Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

21 Temmuz Cumartesi

21 Temmuz Cumartesi
 

Gazeteler doğal olarak kendilerine göre önemli gördükleri haberleri manşete taşıyorlar. Çoğu zaman sizin de fark ettiğiniz gibi her gazetenin farklı manşeti olabiliyor.

Yazıyı düzenlerken ben de kendime göre bir sıra yapmaya çalışıyorum. Bu da benim önceliğim oluyor tabii.

Bana göre eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök için bir suikast girişiminde bulunulduğu iddiası önemli bir haber. Ama birçok gazete bunu hiç de önemsememiş.

Ben yine de bugünün manşetlerine böyle başlamak istiyorum.

KORKUNÇ İDDİA (Akşam). Chronicle dergisi Genelkurmay eski başkanı Özkök’e 2004’te bir suikast girişimi planlandığını yazdı. CIA’nın uyarısıyla Paşa’nın kullandığı güzergah değiştirildi.

ÖZKÖK’E SUİKASITİ CIA AJANI ÖNLEDİ (Bugün). Ankara’daki üst düzey CIA görevlisi 3 Şubat 2004’te Türk istihbaratını uyardı. Hilmi Paşa’ya karşı çok ciddi bir fiziki eylem yapılacak. Paşa güzergahı değiştirilerek kurtarıldı.

Dediğim gibi her olayın kendine göre bir önemi var. Mesela Leyla Zana’nın Türkiye’nin eyaletlere bölünmesi isteği ve Kürdistan eyaletinin kurulmasına ilişkin talebi de az önemli sayılmaz.

Fakat bunu bir gazetemiz birinci manşet yaparken bazıları küçük puntolarla vermişler.

Burada en çok dikkatimi çeken konu, Leyla Zana’nın hainlikle suçlanması. Böyle bir tenkidin Leyla Zana’yı etkileyeceğini veya üzeceğini düşünemiyorum. O bu işin gönüllüsü. Kendini buna adamış, bunu bir ülkü haline getirmiş.

Kendi açısından büyük bir kahramanlık yaptığını düşünüyor. Bizim yapabileceğimiz iki şey var. Yasalar önünde suç sayılacak bir eylem varsa yargıya gitmek, ikincisi de sosyolojik olarak bu işin çözümünü nasıl sağlarız diye düşünmek.

Yoksa yıllarca birbirimize hakaret ederek hiçbir problemi halledemeyiz. Nitekim bu sorun kaç yıldır süren bir çatışmanın ve çekişmenin sonucudur. Biz karşı çıktıkça, hainlikle suçladıkça, bugün eyalet sistemini isteyecek raddeye kadar gelmiştir.

VAY VAY VAY BÖLÜNME ZAMANI GELDİ (Güneş). AB’ye teslim olmuş AKP’nin hapisten çıkartıp şımarttığı Leyla Zana artık açık açık Kürdistan istiyoruz diyoruz.

BUNUN ADI İHANET (Posta). Bölücü terör örgütü PKK’ya üye olmak ve Türkiye’nin bütünlüğünü bozmaya teşebbüs etmek suçlarından 10 yıl hapis yatan Leyla Zana dün Iğdır’da gerçek niyetini kustu. Türkiye’nin eyaletlere bölünme zamanı gelmiştir. Ankara! Türkiye’yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur!

Siyasi açıdan günün manşetlerinde dikkati çeken haber, Devlet Bahçeli’nin koalisyon iktidarı döneminde IMF’ye yazdığı teşekkür mektubu. Böyle bir mektubun olmasından dolayı onu yadırgıyor değilim.

Herhalde benim gibi herkes de onu sadece, bu gerçekleri bilmesine rağmen, halkı kandırmak için Ak Parti’yi IMF’ye bağlı ve bağımlı olmakla suçlamasına ve bu yalan üzerinden oy toplamak istemesine kızacak, onun bu tavrını yadırgayacaktır.

BU DA IMF’YE SADAKAT MEKTUBU (Star). Meydanlarda IMF’ye yüklenen MHP lideri Bahçeli, iktidardayken sadakatini bildiren mektup göndermiş.

BAHÇELİ’DEN IMF’YE MİNNET MEKTUBU (Yeni Şafak). IMF karşıtlığı ile oy arayan MHP lideri 2001’de programınızı uyguluyoruz. 10 milyar dolar kredi için minnettarız diye IMF’ye mektup göndermiş.

Her seçim dönemi siyasi partiler tarafından “en önemli seçim” haline sokulur. Belki normal bir hayata geçemeyişimizin de bunda etkisi vardır ama, yine de seçimleri bu kadar abartmaktan yana değilim.

Sanki her seçim bir referandum gibi halka sunulmak istenir. Bu seçimde CHP “cumhuriyet kazanacak” sloganıyla bunu işlemek istedi. Ancak en cahil kişiler bile CHP kaybederse cumhuriyet kaybetmiş mi olacak sorusunu soruverdiler.

TÜRKİYE BU SEÇİMDE KADERİNİ OYLAYACAK (Posta). Baykal devlet kurumları birbiriyle çatışıyor. Alt kimlik üst kimlik etnik parçalanma, tarikatler cemaatler gibi konular ortaya atılıyor. Bu çok tehlikeli. Bu seçimde bu ayırımlar derinleşecek ya da Türkiye tekrar kaynaşıp bütünleşecek.

Seçim sürecinde ilginç şeyler de yaşanmadı değil. Bana göre bunların en başında Erbakan’ın Ak Parti’ye karşı takındığı keskin tavır geliyor.

Bundan yararlanmak isteyen muhalefet gazeteleri ve televizyonları Erbakan’a hayli yer ayırdılar. Bu sayede Saadet Partisi, adını beklenenden daha çok duyurdu.

Erbakan’ın Ak Parti’ye oy verenleri cehennemlik yapması da hayli komik bir tavırdı. Son gün Erdoğan bile buna dayanamadı ve ustasını “Allah’ın avukatlığını yapmakla” suçladı.

Müslüman kesimde maalesef buna benzer düşünmeden yapılan yargılamalar çok olmaktadır. Bizzat Allah’ın belirtmediği cezalar insanlar tarafından bonkörce dağıtılmakta ve insanlar akıl almaz cezalara mahkum edilmektedir.

ERDOĞAN USTASINI ÇOK AĞIR ELEŞTİRDİ (Radikal). Erdoğan Erbakan’la yollarını bölücülük yaptığı için ayırdıklarını savundu. Cennetten yer parselliyor, Allah’ın avukatlığını sana kim verdi, diye sordu.

Gazetelerdeki diğer manşetler da şöyle:

SON KURŞUNLAR (Akşam). Ve sandık için son 24 saat. Siyasi partiler son güne girerken rakiplerini vurmak için tüm cephanelerini kullandı. Sert çıkışlar, açıklamalar, şok belgeler havada uçtu.

MEMUR MAAŞINA PROMOSYON ZAMMI (Bugün). Kamu personelinin dört gözle beklediği promosyonlu maaş dönemi başlıyor. Bankalar Promosyon tutarını memurların maaşına 6 ayda bir eşit oranda yansıtacak.

5 YILLIK KARA TABLO (Cumhuriyet). AKP iktidarında borç katlandı. Eğitim ve sağlık sistemi çökertildi. Dış politikada kırmızı çizgiler çiğnendi.

TARİHE AKP DARBESİ (Cumhuriyet). Beşiktaş Belediyesi ilçenin dokusunu bozacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin planına dava açtı.

LEYLA MUCİZESİ (Hürriyet). Bingöl’ün Mutluca köyünden Leyla Uyan, terör yüzünden sadece iki yıl okula gidebildi. İlköğretim ve liseyi dışarıdan bitirdi, ÖSS’de 839, oldu,

E-MUHTIRA OYUMUZU ARTIRDI (Milliyet). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AKP’nin oylarını artırmasında askerin e-muhtırasının etkisi var mı sorusuna, bence var diye cevap verdi.

DÜNYANIN GÖZÜ BİZİM SEÇİMDE (Sabah). Türkiye’nin kaderini çizecek yarınki seçimi dünya dikkatle izliyor.

DOĞU’YA GİTMEDEN TERÖRÜ ÇÖZECEKLER (Star). Terörü bitirme vaadiyle oy isteyen muhalefet partileri Doğu ve güneydoğu illerinde miting bile yapamadı.

DRAMIN BABASI (Takvim). İtalyan eşinin kaçırıldığı iki kızını almak için Sardunya’ya giden babaya hayvan muamelesi yapıldı. Pasaportu alındı ve bir kulübede yaşamaya mahkûm edildi.

KAÇAK ET YİYORUZ (Takvim). Türkiye’ye Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden getirilen kaçak et hastalık saçıyor. Daha ucuza satılan etler turistik yörelerde tüketiliyor.

DIŞ BASIN AKP İÇ BASIN MAGAZİN (Vatan). ABD’nin önde gelen gazeteleri dün adeta AKP’nin basın bülteni gibi çıktı. Türkiye’nin iki büyük gazetesi ise seçim haberlerini tek sütuna sıkıştırıp magazine ağırlık verdi.

SON POLEMİKLER (Vatan). Son 24 saate girerken karşılıklı suçlamaların dozu iyice arttı. Liderler son kozlarını oynuyor, kararsızları kazanmaya çalışıyor.

ÇETELER GİTTİ TAHRİK DÜŞTÜ (Yeni Şafak). Seçim sürecinde tırmanan ve ulusalcı muhalefet partilerinin istismar ettiği provokatif saldırı ve eylemler çetelerin çökertilmesiyle düşüşe geçti.

SEÇİME POLEMİKLER DAMGASINI VURDU (Zaman). Seçimi kazanamazsam Rodos’a kadar yüzerim. Mazot 1 YTL olacak. İp mi bulamıyorsun, al sana ip, as. Erdoğan Kasımpaşalı ise ben de Gavurdağlı’yım. Fındık 8 YTL olacak. Ak Parti’ye oy vermek Cehenneme bilet almak gibidir.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..