Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

21. yüzyılda makro krizler...

İçinde yaşadığımız yüzyılın sorunları, daha geçen yüzyılda öngörülmüştü, çünkü kökenleri orada yatıyordu.

BM Roma Klübü daha 1970’lerde 21. Yüzyıl için temelde 5 kriz öngörüyordu:

Su, gıda, iklim, petrol, nüfus.

Bunlara kabaca 25’er yıllık erimler konmuştu:

Kuraklık krizi 2025’te umuluyor. (BBC, 21 Ağustos 2006)

Bunun gıdaya yansıması 2050 ve diye gidiyor. Açlıktan ölmeyebiliriz ama 1 milyar obezin çocukları ve torunları sıkı perhizlere katlanacak. Afrika’da ise her zamanki gibi açlıktan ölenler olacak.

İklim sorunu şimdiden başladı. Avrupa’da 2003’te binlerce yaşlı kişi sıcaktan öldü. Ancak asıl büyük sorun, deniz seviyesinin yükselmesiyle dünya nüfusunun belki % 20’sinin yaşadığı yerlerin su altında kalacak olmasında. Böylesi büyük bir göç dalgası Kavimler Göçü’nün yıkımını anımsatıyor şimdiden.

Petrol 2050’de de bitebilir, 2100’de de. İkame yakıt (alkollü bitki yağı) bulunabilir veya büyük enerji krizi oluşabilir. AB nükleer reaktörlere çok yükleniyor, bunlardan herhangi biri Çernobil gibi patlarsa (yani patlatılırsa), AB yaşanmaz bir kıta olur.

Nüfus artışı 2125’te duracak. Ancak sorunlar şimdiden, yani yüzyıldan fazla bir süre öncesinde ortaya çıktı bile. Artmayan nüfusun dolaylı 2 sonucu var: Bir: Artan yaşlı nüfusun yaratacağı sosyal güvenlik açığı. İki: Gereken genç işçi nüfusunun 3. Dünya ülkelerinden sağlanmasının yarattığı, insan kaçakçılığı, köle işçilik, asgari ücretten aşağıya çalışma, işsizlik, gettolaşma, ırkçılık gibi uzun bir dizi sorun zaten başlamış durumda. Geçtiğimiz yıl Paris’te yakılan 50.000 arabayı anımsayalım yeter.

Yine de, bunların hiçbir 6’dan 9 milyara yol alan dünya nüfusunun tehlikeli bir biçimde azalmasına yol açmayacak. En büyük tehlike bir salgın hastalık ki onda da en çok 300 milyon ölü tahmin ediliyor.

21. Yüzyıl, ne 2 dünya devrimi, ne de 2 dünya savaşı yaşayacak. Bu krizler bambaşka sonuçlara yol açacak. Global kültür nadaslanacak, harmanlanacak ve gübrelenecek. 2. Sanayileşme’yi tamamlamaya hazır duruma evrilecek.

Bu da başka bir metnin konusu.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..