Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '14

 
Kategori
Güncel
 

22 yıldır dinmeyen acı: Hocalı

22 yıldır dinmeyen acı: Hocalı
 

Dünyanın gözleri önünde meydana gelen katliam.


Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir hedef olup, savaştan önce 2.605 aileden ibaret 11.356 kişinin yaşadığı, Ermeni güçleri tarafından 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişi öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur.

Hocalı katliamı ile ilgili 14 Mart 1992 tarihli Fransız "Le Monde" gazetesi, "Ağdam’da bulunan basın mensupları, Hocalı’da öldürülmüş kadın ve çocuklar arasında kafa derisi soyulmuş, tırnakları çıkarılmış üç kişi görmüşler. Bu, Azerilerin propagandası değil bir gerçektir" ifadelerine yer verdi.

Dünyanın gözleri önünde meydana gelen Hocalı Katliamı, Ermeniler tarafından itiraf edilsede uluslararası kurumlar ise sessiz kalmayı tercih etti. BM Güvenlik Konseyi 1993'de 4 karar kabul etmiş olsa da, bu kararlar Hocalı Katliamı ile ilgili değil, "Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal ettiğine" yönelikti.

Bundan 22 sene önce yaşanan katliamı dünya kamuoyuna duyurmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, birden fazla ülkenin bu olayı soykırım olarak tanıdığını, bu sayının daha da artması için çalıştıklarını ortaya koyarak şu şekilde diye belirtti:

"Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika gibi ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Biz Hollanda'da da böylesi bir kararın alınması için çabalıyoruz. Konunun Hollanda parlamentosu gündemine taşınması için mücadele veriyoruz. Bunun için bir imza kampanyası planlıyoruz. Burada siyasi partilerde görev alan temsilcilerimize de çok büyük görev düşüyor.” İstanbul Şişli’de de Hocalı Katliamı’nı protesto eden yüzlerce kişi yürüyüş düzenledi. Grup üyeleri Türkiye’nin soykırımı tanımasını talep etti. Hocalı Katliamı’nda ağabeyi şehit olan Etibar Necefov, “Abim gibi binlerce insan bir gecede parçalandı. Kadınların karınlarından çocukları alındı. Biz 100 yıl öncesini değil, 20 yıl öncesini konuşuyoruz” diye belirtti. 

 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..