Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '18

 
Kategori
Blog
 

21 Mayıs 1864

21 Mayıs 1864
 

Yıl 1864 Kafkasyanın buram buram dağ çiçeklerinin kokusunu doğaya cömertçe bıraktığı, mavi, pembe, mor çiçeklerin şavkıyarak ışıldadığı, sümbüllerin kokularının hareler yaparak dalga dalga yayıldığı, mavi kelebeklerin kanat çırparak çiçeklerin dallarına inip kalktıkları, renk renk kuşların bahar şarkıları söyleyip uçtuğu, dağların sivri kayalarına çarparak akseden mızıka ve akordeon sesinin müziğinin özgürce çalınıp söylendiği, incecik belleri, upuzun boyları, üzerlerindeki yamçıların omuzlarından aşağıya verev daireler çizerek halka gibi döndüğü, bellerindeki Çerkes kamaları, Kafkas atlarının sırtlarına vurulan eyerlerin gümüş telkâri işçiliğinin en ışıldayan parlaklıkları, Çerkes eyerlerinin görkemli güzelliği içinde asil atlarını koşturduğu kırların, yemyeşil ormanların içindeki beyaz badanalı evlerin avullarında zamanın rus çarı tarafından üç yüz yıl süren savaşlarında bir türlü diz çökmeyen ‘’ÇERKES’’ halkı 21 Mayıs 1864 tarihinde tarihin kara sayfalarına siyah harflerle yazılacak sürgünü yediler.
 
Karadeniz’in azgın sularında filika ve köhne ahşap gemilerle üst üste dizilerek zorunlu sürgüne tabi tutuldular. 
 
Bu gün tam 154 yıl oldu. 
Acısı ise hala taptaze yüreğimizde.
 
Yılın her Mayıs ayında Annemin açık havada gökyüzünde şavkıyarak yalp yalp ışıldayan Ayın, parlayan yıldızların altında gökyüzüne bakarak Dedesinin anlattığı göç macerasını yaşarcasına Ay dedeye şikâyetlerine tanık olan son nesil ben.
Geldikleri zaman dilini bilmedikleri bir memlekette şimdi kendi dillerini unutmuş bir vaziyette 5. Nesil yaşıyoruz. Her 21 Mayısta aynı atalarımızın yaşadığı acıları bizler hala yaşıyoruz. Kaybolan dilimize mi yanarsın, yok olan kültürümüze mi yanarsın yanacak o kadar çok şey var ki kelimelere sığmaz. 
 
Bir Rus tarihçi ‘’ZAHARYAN’’ şöyle diyor.
‘’Çerkesler bizi (Rusları) sevmezler. Biz onları, özgür çayırlarından çıkardık. Avullarını yaktık. Birçok kabile tümüyle yok edildi der.’’
Zorunlu göçe tabi tutularak sürgün edilen halkımızın bu gün yas günü. Karadeniz’in azgın, karanlık ve buz gibi sularında 154 yıl önce boğularak hayatını kaybeden atalarımızın kafataslarının Karadeniz kıyılarına yıllarca vurdukları, Dedelerimizin sakallarından, Ninelerimizin saçlarından kuşların yuva yaptığı ‘’Çerkes’’ Halkı geldiği bu coğrafyada aidiyet bilinci ve ahde vefa ile bu ülkeyi ikinci vatanları belleyerek Cumhuriyetin kuruluşunda, kurtuluş savaşında canını siperlerde bırakarak katkıda bulundu.
 
Bundan sonra da kaybolan dili ve kültürü ile bulunduğu ülkenin ortak kültürünün harman olduğu bir sofrada aynı vatan bilinci ile yaşamaya devam edecektir.
 
Vatanları için hayatlarını kaybeden tüm insanlara rahmetler diliyorum…. 21 Mayıs 1864 Adil Bozkurt
 
 
Toplam blog
: 58
: 542
Kayıt tarihi
: 10.11.17
 
 

TANIYIN BENİ Yaşım on üç idi resim çektirdim Şimdi aksakalımdan tanıyın beni Ayağımda kara lastik..