Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

21.Yüzyıl Yazıları / Kırk Yamalı Bohçanın Önlenemez Yükselişi - Hindistan

21.Yüzyıl Yazıları /  Kırk Yamalı Bohçanın Önlenemez Yükselişi - Hindistan
 

Kıta büyüklüğündeki topraklarında 72,5 millet ve din barındıran ve bu yönüyle yamalı bohçaya benzeyen Hindistan,  yazılım, metal  ve uzay sektörü başta olmak üzere yaptığı büyük atılımlarla 21.Yüzyıla damga vuracak ülkelerden biri olacak gibi görünüyor...İşte bunun kısa öyküsü:

.......................   ...........................................................................

Asya’nın güneyinde aynen Çin gibi kıta büyüklüğünde bir ülke olan olan Hindistan, eskiden sonu gelmez teneke mahalleleri, lağım suyu akan sokaklarında yatıp kalkan yüzbinlerce insanı ve caddelerde başı boş gezen inek sürüleriyle çok geri bir ülke olarak bilinirdi. Ancak son çeyrek asırdır inovasyon odaklı yoğun bir bilim ve teknoloji eğitimiyle nükleer silah üretebilen, uzaya araç gönderip, yazılımda dünya liderliğine sahip bir ülke haline geldiler. Bir milyar üçyüz milyon nüfusunun yarısını oluşturan 25 yaş altı genç kitle iyi eğitim aldıkça nitelikli iş gücünün bir ülkeyi nerelere tasıyabileceği daha iyi anlaşıldı.

Yıllık % 7 gibi yüksek bir büyüme hızı yakalamış, sanayi mallarına müşteri olabilen 250-300 milyonluk bir orta sınıf, 3 trilyon dolarlık bir milli gelirle Hindistan’ı en yukarılara taşıdı. İyi işleyen ve bu özelliğiyle "Dünyanın en büyük demokrasisi” denilen bir siyasi sisteme sahip olan Hindistan, bu özelliğiyle güvenli liman arayan yabancı sermayeyi fazlasıyla çekebiliyor. Mittal Steel ve Tata gibi çok uluslu şirketleri bütün dünyada satın almalarla neredeyse tekel haline gelmek üzere.

Hindistan 21.Yüzyıl boyunca nasıl bir yol izleyecek? Bir defa Çin’i bile geçip dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefleri var. Sokaklarda yatıp kalkan milyonlarca insanı oradan kurtaramazlarsa bile – Kimileri sokak evlerin bir yaşam biçimi olduğunu, bu insanları oradan kaldırmanın mümkün olmadığını, çünkü bir sonraki hayatlarında saraylarda doğacaklarına inandıklarını söylüyor – Mars’ta koloni kurmak için planlar yapıyorlar. Hindistan 21.Yüzyılın sonlarında bile sokaklardan sefaleti temizleyemezse bile süper teknoloji üretebilecek bir güce ulaşacağı kesin. 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..