Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '10

 
Kategori
Tarih
 

21. Yüzyıl’da Yitir-Kazan Neden-Sonuç Ağları

Önbilgi:

1 neden 1 sonuca, oyun kuramındaki karar ağacı çizelgesinin benzeri biçimde, (her biri ayrı alt-olasılıklı ve ayrı önkoşullu, yankoşullu ve artkoşullu olmak üzere) 1’den çok olasılık tahsisli, her 1 olasılık akışı, zaman serisi biçimine getirilebilir biçimde oynak yapılı bir ağ kurulabilir. Bu ağlardaki düğüm mecazı, akışkanlar devimselindeki (kendi ayrı iç devimselini taşıyan) girdaplar mecazı olabilir. Girdaplar aslında; olgu, kategori, kavram, sonuç tezahürleridir. Kriz süreleri dışında, olağan akışlı tarihte bu ilintiler oldukça belirgindir. Örneğin, yerel veya global nüfusta periyodik salınımlar, uzun dönemli artışlar veya azalışlar gözlenmiştir ve kaydedilmiştir. Bunlardan türetilen genel denklemlerle, 1950-2000 arasında gerçeğe oldukça uygun kestirimler yapılabildi. Ancak bu kestirimler, Endonezya yerine neden Bangladeş’te büyükkent oluşmadığnı açıklamaz. Yine de, 2050’de 20 tane daha yeni Cakarta çıkmayacağını öngörür.

Geçelim, yitirilecek ve kazanılacak öğeler arasındaki etkileşimlere:

İkinci Sanayileşme’nin 9 öncü altkültürü, birbirlerini karşılıklı etkileyerek, inişler ve çıkışlarla büyük dalgalanmalar yaşayacak: 1980-210 arasındaki 2 ölümcül uzay mekiği ABD deneyiminin gösterdiği gibi. Bu deneyim, uzaycılıkta ABD’yi 3. duruma, Çin’i 1. duruma getirdi. AB ise, 3. iken 4. kalmayı becerdi. Bunun açımlaması, AB’nin uzaycılarını 2. Dünya Savaşı ertesinde SSCB’ye ve ABD’ye kaptırdıktan sonra, bir türlü gereken aktivasyon enerjisini aşamaması biçiminde tezahür etmesidir. Bugün AB, olduğu gibi kalmayı, evrime yeğliyor. Oysa tüm öncü altkültürler, toplumsal ve kültürel evrim yaratacak öğeler durumunda.

Asgari ücretle kalıcı yaşanabilirlik durumu, ancak birkaç devrim girişiminden sonra başarılabilecektir. Her başarısızlık önce çöküş ve hak gerilemesi, sonra daha büyük bir isyan dalgası getirecektir.

Normal faşizminin yitirilmesi, marjinallerin sayısını olağandan çok daha fazla şişirecektir. Bu da küçük ve geçici bir anormal faşizmi olgusu demek olacaktır ki şu sıralar eşcinseller zıtcinsellere karşı benzeri bir tutum sergiliyor durumdalar, üstelik çocuk yapmak gibi aşırı bir normal faşizmi olgusunu sergileyerek.

Standant biyografilerin bozulması, dahi sayısını arttırmadı.

19. Yüzyıl kökenli Musevi dahi çokken, İsrail kökenli, Einstein tipi dahi çıkmadı.

Yitirişlerin ve kazanışların temel nedenleri tamama yakın birbirleri dışında nedenler olacaktır. Ancak, mekansal ve zamansal yakınlık durumunda, birbirlerini tetikleyebilirler.

Sanatçılar, bilimcilerin üretmesi gereken bilgileri ürettiler. Bu, eskiden felsefenin bilimin şimdi yaptığını yapmış olması durumuna benziyor. Çıkarsama: Tam bilimden henüz oldukça uzağız.

Felsefenin ve sanatın bu durumlarının, bilimin tam bilimliğe yükseltgenmesine çok olumlu varken, az da olsa olumsuz etkisi olduğu gerçeği kaydının düşülmesi gerek. Bilim, bilim alanı dışında üretilen bilgileri, kendi üretmiş gibi, kendine mal ediyor.

Dipnot: Bütün şıkların hepsi yazılmadı, yani bu yazı bir taslak durumunda.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..