Türkiye 7.452 etkinlik ile organizasyona dahil oldu. Toplam ulaşılan kişi sayısı önümüzdeki günlerde yapılan analizler sonucunda duyurulacak.

Kod Haftası boyunca yapılan etkinlikler ile kodlama eğitimine dair farkındalığın arttırılması  ve çocuklarımıza yeni beceriler kazandırması açısından bir kapı açıldı. Biz, Shared Melodies olarak bu çalışmalara "Think & Learn Code-A-Pillar" çalışması ile  katıldık. Anaokulundaki çocuklarımız ile sınıflarda çevrimdışı aktiviteler yaptık. Çevrimiçi aktiviteler için ailelerden çocuklarına yardımcı olmalarını talep ettik. Böylece çalışmaya ailelerin de katılımını sağlamış olduk. Çalışmamız süresinde bize katılan okullar ile birlikte kodlama çalışmaları hakkında yaklaşık bin kişilik bir gruba erişim sağladık. Bundan dolayı mutluyuz.

Tek bir endişemiz var. Tıpkı hendese bahsinde olduğu gibi kodlama mevzunda derinliği gözden kaçırmış olmak! 7452 ciddi bir sayı. Bu etkinliklere dahil olurken kodlamanın matematiğe bir giriş olduğu bilgisini biz ailelerle paylaştık. Çocukların matematikten korkmaları için bir neden olmadığını onlara anlatmaya çalıştık. Çocuklarımız da eğlenceli aktiviteler yoluyla matematik ilmine ilk adımlarını atmış oldular.  

Ülkemizi ve çocuklarımızı düşünen tüm devlet büyüklerine Vizyon 2023 için, öğretmenlerimize ve öğrencilerimizin ailelerine kodlama çalışmasına katılım ve destekleri için teşekkürü borç biliriz.

Hayme Hatun Anaokulu Etwinning Ekibi

 

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..