Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

2055 yılında mesleklerin %60’ı makineleşecek deniliyor; insanlar ne iş yapacak?

2055 yılında mesleklerin %60’ı makineleşecek deniliyor; insanlar ne iş yapacak?
 

Mc Kinsey, sektörlerin makineleşme potansiyellerini mesleklerin güncel verilerinden yola çıkarak ölçüyor. Rapor, iş dünyasına atılacak gençler için kariyerlerine şekil verirken önemli ipuçları barındırıyor. Buna göre, mevcut işlerin yüzde 60’ı, 2055 yılına kadar artık insanlar tarafından yapılmayacak. Hürriyette yer alan habere göre, gelecek yıllarda otomasyonla birlikte dünya çapında insan kaynaklı hata riskleri azalacak, üretim kalitesi, hızı artacak ve verimlilik yükselecek. Kas gücüne dayanan çoğu iş aktivitesi yerini makinelere bırakacak. Ancak insanlarla iletişim, karar alma ve planlama gibi idari işlerin çok az bir kısmını makineler yapacak. 

Kaynak: http://www.on5yirmi5.com/haber/egitim/egitim-guncel/216753/2055te-mesleklerin-yuzde-60i-makinelesiyor.html(internet)

Küresel ısınmadan sonra dünyayı bekleyen en büyük felaket… Hem de bilim ve teknoloji eliyle…

Bir yandan da şöyle diyoruz; insanoğlu aptal değil, kendi eliyle felaket yaratmaz; yani bu oluşumun tedbirlerini alır.

Ama nasıl, ne yapar mesela?

Meslekler makineleşince insanlar işsiz kalır. Makine bizim için üretmiyor ya işsiz kalınca da aç kalırız. Hem de öyle 50-100 milyon değil dünyanın yarısı işsiz kalır. Şu anda bile dünya işsizlik sorunuyla boğuşurken bütün işleri makinelerle yapacağımız durumda ne olacak?

Mesleklerin makineleşmesi ilerlemeyle ilgili, yani olmasın diyemeyiz; artı makineleşme daha fazla verim demek.

2055 çok uzun bir zaman değil, 30-40 yıl sonrası. Bizi endişelendiren şey ise bu gerçeğe insanların kayıtsızlığı. Sanki fantezi, böyle bir şey olmayacakmış(olamazmış) gibi bakıyorlar konuya.

Bilimsel verilerle yapılmış bir araştırma, 40 yıl sonra durum böyle olacak. Adam fabrikasına koyacak iki makine, işleri makinelere yaptıracak. “Makine her şeyi yapamaz” Doğru ama çok şeyi yapar.

Kerim Korkut sistemlerinde gelecekte böyle bir durumu öngördük ama doğrusu çözüm konusunda henüz bir şeyler söyleyemedik. Bu konuda fikri çalışmalarımız devam ediyor.

Konu şimdilerde “teknolojik işsizlik” falan gibi yüzeysel ve basit olarak algılanıyor. Maalesef insanlar başlarına gelince düşünmeye başlıyorlar.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..