Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

21 inci yüzyılda Dünyanın geleceği

21 inci yüzyılda Dünyanın geleceği
 

Crude Oil: Ham Petrol


21 inci yüzyılın ilk sıradışı ekonomik olayı ( hani bir müsibet, bin nasihatten iyidir, misali ) Türkiye'de anayasa fırlatmayla başladı ve alınan önlemlerle ekonominin ana unsuru olan finans sektörü dirençli hale getirildi. 

Sonrasında dünya ölçeğinde finansal araçların değer ve ülkelerin borç yükü şişikliğinin doğurduğu 'global finans ve ekonomi krizi' patladı ve (aslında ötelenerek) devam ediyor. 

Ardından Irak'ta SAADDAM'IN devrilmesinden sonra mola veren Arap dünyası diktatörlerinin domino taşı gibi devrilmeleri takip etti. 

Sonra Japon'ya gibi depremin ana yurdu dünyaya ders verircesine yeni en şiddetli bir deprem zirvesi yaşadı. 

Ardından neler gelebilir diye tahmin edersek; kültür çeşitliliğiyle İran gelir, zengil yoksul uçurumuyla Rusya gelir, çalışma şartları en ağır olan Çin gelebilir ve devletlerinin ekonomik dengesizliğinden belki AB nin dağılması bile gelebilir. 

MAO'nun devleti ÇİN'de işçiler ayaklanırsa hiç şaşmam ki; dünyanın en çok ezilen işçilerinin Çin'de olduğunu düşünüyorum. 

Önümüdeki 10 yılda; Petrolün, altının ve sanayinin temel girdilerinin fiyatları ne olacak, banknottan (sanal) kaydiye geçen paranın durumu ne olacak diye sağlam bir öngörü üretilebilir mi? 

Özetle; Türkiye, Avrupa ve ABD de finsans, Afrika ve Ortadoğuda zengin diktatörler, Asyada emek, Japonya'da deprem kriziyle başlayan Elektronik çağın giderek hızlandığı 21 inci yüzyıl eğer Dünyanın sonu değilse, kökten en büyük dönüşüm tarihinin yazılacağı yüzyıl olacagı ayan beyan ortada. 

Ve birde Türkiye'de de giderek belirginleşen nüfusun cinsiyet dağılımında kadın oranının giderek artması da ilave yorum gerektiren ekonomi açısından gözönünde bulundurulması gereken bir başlıktır. 

Ve Türkiye için konuşulan 2023 senaryolarında yukarıda yazdıklarımın hiçbirinin göz önünde bulundurulduğuna dair hiç bir ifade ve yansımanın henüz farkında olamadım. 

Türkiye'de ekonomi; İktisat öğretilirken ön koşul olarak belirtilen AYNI ŞARTLAR ALTINDA (dünyanın hiçbir döneminde geçerli olmadığını ve 21 inci yüzyılda hiç olmayacağını öğrendiğim) prensibinin geçerli olduğu düşünülerek yönetiliyorsa hey hat....

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..