Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '07

 
Kategori
Siyaset
 

21 Ekim’ de evet oyu kullanabilirim

21 Ekim’ de evet oyu kullanabilirim
 

Geçen Mayıs ayında yangından mal kaçırır gibi telaş içinde hazırlamışlardı 21 Ekim’ de oylayacağımız anayasa değişikliğini... Amaçları 22 Temmuz seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanı seçimini de yapmaktı. Ancak gelişmeler hesapladıkları gibi olmadı, anayasa değişikliği 15 Haziran’ da Sezer tarafından referanduma sunuldu. 4 aylık bekleme süresi gerektiği için 21 Ekim’ e kaldı.

21 Ekim’ de oylayacağımız Anayasa değişikliği hakkındaki yasa 16 Haziran’ da resmi gazetede yayınlandı ( 1 ). O gün sandık başına gittiğimizde ne için oy kullanacağımızı iyice anlamak için değiştirilecek anayasa maddelerinin şimdiki ve değişecek metinlerini inceledim ve onları bir yazıda derledim ( 2 ).

Bu anayasa değişikliği hazırlanırken değişikliğe karşı çıkmış ve o konuda yazılar yazmıştım. Ancak şimdi değişen koşullar bu oylamada EVET kullanma olasılığımı artırdı.

21 Ekim’ de oylayacağımız Anaysa değişikliğinin iki maddesi benim için kabul edilebilir nitelikte.

1. Madde Anayasanın 77. Maddesinin ilk fıkrasını “ Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılır. ” şeklinde değiştiriyor. Bu, milletvekili seçimlerinin 2012 yılının Temmuz ayından 2011 yılının Temmuz ayına, yani 1 yıl önceye gelmesi anlamına geliyor.

6. Madde ile anayasaya eklenecek Geçici Madde 19’un ilk fıkrası “ Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır. ” olacak. Bu geçici madde tartışmaya açık bir ifade içeriyor.

1. Olasılık: Şu anda Sayın Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanı ise bu madde anlamsızdır.

2. Olasılık: Anayasa hükmü herşeyin üzerindedir Bu durumda 9 Aralık 2007 Pazar günü Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

TBMM seçiminin 1 yıl öne gelmesi ve hemen bu yıl Cumhurbaşkanlığı seçimi olasılığı nedeniyle ben 21 Ekim’de Anayasa değişikliği oylamasında EVET oyu kullanabilirim.

(1) Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2007/06/20070616-1.htm

(2) 21 Ekim’ de sandık başına niçin gideceğimizi biliyor musunuz? http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=66736

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..